onsdag, januari 19, 2011

KAN MAN FÅ SÄGA UPP SIG?

Allt oftare den senaste tiden har jag känt att jag är sååå less på allt som har med cancer att göra. Varför vaknar jag aldrig upp från den här mardrömmen och får veta att det inte var på riktigt?! Det finns inget jag önskar mera än att den här hemska och urjobbiga sjukdommen skulle försvinna. Jag vill förtränga att den finns där, men samtidigt går det inte eftersom den gör sig påmind ganska ofta genom olika symtom. Särskilt idag på förmiddagen var jag rejält trött. Kunde knappt hålla ögonen öppna så jag låg och slumrade till och från. Inte är det lätt då att låtsas att man är helt frisk.


Jag och våra trötta små pojkar sov middag samtidigt idag! :-)

Sen är det också det här med min strålskadade hals som har blivit väldigt jobbig! Usch, jag bara gnäller och klagar över den. Men den gör att jag har riktigt svårt att få i mig något att äta eller dricka. Jag har försökt att bedöva med någonting som jag skulle svälja ner, men då kändes det istället som att jag knappt kunde andas. Det blev som en boll i halsen! Var obehagligt att svälja också. Jag har även testat Strepsils och Alvedon, men tyvärr har de inte hjälpt jättemycket. Så vare sig idag eller igår har jag knappt fått i mig något och bristen på vätska gör att jag känner mig både trött och yr.

Så under kvällen har en gullig sköterska från hemsjukvården varit här för att sätta ett vätske-dropp. Tyvärr gick det inte särskilt bra. Först gjorde lyckades, men förmodligen kom nålen ur läge nästan direkt och det slutade att droppa. Den fick tas ur och sen gick det dessvärre inte alls bra att få dit en ny.

Nu sitter jag här och har smort in armen och handen med emla-salva på flera ställen. Jag har inga jättebra kärl att bli stucken i och är vid det här laget sönderstucken i de flesta som är någorlunda bra, men hon skulle ringa hit ambulansen så att de får göra ett försök. Nu lär säkert våra grannar tro att jag måste in till sjukhuset igen pga ett nytt misslyckad försök med cellgifterna. Men ni kan vara lugna! Det är bara lite stickhjälp de är hitkallade för. ;-)

Under eftermiddagen har vi haft flera goa vänner på besök. De hade även med sig sina barn, så det har varit fullt ös. Men de har lekt och haft jätteroligt.

Maria hade med sig en semmel-tårta.

Malin och Mikaels söta pojkar - Anton och Isak.

Jag fick förresten ett brev med posten igår som bland annat innehöll en fin påse med bitar av mörk choklad. Rätt sorts choklad är nyttigt och denna sorten är bland annat glutenfri, koffeinfri, rik på antioxidanter och diabetesvänlig. Kakaon är kallpressad vilket gör att alla näringsämnen bevaras. Några andra bra egenskaper med chokladen är att den minskar stress, förbättrar immunförsvaret, ger stabilt blodsocker, motverkar cancer, ger friskare hjärta och blodkärl m.m.

En påse "hälsochoklad".  Bra att något som är så gott som choklad dessutom är väldigt nyttigt!

Tack snälla IngaLill som skickade den. Ni får gärna läsa mera om chokladen inne på hennes hemsida.

Även idag fick jag ett brev med posten. Det kom från Anna med Melwin. Melwin är en jättefin liten kille på fyra år som drabbades av en hjärntumör vid två års ålder. Usch, verkligen hemskt att små barn ska behöva få gå igenom en massa såna här jobbiga saker! Såklart även otroligt jobbigt för resten av hans familj. Men en riktig liten kämpe är han och jag håller tummarna stenhårt för att han en dag kommer bli friskförklarad!

Melwins favoritfärg är blå och det är samma färg som på hans ängel. För varje såld ängel går 20:- till Barncancerfonden. Beställa en ängel kan ni göra hos Elsas änglar.

Tack Melwin! Jag blev verkligen jätteglad över den här otroligt söta skyddsängeln!

Nu är det dags för kvällens dos av mediciner. Tror att jag har lite feber ikväll. Det har jag flera gånger i veckan och troligtvis kommer det från levermetastaserna. Ännu något som ständigt påminner mig om sjukdomen.

Kan tillägga nu att ambulanskillarna har varit förbi här. De fick dit en nål på första försöket och droppet är nu på plats! Salvan hade inte varit på mer än ca en halvtimma när de kom, men han lyckades nog pricka bra för det gjorde inte särskilt ont ändå. Skönt det! :-)

Nu finns förresten artikeln om Årets Hjältemama på mamas hemsida om ni vill läsa... och ja, jag hoppas fortfarande på mirakel!!

53 kommentarer:

Fotograferande Maria sa...

Hej vännen! Vad skönt att de fick dit droppet! Det var så roligt att ses idag. Du kände piggare nu när du itne verkade ha så ont även om detta med hlasen naturligtvis är jättejobbigt med. Blev så glad av att se dig sitta med båda dina pojkar på golvet och sjunga hoppe hoppe hare :)
Sov gott nu!!
Kram Maria
http://mariasdagbok.blogspot.com/

Fotograferande Maria sa...

och ja du får säga upp dig UTAN uppsägningstid!! Tänk om cancern bara kunde flyga sin kos...

Anna Haapala Silfver sa...

Va bra att ängeln kom fram :-)
En ringa tröst, och jag önskar jag kunde göra så mycket mer för dig Linda.
Du är min sanna hjälte!!!
De största av Kramar till Dig /// Anna

äppelblomman sa...

Dumma dumma cancer. Du är en stor kämpe som finns i allas våra hjärtan!!
Skönt att ambulanskillarna fick dit nålen igen!
Hoppas att du får sova gott inatt! ♥
Kramar K

Lola sa...

Kram!!

Kristina sa...

ja tänk om en sån uppsägning kunde fungera,då vore vi flera som hakade på tåget. Vad skönt att du fick dropp. Har tänkt på det sen jag såg om din onda hals. Jag hade ju dropp hemma via ahs nästan hela fjolåret. Man blir inte så stressad då om man inte får i sig ngt annat. Ngt som jag rekommenderades att testa att äta som inte gjorde så ont, var aprikoskräm med vispad grädde. Det var så där lagom rinnigt och sved inte. Hoppas din hals ska läka fort. Roligt att du kunnat glädjas åt besök. Fina bilder som alltid Kram Kritina i Umeå

Ossie sa...

Du är underbar!
Ledsen, trött, ont, orolig etc... ändå rapporterar du så gulligt om dagens ris och ros... har sällan varit med om någon så närvarande, kristallklar människa!
Vilket virke du är gjord av!!!
Du smittar!
Största kramen
<3

Lena sa...

Skönt att ambulans personalen fick in nålen så du får dropp. Har du provat med ZYX mot din onda hals? Den är tusen ggr bättre än Strepsils. Strepsils tycker jag personligen bara bedövar tungan,inte halsen. Styrke kramar till dig än en gång.

Anonym sa...

Kramar om lääänge....
Lotta.E.

Magdalena sa...

Tack för den mysiga stunden idag! <3 Så skönt att det gick bra med droppet till slut. Hoppas så att det onda ger med sig så att du snart kan börja äta och dricka igen.

En sån fin ängel du fått!! Jag håller tummarna både för dig och Melwin!

Massvis med kramar!

Lina sa...

Häll upp ungefär 1 dl ovispad vispgrädde i ett glas och lös upp en brustablett alvedon/panodil i det och drick direkt. Grädden är så fet och mjuk att den "fastnar" i halsen och då fortsätter brustabletten verka där, ungefär som lokalbedövning. Sitter visserligen bara i i drygt en halvtimme men man hinner dricka lite iaf.

Det här lärde en iva-sköterska mig när jag hade körtelfeber och inte kunnat dricka på tre dagar och inte hade några kärl kvar som gick att sticka i. Hoppas att det funkar för dig också!

Har tyvärr inga andra ord till tröst eller stöd, inget du inte redan hört tusen gånger förr. Tänker på dig och önskar dig lite välförtjänt tur och lycka framöver.

Kram Lina

Anonym sa...

Klart mirakel sker!!!
Skönt att de inte gjorde illa dig och att du fick dit droppet :)
Du får klaga, jämra dig preciiiiis hur mycket du vill, är det nåt du får så är det det ♥
Håller tummarna för dig, kramar Annelie ♥

Anonym sa...

Bästaste Linda vi fortsätter också att tro på att ett mirakel ska hända dig, och hux flux blir alla värden bättre ! Allas önskan är att du blir frisk och kan leva ditt liv som du vill igen.
Finns det någon hemma hos dig nu när maken jobbar ? Du kan väl omöjligen ha smågrabbarna själv hemma just nu ? Även en förskollärare och mamma kan behöva bli hjälpt och avlastad när det ser ut som det gör för dig. Inget att skämmas över alls !
Idag blir det förhoppningsvis en dag fri från halsont så att du kan få i dig lite av egen kraft och kanske till och med njuta av den goda chokladen du fick.
Ha det så bäst du kan, kramar Kristina

Camilla sa...

Gurgla med flytande Alvedon kan kanske lindra lite? Hoppas det onda i halsen går över... Kramar...

Cecilia sa...

Hej Linda.
Jag tycker det är helt ok att du pratar av dej här på DIN blogg.
Annars pyser det ut någon annanstans och på fel ställe.
Så fortsätt att skriv av dej här.
Tänker på dej och hoppas att monstret ska ge vika.
Kärlekskram.
Cecilia

Anonym sa...

Gnäll du, det är ingen som klandrar dig för det!! Låter jobbigt med halsen:( Hoppas du fick i dig lite av semletårtan iaf!

Kram från Anna

malinj80 sa...

Fy så jobbigt med halsen!
Bra att killarna från ambulensen fixade o sätta dit nålen=) Du får ta dit dom varje gång!
Tack för att vi fick komma o hälsa på!
Kortet på grabbarna får du gärna mejla =)
Kramar Malin

Carina sa...

Vilka fina små skyddsänglar..tror att vi alla har egna små skyddsänglar som vakar över oss.

Stor varm kram

Anonym sa...

Linda du får gärna säga upp dig från den Hemska sjukdomen!
Tänker på dig & din familj varje dag, man får sig en tankeställare hur hemskt det kan bli med denna sjukdom..Hoppas du får en skön dag! Kramar från Petra i Lund

Lotta A sa...

Finaste Linda......<3
Det låter så fruktansvärt jobbigt,med halsen som du har ont i, tröttheten och febern.

Jag lider med dej, att du ska behöva tampas med allt detta trista.
Jag hoppas och önskar innerligt att det snart känns mycket bättre.

Men trots allt så ser det ut som du hade en mysig gårdag, med trevligt besök .

Tänker så mycket på dej.
De varmaste och största kramarna från Lotta

Anonym sa...

Förstår att du är less ibland. Vet också att du inte har något val. Det är att gå vidare, med bra och dåliga dagar. Stor kram till dig!
Jättesöta ängel! Vet att det, från olika håll, sålts tusentals. Undrar bara vart de andra 80 kronorna går. Materialet kostar inte många kronor att köpa på nätet.

Christina / Synål / Stina sa...

Du kämpar och kämpar att du orkar jag tittar in på denna blogg varje dag och är så förundrar att du orkar sitta och skriva. Vilken tur att ambulans killarna var haja på att sätta nål så du får vätska som du så väl bhöver.
Många styrke kramar till Småland från Halland
kram Christina

Åsa sa...

Något som kan vara ett försök mot din onda hals är Xylocain suspension. Fråga hemsjukvården om det, jobbar själv som sjuksköterska inom hemsjukvården och vet flera patienter som blivit hjälpta av denna.

Anonym sa...

Hej Linda
Det gör mig så ont att du har så ont i halsen. Jag har tipsat dig förut men jag måste bara tipsa igen för detta är som magi och hjälper bara mot halsen. Rekommenderas av öron näs och hals läkarna vid halsont och när man opererar bort halsmandlarna. Lyder som följer: 2 st panodil 500 mg och 2 st voltaren eller diklofenak (är samma sak) a´25 mg (finns på recept 50 mg så behöver man bara svälja en tablett) detta tar man tre gånger per dag och har superbra effekt. Hoppas verkligen detta ska hjälpa dig.
kram från
Marie i Kolmården

Anonym sa...

Hej Linda
Det gör mig så ont att du har så ont i halsen. Jag har tipsat dig förut men jag måste bara tipsa igen för detta är som magi och hjälper bara mot halsen. Rekommenderas av öron näs och hals läkarna vid halsont och när man opererar bort halsmandlarna. Lyder som följer: 2 st panodil 500 mg och 2 st voltaren eller diklofenak (är samma sak) a´25 mg (finns på recept 50 mg så behöver man bara svälja en tablett) detta tar man tre gånger per dag och har superbra effekt. Hoppas verkligen detta ska hjälpa dig.
kram från
Marie i Kolmården

Anonym sa...

Hej Linda
Det gör mig så ont att du har så ont i halsen. Jag har tipsat dig förut men jag måste bara tipsa igen för detta är som magi och hjälper bara mot halsen. Rekommenderas av öron näs och hals läkarna vid halsont och när man opererar bort halsmandlarna. Lyder som följer: 2 st panodil 500 mg och 2 st voltaren eller diklofenak (är samma sak) a´25 mg (finns på recept 50 mg så behöver man bara svälja en tablett) detta tar man tre gånger per dag och har superbra effekt. Hoppas verkligen detta ska hjälpa dig.
kram från
Marie i Kolmården

Anonym sa...

Linda!
Om du har svårt att äta så be att få en nutritionssond istället! Då kommer maten "rätta vägen" och du kan släppa stressen över näringsintag och att behöva bli stucken. Sonden är jättetunn, mjuk och känns knappt.

Jessica sa...

Dum fråga men kan du få en port-a-cath (venport)?

Therése sa...

Hej Linda!

Visst borde man få lov att säga upp sig från svår sjukdom. :)
Hoppas att din kropp tåler cellgifterna bättre den här gången och att c-monstren får en rejäl omgång stryk av dem.

Kram!

Helen E sa...

Hej Lindagumman!
Läser och tänker på dig varje dag!
En liten fundering. Tycker du inte det är jobbigt när folk tar med sig sina barn och det blir "lekstuga" hemma hos dig?
Själv skulle jag nog inte komma på tanken att släpa med mig en skock barn som tjoar och tjimmar till nån som är så sjuk som du.
Törs du säga ifrån om du tycker det blir för jobbigt?
Kan tänka mig att du är för snäll och inte vågar säga ifrån.
Skickar en varm kram till dig du tappre kämpe.
Kram

Anonym sa...

Köpte Mama häromdagen och jag kan säga att det inte bara är du som hoppas på ett mirakel. Vi är många som önskar att du ska må bättre och få bli frisk.

Kram, Pernilla

Jag är Elisabeth sa...

Jag har också fått en Elsa ängel. Visst är de söta.
KRAM Elisabeth

Ingrid H sa...

Hej Linda.
Även om jag ju inte är i samma sits som dig så vet jag att jag känner igen den desperata känslan av att aldrig få känna känslan igen av att bara vara "DU "- inte behöva vakna varje morgon - och att den första tankan är att man har cancer. Jag längtade så efter den " gamla" friska känslan. Jag har haft tur och har fått den tillbaka- och mitt hjärta lider för dig som inte har fått den tillbaka. Jag skulle så gärna gett dig av min känsla- men det går tyvärr inte.
Men jag skickar dig många, många varma styrkekramar.
Klem Ingrid

Anonym sa...

Hej Linda :-D Klart du får säja upp dej, utan uppsägningstid till och med :-D Om det ändå kunde gå bra.
Du är värld ett annat o bättre liv.
Hoppas du blir bara bättre o bättre nu, ingen ska behöva va så sjuk. Hoppas Hoppas Hoppas de blir bra! /kramar i massor Kristina i skellefteå

Anna V sa...

Sänder tusen styrkekramar till dig!

Anonym sa...

Hej gumman!
Skönt att de fick dit nålen utan en massa strul. Det har du haft nog av nu! Jättesöta bilder du hade satt in. Och vilken söt ängel du hade fått! Men sött ska ju sött ha ;).
Många kramizar från Ewa Råding

Anonym sa...

Hej Linda, jag visste att detta skulle hända dig med halsen för det är en strålningsskada och den blir alltid värre upp till en månad efter. Doktorn kund evarit mer sanningsenlig till dig och skrivit ut en hel del för att lindra. Jag visste det för jag hade en gammal mamma som hade exakt som du, förra våren med strålning mot mun och hals och det blev rent ut sagt ett helvete för henne. Till slut åt hon inte och drack inte och hon fick t o m bli inlagd pga uttorkning. Tycker doktorn har varit en lögnare . Han visste att detta skulle hända och det vet alla att strålning i den regionen är det värsta området du kan stråla pga bieffekterna. Tycker synd om dig och lider med dig, förstår verkligen hur du har det just nu, gick igenom ett helvete med min Mamma som led så fruktansvärt. Tänker på dig varje dag Eva sjuksköterska

thile sa...

Min vakre, kramgoe Linda!
Åh, jeg forstår du vil si opp deg!!! Det er så energikrevende, med alle 'vonder'.
Så bra du fikk en som kunne sette droppet!
Kjære, jeg sender så mange styrkeklemmer og varme tanker, til deg.
Håper kvelden blir bra.

LinaS sa...

Åhh de är så söta och lika dina pojkar! Mitt hjärta brister när jag tänker på att du måste lämna dem...
Va smarrig semeltårtan såg ut, en sådan har jag aldrig förr skådat!
kram

Åsa sa...

Hej!

För fem år sedan hade jag leverinflammation. Den tröttheten som jag kände då liknande inget annat. Det var som om energin rann ut via fötterna så fort man reste på sig. Tycker jag är rätt rutinerad på trötthet efter att ha haft en kronisk hjärnåkomma en längre tid men den tröttheten som var av leverinflammationen var helt enkelt förlamande.

Du har ju dessutom inte bara dålig lever att dras med så inte är det att undra på att du är trött intill det ofattbara.

Anonym sa...

Åhh vad jag önskar dig att få må bättre! Du kämpar på och är så duktig!!Hoppas det blir drägligare snart!!
Såklart att DU måste få gnälla och klaga som du själv säger
...fortsätt med det och ännu mer..så att du får ur dig lite frustrationer över skitsjukdomen! Vi förstår dig..känner för dig..tycker om dig. Du är fin!
kram
monica

Anonym sa...

Tummen upp! Du är entledigad med omedelbar verkan-:)
Hoppas dag 1 känns ok med behandl. Håller tummarna att du ska kunna fullfölja hela vägen ut?
Har glömt att fråga hittade ni ringen?
Kramiz

Anonym sa...

Vill bara sända en dikt och massa varma kramar till dig och din familj. Man kan inte alltid vara stark!! Min pappa gick bort i cancer för tre år sedan efter många vänder in och ut på sjukhus. Jag vet hur det är att leva med det i familjen och att inte orka hålla huvudet högt jämt utan bara vilja skrika rakt ut å ge upp. Jag önskar varje dag på att du ska få må bra och spendera mycket tid tillsammans med din familj! hälsningar Therése en trogen bloggläsare


Att vara stark är inte
att aldrig falla
att alltid veta
att alltid kunna.

Att vara stark är inte
att alltid orka skratta
att hoppa högst eller vilja mest.

Att vara stark är inte
att lyfta tyngst
att komma längst eller
att alltid lyckas.

Att vara stark är
att se livet som det är
att acceptera dess kraft
och ta del av det
att falla till botten,
slå sig hårt och komma igen.

Att vara stark är
att våga hoppas
när ens tro är som svagast.

Att vara stark är
att se ett ljus i mörkret
och alltid kämpa för att nå dit.

Annica Kling sa...

Läste om dig i Mama och du är verkligen en hjälte! Man blir så otroligt tagen när man läser din historia. Livet är så grymt ibland. Jag önskar att du får ditt mirakel och ett botemedel så du får finnas kvar ibland oss!
Många styrkekramar Annica

~Karin~ sa...

Linda, jag hoppas också på mirakel! Varje dag önskar jag att ett mirakel ska ske. Vilken underbart söt ängel du fått med posten :)

många kramar /Karin, mysbebbar

Jag är Elisabeth sa...

Mitt TIPS jag fått idag mot "klumpen" eller "äppelbiten" i halsen som det känns som...
Min läkare har ordinerat mig kortisontabletter tills det går över. 6 tabletter i 3 dagar och sedan 4 tabletter i 3 dagar och efter det hoppas man på att det har avtagit.
Sista strålningen för mig i morgon! Ska hänga på låset i morgon bitti, vill bara bli klar med eländet.
Nattikramen,

Elisabeth

Anonym sa...

nej du vet vaad det betyder om du 'säger upp dig' Vänta sist så kommer det säkert nya jättebra mediciner!

marianne

Annica sa...

Ja du har det riktigt kämpigt nu och självklart ska du "gnälla" av dig det här på din blogg! Vad bra att ambulanskillen kunde få dit nålen så pass smärtfritt ändå....kramisar och hoppas du mår lite bättre nu.

Cecilia Brock sa...

Hej! Jag snubblade över din blogg. Jag känner med dig och hoppas att ditt mirakel kommer.
Jag har en tarmsjukdom - Crohns. Det har blivit många ambulansfärder och månader på sjukhus, många stora operationer under åren.
Inte heller jag har några kanonkärl och det var nästan lika jobbigt som sjukdomen. Alltid problem att få i vätska, blod, mediciner. Men så opererade jag in en port-a-cat. En liten operation som går på ett kick och du får gå hem samma dag. Jag har haft min i över 10 år och den sticker de fortfarande i. Så var snäll mot dig själv och be dem sätta in en sådan - du har det svårt nog ändå.

Anonym sa...

Finaste bästa Linda,
Ja, tänk om du kunde få säga upp dig? Du, och alla fina underbara människor som drabbas av denna helvetes-sjukdom!
Mina tårar rinner för dig, för min pappa (som dog i cancer), för alla drabbade, för alla anhöriga till drabbade...
Hoppas du och din familj får en fin helg och massor med fina dagar fram över.
Största kramen, Hanna i Stockholm

UlricaA sa...

Hej! Hittade hit via en annan blogg.....och jo man får säga upp sig, det måste vara jättejobbigt! Det går inte ens att i sin vildaste fantasti föreställa sig känslan.......sänder dig en jättestor kram!!!!!!

Fandango - foto och annat trams sa...

Du är så stark! Keep on going, du är grym!

Sandra sa...

Fy fan vad jag lider med er, ligger ofta om kvällarna och tänker på er. Känner er inte men jag är ju en medmänniska och mår dåligt över er situation. Kram på er jag hejar på dig!!!