torsdag, december 09, 2010

AVANCERAD HEMSJUKVÅRD

Idag har jag haft besök av teamet som jobbar med avancerad hemsjukvård. En av sköterskorna har jag haft en del kontakt med innan, och hon är jättesnäll och bra! Hon kom hem till mig emellanåt i vintras och tog prover så att jag inte behövde åka in till vårdcentralen en massa. Både jag och lille Erik (som var prematur) skulle undvika smittor, så det var smidigt att kunna lösa det så.Läkaren som var med var han som jag sökte hjälp hos innan jag fick min diagnos, så han har varit med från allra första början så att säga. Det var han som gav mig remissen till bröstmottagningen. Det var med ytterligare en sköterska, så totalt var det tre personer som var här, och de verkar jättegulliga allihop!

Vi gick igenom en massa olika saker. Mycket handlar det om att jag ska slippa ha ont och få all den hjälp som behövs för att det ska underlätta. Skönt att kunna få hjälp med så mycket som möjligt på hemmaplan.

Det som ändrades lite på nu var att jag får en annan medicin för magen som är lite mer effektiv. Jag har nog skrivit om det innan, men när man får morfin-preparat så stannar magen upp och gör att man blir gräsligt förstoppad. Tyvärr är många av magmedicinerna pulver som man rör ut och sen ska dricka upp. Men nu har jag fått en som verkar funka. Testade att blanda med apelsinjuice och det gick bra. Har även droppar jag tar på kvällen, men som jag nu ska ta både morgon och kväll.

Jag ska även hålla mig till smärtlindringsdosen som jag fick på min medicinlista då jag skrevs ut. Jag försökte ganska omgående när jag kom hem att minska den lite grann (just för att magen blir så hopplöst trög), men det var väl kanske inte så himla smart. Tvärtom så trodde han att det kan bli aktuellt att öka dosen ytterligare framöver.

Men det kan också bli så att jag behöver mindre smärtlindring. Ska nämligen göra ett försök med kortison och jag har nu fått ett schema på hur jag ska ta det. Det kan förhoppningsvis göra så att jag får mindre ont, men även dämpa illamåendet och tröttheten. Tyvärr minns jag mest biverkningarna av kortisonet sist jag tog det. Bland annat att jag hade så himla svårt att sova! Blir uppskruvad som en Duracell-kanin och vissa nätter sov jag knappt något alls. Men jag ska testa att ta en insomningstablett på kvällen och se om det hjälper.

Det är synd att man inte enbart kan uppleva alla bra effekter från mediciner utan att det hela tiden ska vara en balansgång mellan medicinernas effekt och alla biverkningar. Det är tur att jag inte har särskilt svårt för att svälja tabletter, för det börjar bli riktigt många som jag varje dag måste få i mig.

Jag fick även hjälp att ta blodproverna inför morgondagen. Hoppas nu att allt ser bra ut så att jag kan börja med min behandling som planerat.

Jag ska även få besök av en arbetsterapeut (tror jag det hette?) för att se om hon har fler hjälpmedel som jag kan ha nytta av. Bland annat har jag svårt att sitta på stolar om jag inte har en kudde eller dyna att sitta på. Vet inte om det är metastaserna i bäckenet som gör att jag får så himla ont. 

Nä, nu somnar jag snart! Ska försöka ta en liten tupplur på soffan så att jag orkar eftermiddagens besök hos kuratorn.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Tänker på dig/Jessica i Göteborg

Amy sa...

Tyvärr är det ju så att mediciner både hjälper och stjälper. De botar en sak men krånglar med en annan.
Ha en bra powernap. Styrkekramar

Ulrika sa...

Helst vill vi ju att dessa hemsjukvårdsteam inte ska behövas, men när de nu behövs är det otroligt skönt att de finns. Det verkar som om de är bra och att du känner förtroende för dem allihop och det är viktigt. Jag hoppas att ni får "rätt" på alla mediciner så att du får ut mesta möjliga hjälp och minsta möjliga biverkningar av dem.
Tänker på er!
Ulrika - en trogen bloggläsare

Katarina sa...

skönt att få vara hemma iaf! Tung med alla läkemedel, men skönt att du kan få hemsjukvård som hjälper till när det behövs!

Sov gott :)

Anonym sa...

Skönt att det kändes bra med de. Kram i massor från Anna

Anonym sa...

Det hörs bra att du är nöjd med personerna som gjorde hembesöket. Hoppas att magen sköter sig, att kortisonet inte påverkar din sömn och att du får påbörja din fortsatta behandling imorgon.
Kramar i massor!
Inger

Anonym sa...

egentligen det finns inga ord, inga gester som kan ge dig lindring, jag såg postgiro-kontot till dina prinsar jag kommer att gå in och ge pengar på en gång...så jobbigt att det kanske är bland det enda jag kan ge dig...

skönt att du känner dig trygg med personalen som skal bilda denna hemma team, så synd att de behövs i era liv...

läste i en av dina tidigare inlägg om din psykiska smärta, jag hoppas, jag hoppas att du får även lindring även för detta...vill inte riktigt prata om mig och mina bekymmer i ett svar till dig, men har märkt att min oro för att jag skall få en ny blödning och iom det kanske dör eller handikappas totalt, har gett mig en sådan stresspålaga att all ork, ibland går till att bearbeta den sorg som jag känner, sorgen att ta avsked från mina älskade...och att det kan hända när som helst, blödningen är helt utom min kontroll...

men när orken är borta, blir de dagar som skulle kunna vara bra..dåliga med, som en dålig neråt spiral som spinner allt fortare.

men jag är inte i fokus, du är och din familj, jag hoppas så innerligt att denna december med julen trots allt ger dig tillfällen till många leenden, många kramar, mycket kärlek, ljus, dofter, smaker

som sagt orden är ju så fattiga..skulle vilja göra så mycket mer

kramar Chili

Anonym sa...

är en trogen bloggläsare som föjer din resa. Jag fanns med i Ankomst Februari forumet på aff. Jag förfäras och förundras. Det finns inga ord som räcker. Men jag tänker på dig och din familj varje dag!! Så underbar blogg du har. Och så otroligt fina bilder du tar!
Jag höll tummar för att ni skulle komma iväg på er resa till NY. Nu håller jag tummarna för en bra Jul till dig och din familj. utan för mycket smärta. Så håller jag tummarna för att du ska kunna bromsa monstret ett tag till!!
Massor med Styrke kramar / Tess

Anonym sa...

Hejsan fina Hjälte.......

Skönt du får mera medicinsk hjälp o då menar jag personlig hjälp i hemmet. Att du slipper åka till vårdcentralen eller sjukhus,var gång det är dags för blodprover, inställning av medicin, recept osv.... detta sparar på dina krafter... för trots allt kan man fixa väldigt mycket "hemifrån"....

Känner mig så glad över att du satt in ett plusgirokonto, så jag/vi som bor långt iväg kan få glädjen att stötta dig o din familj.

Stora-stora-varma-kramar omkring dig o din fina familj...
Önskan om lycka o kärlek till er från Tuvan-Pia.. Österlen

PS. Har du någon adress eller e-mail adress, som du lämnar ut?

Helen sa...

Hej Linda
Jag har just gjort 9 veckors slutpraktik som sjuksköterskestudent på det som i Skåne kallas KVH (kvalificerad sjukvård i hemmet). De flesta som jobbar där har verkligen valt det med hjärtat så jag tror det kommer att fungera bra för dig med ditt team.

Det är tråkigt att vi ska behövas alls men det är en bra sak att patienterna kan stanna hemma så länge de vill.

Jag hoppas du får en så bra tid det bara går framöver och att den blir som du önskar.

Anonym sa...

Svar till anonym ovan som undrar över Lindas adress och mailadress.
Båda finns i bloggen om du tittar runt lite.

Beata sa...

Hej hej!
Vad skönt att höra att teamet verkade bra, det är ju oerhört viktigt att det känns bra med de som ska komma hem till dig och att du känner förtroende för de. Håller tummarna för dig att dina värden är så pass bra att du kan köra på med medicinen imorgon! Fortsatt trevlig dag!
Kramar från Beata.

Anonym sa...

Bra att du kände dig trygg med hemsjukteamet. och att de är proffs på smärtlindring. Inte en rolig situation på något sätt men ändå superbra att du får hjälp och hjälp som du känner dig trygg med. Hoppas du kan göra fotoböcker till boysen. Du tar verkligen gudomliga bilder.

CamillaH ♡ sa...

Vad bra att det finns hemsjukvård!
Hoppas du får någon medicin som fungerar bra och att du slipper eländiga biverkningar.
Kram kram!

Anonym sa...

Tänker mycket på er och hoppas verkligen att Du får börja på Din behandling i morgon!!!! Håller tummarna!

Lotta A sa...

Så skönt att det blev ett team som du känner att du har förtroende för ,och personer som du träffat tidigare.

Sen är det ju aldrig roligt att vara i behov av den sortens sjukvård.
Men det är ju fantastiskt att det finns.

Hoppas du han med en tupplur innan mötet med kuratorn.

Tänker på dej.
Stor kram från mej

Nilma sa...

Vet inte vad jag ska säga när jag läser detta.. tycker det är så oerhört tragiskt och jag lider med dig!

Anonym sa...

Tänker på dig så Linda.
Kram malin

Mamma Mima på Landet sa...

Håller tummarna för morgondagen! Hoppas det ok att köra!

Tänker som vanligt på dej!
Kram!

Ninna sa...

Kramar om länge länge.
Cecilia

Linn sa...

StoooooooooooooooooooooooooooooooR
KraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaM
Kämpa på!!! Det finns massor av bra hjälpmedel att få tillgång till!!!! läser sj till arbetsterapeut o även jobbat i v´ården några år, så bara be m det du behöver, det viktigast är att du kan klara av din vardag någorlunda tillsammans med familjen och alla saker som måste ske kring det som är nu...

kramar Linn

Anonym sa...

Ja, vad skall man säga? Du är helt otrolig, vilket humör och go du har trots din/er svåra situation.
Styrkekramar till dig och din familj.
/Birgitta

Anonym sa...

Det är bra att du fått hjälp!

marianne

Anonym sa...

Bedrövligt att det finns människor som inte unnar er en extra slant:( Du har INTE tiggt! Vi är många som bett om ett konto att sätta in pengar på. Helt självmant. I vår familj avstår vi alla en julklapp, mer än gärna. Vill dela med oss till er. Känn ingen skuld!!
Stor stor kram
//Ika

Pia-Maria i Norrköping sa...

Hoppas att alla " våra bäckar små" ska kunna ge er en sinneslugn jul allihoppa tillsammans.
Att Lars kan vara hemma någon/några extra dagar och att du kan ge allting du önskar till dina grabbar.

Förstår helt vad du menar med allt du skrivit. Dom som tycker du tigger har nog aldrig ens tänkt tanken att det kan vara sista julen för er!

Vi i familjen avstår också en varsin julklapp för att visa vår omtanke.

Hoppas hemsjukvården ska funka!!!

Kram

Anonym sa...

Tänker på dig kram / Agneta på väddö

Helena sa...

Vad skönt att du kan få hemsjukvård och slippa åka iväg hela tiden. Lät också bra att det är fin personal som är så viktigt!

Lycka till imorgon och hoppas du kan sova inatt.

Många kramar Helena

Anonym sa...

Så fjuttigt att inte unna, dessa små prinsar lite extra till julen.
Skäms på er som missunnar.

Jeanette sa...

Hej!
Jag har fått mindre ont av kortison, men upplevde att jag blev lite spänd i kroppen av den och fick därför spänningsverk i nacken som gav huvudvärk efteråt. Så tänk på att sitta ergonomiskt och så. Men det gör du säkert redan med tanke på att du har såt ont. Jag svårt att sova får man. Jag fick Imovane som gjorde att jag ändå somnade.

Stor kram!

Anonym sa...

Vad härligt för dig att få vara hemma igen och kunna njuta av din familj. Tänker på er.
Kram Christina

Anna R sa...

Hej Linda!
Vad skönt att kunna få hjälp i hemmet och att du kände förtroende för alla!! Tänker på dig Linda o dina killar!! Kramar Anna R

Anonym sa...

Tänker på dig och din familj. Usch vad livet kan vara orättvist i bland..KRAMAR i massor

Madeleine sa...

Du kära vän, som jag aldrig träffat. Du är värd de extra slantar du kan få för att göra din och din familjs tillvaro lite roligare, lite grann bekvämare osv.Du är värd mycket mer än det, därför att DU ger OSS så oerhört mycket genom din fina blogg. Underbara foton som DU delar med dig av till OSS. Fina små tips. Tex bilden på tro-hopp-kärlek-symbolen. DU gav mig ett tips om vad jag önskar mig i julklapp. Du ger, ger och åter ger. Själv har jag en mamma som fått obotlig cancer och din berättelse ger mig inblick och kunskap om cancer. hur det kant bli för mamma förr eller senare. DU har lärt mig hur denna sjukdom och behandling fungerar. DU ÄR VÄRD MERA ÄN VI NÅNSIN KAN GE DIG.

AKP sa...

Jag gjorde ett inlägg i min blogg om dig, hoppas det var ok.

Säg till om det inte känns bra.
Här kan du se inlägget:
http://akp.blogg.se/2010/december/linda.html

Alla mina tankar finns hos dig och er!
Inga ord räcker till ...
Önskar att under kommer ske!

Anonym sa...

Följer din blogg varje dag och uppskattar den mycket. Den får mig att stanna upp, tänka till och uppskatt min vardag mer. Tänker på dig.

Kram Anna i Karlstad

Therese T sa...

Hoppas din dag varit så bra den kan, tänker så mycket på dig och de andra.

Du måste lova Linda att du inte tar åt dig av de taskiga kommentarerna som kommit,vad är det med människor. Antar att de flesta som läser här hos Linda är myndiga och därmed är fria att göra precis som de vill utan att ngn med moralpanik ska påpeka ngt annat.

Så mycket som du delar med dig av allt i livet till oss så är du värd så mycket tillbaka.

I det samhället som jag vill leva i och mina barn ska växa upp i vill jag att man ska få hjälpa varandra i nöd.

Vad är det för skillnad att skänka till ngn på andra sidan jorden el ngn som bor 1 mil från dig???

Många varma kramar till dig!

Anna sa...

Kära Linda!
Har följt din blogg sen en tid tillbaka och hjärtat blöder för dej o din familj!
Jag har en ettåring (född 16 nov-09..) och jag vågar knappt tänka på hur det skulle vara om jag var i samma situation som du.
Du är stark!
Önskar jag kunde göra nåt för dej. Jag är troende så jag ber för dej, hoppas det e OK.? Jag tror att Gud kan göra mirakel, men vet också att det alltför många gånger inte sker, trots att man ber...
Men jag önskar så att du skulle få känna en frid och inre visshet om att du lämnar den här världen i förtid, men får en hel kropp och ett återseende med din familj och vänner när tiden e inne för de.
Mest önskar jag ju förstås att du ska få bli ett levande mirakrl!!!
Vår familj kommer sätta in en slant till er!
Kämpa på och ge inte upp! Din man, dina barn och din familj ÄLSKAR dej och vill ha dej kvar läääänge till!
Stor varm kram från Anna!