lördag, februari 26, 2011

VIKT ÄR VIKTIGT

Igår åkte jag hem. Tyvärr kan jag ju inte säga att jag mår jättebra bara för det. Faktum är att jag nog aldrig innan varit så risig när jag kommit hem från sjukhuset som denna gången. Alla krafter är som bortblåsta! Har i stort sett bara orkat ligga på soffan. Skulle stoppa in lite ved i kaminen förut, men kunde inte ens sitta på huk utan att benen vek sig. Att gå mellan soffan och köket är ungefär max vad jag klarar.

Jag vägde mig förut för ena paret byxor som jag drog på mig stannade inte kvar i midjan. Inte så konstigt för mellan 7-8 kg har rasat av mig på bara nån vecka, och det är trots att ena påsen efter den andra med vätskedropp har pumpats in både på sjukhuset och här hemma (och jag ska få ytterligare ett inför natten som kommer). Åh, jag som var så glad över att ha gått upp runt 5 kg vid förra läkarbesöket, men de är som sagt borta nu. Fast det är klart, får man knappt i sig mat och dryck och mest orkar ligga ner så försvinner såväl muskler som fett i en rasande fart.


Nej, så snart aptiten återvänt börjar mitt onyttiga liv för att snabbt få upp vikten igen! Som en omvänd bantningskur ungefär i kombination med korta promenader. Nån som vill hänga på? ;-) Annars brukar det mest vara tråkiga rasa-i-vikt-dieter så här års inför beach-säsongen. Har alltid velat väga lite mindre i så gott som hela mitt liv, men nu får jag nästan lite panik istället när vikten rasar för snabbt och när reserverna försvinner. Blir jag sjuk nu igen så har jag inte mycket reserver att ta av och det är lite skrämmande (även om jag såklart även sett cancerpatienter som väger betydligt mindre än jag gör).

Fast när det gäller maten idag har jag tvingat i mig något nästan varje timma idag. Några skedar glass, lite snabbmakaroner, en bit smörgås, ett par klunkar proviva, ett smörgåsrån...! Inte mycket åt gången, men jag tänker ändå att lite men ofta kanske är bästa sättet att få tillbaks aptiten. Helt klart är det lättare att kunna äta här hemma än på sjukhuset där maten antingen inte smakar något alls eller smakar desinfektionsmedel.

Som ni säkert vet skulle vi ha åkt på spa denna helgen. Det känns ju onekligen rätt trist att det inte blev av, men samtidigt hade jag inte orkat det heller. Det är roligt om man kan få ut nåt av en sån helg än att mest ligga i sängen och känna sig totalt orkeslös. Men förhoppningsvis kommer vi iväg nästa helg istället. Sen på måndagen efter det börjar jag min strålbehandling mot hjärn-monstren.

Men för en stund sedan tog jag ett långt och skönt bad för att ändå få lite "spa-känsla". Gissa hur underbart det var!! Har bara tagit ett par snabba duschar under veckan, men efter att ha legat och frossat och svettats om vartannat så kände jag mig allt annat än fräsch. Så nu låg jag i badet en bra stund, gjorde inpackning i håret, rakade benen, smorde in hela kroppen, fötterna, ansiktet och allt och till slut på med en gnutta smink. Se där ja - det dök nästan upp en annan person nästan när jag tittade mig i spegeln! Fast allt tar sin lilla tid. Blir så yr och skakis för minsta lilla jag gör. Bara att ta mig ur från badkaret var lite läskigt (och kanske rentav dumt att göra på egen hand).


När det gäller barnen så är Erik fortfarande rätt risig. Var hemma hos mina föräldrar en stund igår efter att jag blev hämtade på sjukhuset utav en av deras goa vänner. Faktum var att jag satt med luren i handen igår eftermiddag och funderade på att ringa barnakuten. Vår lillskrutt var verkligen inte sig själv. Liksom jag är han riktigt medtagen av bacillerna vi dragit på oss. Men det är så hemskt att se sitt lilla barn må så dåligt. Trots att han ätit antibiotika i några dagar hade han nästan 39 i temp och hans hosta låter verkligen hemsk, fast det gör den ju oftast eftersom han har förkylningsastma och förkylningar blir oftast ganska jobbiga för honom.

Min otroligt snälla och gulliga mamma har hand om honom även nu i helgen ifall det är så att han även har dragit på sig nåt virus. Kanske bäst att jag undviker smittan så gott som går (även om risken finns att jag hann blev smittad medan jag var där) och inte vill jag att de andra barnen får det heller. Även om det känns urjobbigt att behöva dela upp familjen på olika platser så känns det just nu som enda sättet för att försöka bli kvitt alla sjukdomar som bara går runt, runt här hemma! Hoppas det går snabbt för jag saknar min lilla "bebis" så det nästan gör ont.

De andra barnen är friska och det är skönt! Simon har repat sig efter sin halsfluss och avslutar sin penicillinkur nu i helgen. Även han är någon som måste ha rasat i vikt. Han är ju smal i vanliga fall, men jag såg idag hur magra hans armar och ben har blivit. Men även han låg ju helt utslagen de dagarna han mådde som sämst, och hade svårt att både äta och dricka, så det är inte så konstigt.

Nä, nu ska jag vila en stund till under min underbara värmefilt! Övriga familjen har lämnat huset för några timmar så här är lugnt och tyst. Fast först kanske jag skulle försöka stoppa i mig något litet mer att äta. Förslag på sånt som är lätt att äta fastän aptiten är lika med noll tas tacksamt emot!

Vill även "pusha" lite för min insamling till Cancerfonden. Varje gång jag är på sjukhuset blir jag ledsen och lite nedstämd över att se hur många det är som ligger på Onkologen och kämpar mot den här gräsliga sjukdomen. Inte bara gamlingar tyvärr, utan även en hel del yngre. Helt klart behövs varje krona som kommer till Cancerfonden.



Min insamling har varit igång i ungefär ett år och ni har under denna tiden samlat in otroliga 106 710:-. Detta är pengar som går till forskning och som räddar liv - och kanske även gäller ditt, din vän, din förälder, ditt barn eller någon annan nära anhörig eftersom cancer är en sjukdom som inte tar särskilt stor hänsyn utan verkar kunna drabba vem som helst. Fast det är så lätt att tänka att "det drabbar inte mig". Jag vet och har många gånger tänkt så själv. Men sen gjorde det ju det ändå...! :-(

REKLAM:

30 kommentarer:

Tina sa...

Linda, kanske du kan göra en riktigt god, fet smootie, för där kan man ju trolla ner en del kalorier. Mixa glass, vaniljsås, grädde (eller röd mjölk) med banan och / eller några goda frukter eller bär. Det kanske du kan slurpa i dig. Jag blir iaf riktigt sugen då jag skriver om det. :-P

Så skönt att höra att du är hemma igen! Trist att du inte orkar det du vill, men nu du, nu ska du se att du snart får uppleva den där våren vi alla har väntat på! Se träden bli gröna, höra barnen leka ute, höra fåglarna och känna blommorna dofta. Det kommer att stärka dig!

Tusen kramar!

/ Tina

Anonym sa...

Hoppas verkligen att ni slipper alla bacillusker och andra eländen snart, det är ju helt åt skogen att du också blir utsatt för smittor hela tiden, det har du verkligen inte råd med.
Kanske vårsolen snart kommer fram i Småland så ni får litet vitamintillskott.
Hälsningar
Inga-Britt

Kathleen sa...

Ja, du Linda, inte är det enkelt inte. En omvänd berg- och dalbana med skräck och utan spänning är vad som erbjuds nu. Hämtade hem min man idag, efter hans operation av tjocktarmscancer. 194 cm före detta 130 kg man som alltid fått tillsägelse om att tänka på vad han stoppar i sig och som nu matvägrar. Så fort han äter mår han illa. Så nu gör jag som du, försöker stoppa i honom något litet varje timme, istället för rehabs 3 måltider per dag. Kan ju inte säga att det går strålande........
Hoppas du får komma tillbaka till nivån du var på innan viruset, det var länge sedan man fick läsa så positivt från dig!

Linda sa...

Tina och Inga-Britt: Ja, våren kommer göra susen! Det räckte i morse när jag vaknade av fågelkvitter. Finns det något underbarare ljud? :-) Våren hör till mina favoritårstider. Ja, och sommaren med såklart. Älskar sol och värme.

Nu verkar det faktiskt som värsta vinterkylan håller på att släppa greppet också. Lite skillnad med temperaturer runt nollan mot 10-20 minusgrader. Kikar även solen fram lite på dagen så kanske snön snart kan försvinna. Vågar mig knappt ut nu eftersom det är så halt. Är rädd att bryta ett ben eller två.

kram Linda

Berit sa...

Tror det är individuellt vad man kan tänka sig att äta. När jag mådde som mest illa p.g.a. levermetastas och cellgifter minns jag att jag längtade efter kokt torsk med pepparrot, gröna ärtor och smält smör och så kokt potatis till. Det åt jag med god aptit varje dag i en hel vecka. Kunde ite äta ngt annat. Sedan var det knäppkorv med hemlagat potatismos som gällde.
Iskall Bollnäsfil(den är lite krämigare än vanlig fil) med strösocker gick bra under min aptitlösa period. Likaså iskall blåbärsoppa och nyponsoppa. Gärna med biskvier.
Hoppas att du hittar din favorit som kan ge dej aptiten tillbaka.

Kram till dej och de dina!

Anonym sa...

Hoppas du får hjälp av din man nu när du fortfarande känner dig så svag.

Kram

Eva H sa...

Hej Linda.
Så skönt att du har fått en stund för dig själv i eftermiddag.
förstår att det inte är lätt att dela upp familjen men kanske ändå det bästa just nu.
Din mamma ( dina föräldrar) är helt fantastisk(a). Jag vet att du har sagt det själv många gånger men jag måste ändå säga det.

Jag tror att det är en bra ide att försöka stoppa i sig lite så ofta man kan. Det lilla gör liten nytta istället för att sitta vid en "normal" måltid och känna att man inte har minsta matlust och inte få i sig nåt överhuvudtaget.
Tinas ide om den goda smootien var en bra ide.


Just idag satte jag in pengar på din insamling, har en vän som mist sin dotter där jag regelbundet sätter in pengar. Men på din insamling tyckte jag inte att summan blev större efter att mina pengar kom in...?
De står ju där och jag har fått ett bekräftande (som jag brukar) men tycker ändå att det är samma summa som innan. Men jag kan ha fel.

Hoppas att du får en någolunda hygglig lördagkväll.
Tänker på dig. KRam/E

marie sa...

Saker som jag tycker om att äta vid sjukdom är kycklingfile som man skär i bitar o sen kokar ..sen tar jag det o lite salta chips ..det är bra bli frisk mat det ..kramiz

Anonym sa...

Smoothie med glass, mjölk, hallon, banan och vaniljyoughurt och lite apelsinjuice.
Bra att du inte umgås för tätt med lillesonen eftersom risken är stor att du drar på dig något virus.

Marica sa...

Jag ryser o fryser om vart annat när jag läser om dig o familjen! Ni är verkliga kämpar!!! Många kramar från mig!

Anonym sa...

Rivet päron och kokt fin skinka är det ända jag kan äta när jag har varit sjuk, sött och salt,
lycka till !

Anonym sa...

Det går att köpa färdigblandad naturdiet smoothie, finns i många olika smaker, de är riktigt goda. Används säkert främst för att gå ner i vikt, men eftersom de innehåller vitaminer, mineraler och fibrer så går det säkert att använda för omvänt syfte också, så länge du äter annat också.

Anonym sa...

Krya på dig nu!!!
Skönt att du får vara hemma iaf.
Jag tänkte på avocado- fräscht och ändå fett i och sen olika slags nötter, finns ju massor av typ torkad frukt bland lösviktsnötterna, supergoda men kanske inte så mycket fett i...
Du borde äta en semla per dag ;)
Kramar Annelie ♥

Linda sa...

Eva: Tack för ditt bidrag! Tyvärr har jag märkt att det ibland kan ta upp till ett helt dygn innan summan på Cancerfondens sida är uppdaterad. Men vissa gånger syns insättningarna redan inom en minut, så det är väldigt olika!

Tack snälla för alla era mat-tips. Har nu skickat iväg min make till McDonalds för jag tror nog att jag kan vara lite sugen på en cheeseburgare och en milkshake... :-)

kram Linda

malinj80 sa...

Hoppas du får tillbaka din aptit snart!
Blir du sugen på kladdkaka me grädde o glass så e de bara i hojta till! Jag bakar en direkt o kommer med :)
Har tyvärr inga bra tips, men den där smoothisen tyckte jag lät bra!
Kram kram

Lotta A sa...

Hoppas att din aptit snart kommer tillbaka.....
Här kommer några små tips:

¤ Goda ostar och kex

¤ Ben och Jerrys Glass

¤ Brända Mandlar
(Finns på Habo bok & Present)

¤ Pannacotta & Hallonsås
(Magdalena är duktig på att göra det ;-)

¤ Chokladpudding & Grädde.

¤ Polly

¤ Elisabeths goda smörgåstårta :-)

¤ Mormor Mariannes goda äpple-bullar.

Kanske finns det något utav detta som du gillar. Som kan vara gott att ha hemma, och kunna mumsa på lite då och då, när suget faller på.......

Hoppas du kan vila ordentlig och att du snart åter får dina krafter igen. Och känner dej starkare......

Tänker på dej!
Kramar Från Lotta

Anonym sa...

Risifrutti är det enda som funkar på mig när jag tappar aptiten. Kram Elisabet

Anonym sa...

Skönt att du är hemma. Hoppas matlusten kommer tillbaka snart! Du får försöka peta i dig lite undan för undan. Elisabeths mat och fika är supergott! Vilken matmamma du har! kram och krya på dig Gunilla N

Nikki sa...

Gör en god chokladdryck på vispgrädde och oboy. Kanske inte så svårt att få ner och du får i dig kcal. Hur har du det med frukt? Kan du äta det? I så fall är fruktsallad med chokladgrädde gott och lättätit.

Äter du vitaminer när du inte får i dig så mycket mat så är det ju viktigt att du få i dig allt det du behöver.

God glass och fruktsoppor, kräm, kaka osv jag hade ätit vad som helt som skulle kunna vara gott i ditt fall så du får lite energi och orkar röra lite på dig och då tror jag att även aptiten blir lite större.....


Så unna dig bara en massa godsaker i några dagar och se om du får tillbaka energin, annars finns ju möjligheten att du får näring via droppet!

Madeleine sa...

Jättejobbigt det där med att rasa i vikt. Något som är enkelt att få i sig om man mår illa eller inte har någon matlust är chips - dessutom är det ju mycket kalorier i det. Men det verkar inte som om du har fått någon näringsdryck av ditt landsting. Det är små flaskor som finns i massor av smaker, cancerpatienter i Kronobergs landsting får prova ut de man tycker bäst om, sedan får man stora lådor levererade. En del är jättegoda, med samma konsistens som saft ungefär. En del sorter är lite tjockare och kan upplevas som lite mer kvalmiga om man inte kyler dem ordentligt. Man får också något som heter Cardiogen, som man tar ca tre matskedar om dagen av. Det gör att man kan behålla / öka sin vikt. Om du inte redan har fått dessa, är det verkligen riktigt dåligt av sjukvården. Lycka till nu med vikten och KRÄV att få dem. De finns att köpa på apoteket, men är jättedyra om man måste betala hela summan själv.

Madeleine sa...

Glömde ju skriva att man får betala ca 225 kr / månad (ca 2 näringsdrycker om dagen). Om man ska betala det själv på apoteket kostar de ca 65 kr för en förpackning med 4 st. På onkologen borde de skickat dig till en dietist, för det är dietisten som skriver ut dem och Carlogenet och rekommenderar vad man ska äta och så. Lycka till!

Linda sa...

Madeleine: Tack för dina rader! Jag har fått några sorter näringsdrycker av hemsjukvården, men dessvärre ingen som riktigt fallit mig i smaken. Fast det finns säkert fler (har bara testat 2-3 st).

Jag ska få träffa en dietist nu när jag börjar med strålbehandlingen så jag hoppas på att få lite tips därifrån.

kram Linda

Anonym sa...

Skönt att Du är hemma igen hos Din familj och Lycka till med både vikten och Din kommande behandling!!
Va rädd om Dig
Kram Solweig i Tibro

Heidi sa...

Hej Linda. Känner du till Nestlés näringsdrycker? De är speciellt framtagna för personer med sjukdom. Bifogar en länk: http://www.nestlenutrition.se/healthcare/se/products/Pages/Slip_Feed.aspx

Hos oss finns de att köpas på apoteket.

MÅnga värmande kramar!

Lola sa...

Ät glass och drick oboy!
Tänker på dig och din fina familj!
Kram

Sister Moonshine sa...

Du är go och så positiv, Linda. Så bra med alla tips på sånt du kanske kan gilla att äta. Jag ska själv testa några av dem. Krya på dig nu och bli starkare så du orkar njuta av vårsol och takdropp.

Kram

/Åsa

anna starby sa...

Ett tips är Calogen, en näringsdryck som är extremt kaloririk. Smakar jordgubb, man tar 30 ml 3 ggr per dag. Du kan säkert be AHS teamet skriva ut det. Kram Anna

Anonym sa...

Ja bort med vinter och alla baciller så du får tillbaka dina krafter. Du var länge så pigg ett tag och det var så skönt att läsa. Så orättvist att du ska drabbas av detta eländiga med cancer. Du verkar vara en så varm och snäll person. Hoppas verkligen att du nu ska få en härlig start på våren med nya krafter. Här får du en famn full av kraft och styrka!

Anonym sa...

Bästa Linda. När jag varit smal och trött så äter jag fil och Start flingor. Sött och gott och jag får tillbaka energin. kram

Heidi sa...

Calshake- en näringsdryck som man blandar ihop (pulver+ mjölk). En jättegod näringsdryck!!! Den har hjälpt mig jättemycket vid kass aptit ( & även Fresubin tror jag den heter) Calshaken är godast i smakerna jordgubb och choklad. Dessa fick jag via dietisten på Onkomogen.

Lycka Till!
Kram Heidi