onsdag, augusti 11, 2010

REMISSER HIT OCH DIT

Det har kommit ett och annat Landstinget-kuvert adresserat till mig nu det sista. Det är diverse olika remisser. Idag kom remissen till sjukhustandläkaren. Det är nog dit jag längtar minst. Har aldrig varit särskilt kaxig när det gäller tandläkarbesök. Faktum är att jag skulle till min vanliga tandläkare i våras, men det var så mycket då så jag skulle ringa tillbaka och själv boka en ny tid. Sist jag skulle ringa tillbaka och boka en tid själv tog det tre år! Jag drar mig verkligen för det.

Orsaken till att jag måste till tandläkaren är att jag ska få behandlingar med Zometa. Tyvärr har medicinen en biverkning och den heter käkbensnekros. Jag hittade lite information om det på nätet och det verkade väl inte alltför trevligt om man säger som så (det såg riktigt äckligt och vidrigt ut). Kan man förebygga att råka ut för detta är jag tacksam.Jag har även fått remiss till datortomografi av buk och bröstkorg. Inte heller den undersökningen lockar väl sådär jättemycket eftersom jag tydligen skulle dricka kontrast också. Tror det var en sisådär 1-1½ liter jag skulle dricka. Fattar inte hur jag ska få i mig den mängden. Det är som att klämma i sig en hel stor flaska läsk själv! Fast det är ju åtminstone gott. Det tvivlar jag ju på att kontrast är.

Läste inne hos Vimmelmamman att hon gjorde en datortomografi igår. Men hon hade fått dricka en massa vatten. Och vid någon röntgen jag gjort så har jag fått kontrast insprutat direkt i blodet. Undra varför det är olika?! Är det beroende på vad det är för någon del av kroppen de undersöker?!

Sist men inte minst så har jag även fått en remiss till ögon-mottagningen. Det blir en repris på undersökningen jag gjorde där för drygt en månad sedan. Jag gick inte riktigt igenom "besiktningen" för jag hade en avvikelse i synfältet på ena ögat. Det där testet jag fick göra var inte så lätt. Jag skulle trycka på en knapp när jag såg ljusprickar som dök upp. Hur lätt är det när man ser ljusprickar och flimmer så gott som hela tiden?!

15 kommentarer:

Elisabeth sa...

Hejsan!
Då jag gjorde datortomografi av buk och bröstkorg innan min behandling fick jag dricka 1 liter vatten (med kontrastmedel utspett i det) hemma och sedan en halv liter till på sjukhuset precis innan undersökningen. Dessutom sprutades det in kontrastmedel intravenöst under tiden de tog vissa av bilderna.

Det finns även en undersökning som heter CT/PET och då har de med glukos tydligen.

Säkert lite olika beroende på vad de tittar efter.

Hoppas nu verkligen att du kan få förbli fri från illamåendet!!
Vi ser fram emot bilder på de nygifta senare!;-)

Kram
Elisabeth

annelie sa...

Din tanke är rätt. Det är olika kontraster till olika saker. Vit kontrast respektive genomskinlig respektive den man injicerar i blodet. Det går att dricka men visst är dricka mer smakligt.. lycka till.

Anna sa...

Hej Linda! När jag gör datortomografi så får jag dricka 1 liter vatten innan, och det brukar jag göra hemma för att slippa sitta så länge på sjukhuset. Sen sprutas kontrastvätska in i blodet. Jag tror att det blir samma för dej. Det är lite obehagligt men går snabbt. Lycka till! Och jag hoppas på ett BRAAAA resultat!! Kram Anna

Fröken M sa...

Oj, det blir många besök hos olika doktorer fram över ! Men å andra sidan fårvan väl vara glad att dom håller ordentlig koll på dig så du inte råkar ut för fler hemskheter ! Kram

Caroline sa...

Hej vännen!
Usch vad jobbigt du har det!! Alltid jobbigt med remisser och massa undersökningar, i synnerhet i ditt tillstånd!! :-(
När jag blev påkörd fick jag ju röntga med kontrast intravenöst och det var för att följa blodkärlen o se om det var några inre blödningar. Om man dricker kontrast får man se hur det ser ut genom matsmältningsorganen, hals och neråt, se om det är avvikelser. Det är alltså olika saker man tittar på och ju mer kontrast ju mer kan man kolla. Min dotter har gjort det mkt i och med medfödda tarmsjukdomen och då får hon det upp genom rumpan o då ser man alla tarmar mm.
kram!

Ingrid sa...

Hej Linda!
Jag gjorde datortomografi av buk och bröstkorg förra sommaren och då fick jag trycka i mig 1,5 liter vatten med någon tillsats. Det gick! De sprutade också in något intravenöst. Jag har ca 10 min promenad från sjukhuset och det var tur, för jag hann hem innan det var utrensning i magen.Så var beredd på det. Annars var det inget otäckt med undersökningen.

Nu är det snart lördag. Den stora dagen. Än en gång lycka till!

Kramar

Fru Söderlund sa...

Hej!
Det går att dricka kontrast men inte är det gott. Väldigt mätt blir man. Skönt att läsa att Zofran hjälper. Den finns som munsönderfallande tablett också, bra om man redan börjat spy.

Tänker på dig! Kram!

Anonym sa...

Stackars dig - va jobbigt med alla läkarbesök, värk, illamående.

Men jag håller tummarna för att varje undersökning du går igenom så är du ett steg närmare att bli frisk.

Väntar med spänning på dina bröllopsbilder. Hoppas ni får en riktigt bra dag på lördag!!!

Tänker på dig varje dag.

Många kramar från Gunilla N

Ida F sa...

Jag har gjort massa datortomografier. Det är oftast både och, dricka och injecerat.

Lotta A sa...

Det låter tufft med alla undersökningar hit och dit.....

Det är ju mer eller mindre som ett heltids jobb, att hinna med alla undersökningar och behandlingar.

Vi tänker på dej!
Kram från Lotta & Ante

Stumpelisen sa...

Usch va jobbigt för dig med alla dessa undersökningar :(
Åhh jag hoppas verkligen att du snart blir av med ditt illamående!

Massa styrke kramar till dig Linda!!!

Anonym sa...

vid datortomografti (DT/CT) av buken brukar man få dricka vatten med kontrast i och sen även få kontrast intravenöst i samband röntgen. det är injektionsvätskan (typ 30ml) som blandas med vatten, 1-1½l beroende på vilket sjukhus man är på är min erfarenhet som gjort DT på 3 olika sjukhus. Drickes under 1½-2 timmar innan röntgen (också drickschemat varierar mellan olika sjukhus), vissa sjukhus skickar hem konstasten så man kan sitta hemma och pimpla i stället för i ett väntrum. Smakar lite jordigt men inte så illa - går att hälla i lite konc juice så känns det knappt. Jag gör dt varannan månad och det är helt ok med kontrasten (värre att sätt nål då de här, på min hemort, vägrar använda porten)

mvh Erica som troget läser din blogg varje dag

Anonym sa...

Tro på gud han kommer verkligen göra mirakel i ditt liv och du förlorar ju ingenting på att tro... =) han finns, du måste bara söka honom! de är värt ett försök !

Kristina sa...

Jag har oxå gjort dator på buken och då fick jag dricka 1,5 l kontrast på avdelningen(var inlagd) med det smakade inget speciellt . Det gick bra och man hällde i sig allt på en gång utan att andas emellan

Hoppas det går bra för dig Kram Krisitna

Elin sa...

Hej! Jag har den här veckan gjort vanlig datortomografi= kontrast i armen, Pet/ct =drick kontrast+ i armen, och en MR =kontrast i armen.
Jag frågade om man kunde överdosera kontrast men det var olika slags kontrast vid olika röntgenundersökningar sa dom. Känns som att jag borde lysa i mörker vid det här laget!!