torsdag, mars 03, 2011

TORSDAG FÖRMIDDAG

Vaknade i morse och var sååå törstig!! Fattar inte hur mycket vätska min kropp behöver för tillfället, men jag tycker inte att jag gör annat än dricker. Å andra sidan somnade jag igår kväll med tröja, byxor, en varm vetekuddde och en filt över mig så jag har väl svettats ut några liter. ;-)

Tyckte att jag kände mig rätt pigg och utvilad, men det höll väl i sig en halvtimma ungefär. Sen blev det liggläge på soffan. Åh, vad drygt det är att vara så himla trött titt som tätt. Får se om kortisonet kanske kickar in lite snart och gör mig piggare. Har tyvärr inte märkt så jättestor uppiggande effekt av dem. Däremot gör de mig hungrig, vilket i och för sig är bra. Det är lite lättare att äta då. Men det är lite "terror" också att se alla dessa matlagningsprogram på tv när man har kortison i kroppen. Blir ju så sugen och hungrig på allt de lagar! Jaja, de där kilona jag tappade är nog snart på plats igen. Ska ju fortsätta med kortisonet och eventuellt öka dosen lite under strålbehandlingen. Det finns en risk för svullnad runt hjärnan under behandlingen som den dämpas med kortisonet.


I eftermiddag har jag ett läkarbesök inbokat. Men det är genom Avancerad hemsjukvård, så de kommer hem hit. Skönt att slippa åka iväg. Får se lite vad som händer. Antar att smärtlindringen ska utvärderas. Det är ju bara att inse tyvärr att den där morfinpumpen faktiskt funkade bra och att jag inte hade ont... men jag orkar inte släpa runt på den och den är så stor och otymplig, så jag vill gärna klara mig på tabletterna. Bara så svårt att hitta rätt dos. Eller om de har nåt annat förslag. Har tidigare blivit tipsad om plåster. Vad finns det för för- och nackdelar med dem?! Nån som testat och vet??

14 kommentarer:

Fotograferande fembarnsmamma sa...

Hej min kära vän!

Jag kan ju ingenting om smärtlindring,,,men jag var HÄPEN över hur smärtfri du var med pumpen. Du hade ju så väldigt ont innan och när höften krånglade och jag var med dig på strålningen kunde du knappt gå. Jag förstår att pumpen är väldigt jobbig men gör den dig smärtfri kanske det är värt det? Bara mina tankar!! jag kan som sagt ingenting.

Här verkar det som om våra bassilusker börjar flytta,,,idag orkar josef LEKA och inte bara ligga vid TV

Kram!!!! / Maria

http://mariasdagbok.blogspot.com

En Eva sa...

Prata med läkaren som kommer om plåster och dess för och nackdelar!
Kram/E

Eva sa...

Hej Linda!
Jag läser din blogg varje dag och tänker på dig ofta.
Berätta idag vid besöket att du törstar. Kortison kan ibland ge förhöjt blodsocker och då blir man törstig.
Plåster låter ju som en god ide för dig att prova, eftersom du så gärna vill slippa pumpen. Det fungerar oftast jättebra, det ska ställas in o grejas av doktorn bara. Och om man svettas mkt kan det ibland vara svårt att få det att sitta bra. Och som allt annat som har med oss människor att göra så är allt så individuellt. Men helt klart värt att diskutera tycker jag.
Sen kan sköterskorna säkert komma o ge dig sprutor de gånger du får så där riktigt ont, då går det ju över snabbare.
Lycka till idag, jag ska titta in här ofta och hoppas att få höra hur det gick.
Många varma kramar, Eva
(ssk inom bl a cancervård)

Sippan sa...

Hej Linda! Har själv levt med starka nervsmärtor i många år och var tidigare enbart tablettbehandlad. Hade fått för mig att plåster inte var bra (vet inte ens varför).
Mådde till slut inte bra av tabletterna och började närma mig maxdos utan att få tillräcklig lindring.
Gav med mig och började med plåster istället. Det är nog bland det bästa jag gjort på bra länge!

Tog självklart lite tid att ställa in styrkan och en del abstinensbesvär på vägen men när man tagit sig igenom det så är det helt fantastiskt att i "botten" ha en jämn smärtlindring. Tar nu tabletter som ett komplement när det är "värre än vanligt".

Det är naturligtvis individuellt hur mycket man reagerar och hur lång tid det tar att ställa in men din kropp är ju van vid pumpen så det kanske går fortare att vänja sig.

Har flera vänner i min närhet som har plåster och ingen av dem har haft några större problem utan upplever det positivt jämfört med enbart tabletter.

Hoppas du kan få prova det under en tid i alla fall, lycka till! Kram Sippan

Anna "Hopp och kärlek" sa...

Pieter använder plåster och nu verkar det som om han har en dos som fungerar. Har varit nästan smärtfri i tre dygn. Det är värt att prova, och väldigt enkelt!

Lii sa...

Hej Linda!
Jag har prövat plåstren och för mig funkade det inte alls bra. Jag hade jätte ont hela tiden. Men så har jag även hört att det fungerar jätte bra på vissa. Så det beror nog på hur man svarar på dem. Det skadar ju inte att prova.
Hoppas att du får en bra smärtlindring som passar dig i alla fall.
Kramar i massor! / Lii

Emelie sa...

Hej
Jag jobbar som dsk och har många patienter med smärtplåster och de upplever att de fungerar bra. Det blir ju ett jämnt flöde av smärtlindring hela tiden och det finns ju i många olika styrkor!

Susi sa...

Det är ju så olika vilken smärtlindring som funkar bäst. Vill du inte släpa på en pump är ju plåster ett jättebra förslag, har träffat många som fått mkt hjälp av plåster. Det tar lite tid att ställa in dosen dock, men absolut värt ett försök. Var beredd på att ta en del behovsmedeicin i början, det tar 24 timmar åtminstone innan plåstret har effekt. Lycka till!

Sirpa sa...

Linda,
du kan fråga om det finns en som penna som man själv kan ta morfinspruta med. Det hade min dotter och funkade rätt så bra som smärtlindring. Vad jag förstår så är det en med programmerad styrka, och man kan ta det själv, lätt att ta med i väskan. Pumpen är bra när man är sängliggande mest.
Bara ett tips!
Hoppas tröttheten är övergående nu när vårsolen börjar titta fram och har en uppiggande effekt.
Vår kramar Sirpa

Kristina sa...

Jag hade morfinpump nrä ajg snittats efter sonen och min rygg var så knäckt och det funkade jättebra. jag upplevde inte pumpen som otymplig , det kanske finns olika storlekar eller oxå är det så att jag är så van med hjälpmedel och lösa delar som jag ska ha på mig att det för mig inte blev ngt stort bekymmer. Måste man gå med rullator eller gåbord så blir det en bisak. Men kolla om det finns mindre, fördelen med pumpen är ju att man kan ta mer när det behövs. Hoppas de löser dig o du får mindre smärta. Kram Kristina I Umeå

Anonym sa...

Hej ! Jag har plåster sen ett halvår....Funkar jättebra och inga biverkningar,vad jag har märkt ! kram nene !

Anonym sa...

Hej! Finns en mindre variant av pump som jag vet att de använder på Ekhagens gästhem. Har varit bråk om pumpar då personalen på gäshemmet vill ha de små som är bättre för patienten och landstinget vill ha den andra. Men kan inte tänka mig att den andra inte går att få om du är lite påstridig. Ring till gästhemmet annars, där jobbar proffs på smärta.

Lotta A sa...

Det låter ju toppen att du känner dej hungrig.
Hoppas även att energin kommer, så att du känner dej lite piggare.

Hoppas det gick bra när du hade ditt läkarbesök , och att ni kan finna en bra smärtlindring som kan passa dej.

Kramar från Lotta

Anonym sa...

Hej, jag harnprovat Norspan morfin plåster för mina nervsmärtor, har ätit det mesta i värkmedicin sominte funkat. Efter 45 min med norspinplåstret märkte jag stor skillnad, hade inte varit så värkfri på 7 år. Tyvärr fick jag blodtrycksfall efter 4 dagar, så jag fick ta bort plåstret. Har nu ätit Tiparol OD morfintablett i 2 år som funkar lika bra som plåstret för mig. Hade hellre haft plåster då jag har svårt att svälja medicin. Lycka till med vad du än väljer för smärtlindring, det är viktigt med smärtlindring då smärtan tar så oerhört mycket på kroppens ork.

Hälsningar Louise