fredag, augusti 21, 2009

TJOCK BEBIS = FET SOM VUXEN

Läste nu om att bebisar som under de tre första månaderna ökar snabbt i vikt löper större risk för fetma när de växer upp. Både A och W har varit riktiga matvrak som bebisar och ökat minst 500 g i veckan de första veckorna, men sen när jag slutat amma har deras kurvor planat ut. På Aftonbladet står det att "Barnets vikt de första månaderna i livet betyder troligen mer än något annat." Detta var nytt för mig, för på bvc har de dock aldrig sagt något om våra bebisars vikter utan bara sagt att det är en typisk "amnings-kurva" och skojat lite om att jag nog har grädde i mjölken.


W 2½ månader med sina runda kinder och dubbelhaka.

Nu fyller min äldste kille A snart 10 år och än så länge har han inga problem med att väga för mycket. Tvärtom så har han ibland svårt att få byxorna att hänga uppe. W har också smalnat av sedan han började krypa och ligger någonstans runt normalkurvan både på längd och vikt.Sen ska man såklart vara vaksam på fetma och jag vet att det är ett problem som ökar i Sverige. Utbudet av läsk, godis, snacks, tv-spel, tv-program och dator är bra mycket större idag än när jag själv var liten. Det är lätt hänt att man blir stillasittande längre stunder och smaskar i sig för mycket godsaker, och det gäller ju såväl barn som vuxna. Övervikt ökar bland annat risken för bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskarna om barnfetma:

- Barn som ökar mycket i vikt de första månaderna löper större risk för fetma.

- Hur aktiva hungerhormonerna blir under uppväxten avgörs under det första året.

- Vart fjärde barn i Sverige väger för mycket.

- Redan i fyraårsåldern har flickorna dragit på sig 90 procent av den övervikt de får i puberteten.

- 80 procent av de sjuåringar som väger för mycket blir överviktiga som vuxna.

källa: Aftonbladet

6 kommentarer:

Pennelina sa...

Hej!

Jag fick kritik på BVC för att jag hade för mycket fet mjölk och att mina pojkar växte för fort, vilket säkert skulle leda till att de blev överviktiga...

De är 20 och 21 idag. Den äldste är mycket lång och slank och har aldrig haft problem med vikten. Den yngste sliter snarare med ett för lågt BMI och är även han lång och slank.

Vi äter sällan snabbmat och sånt, utan det blir mycket husmanskost här hemma. Men inte ens 4 respektive 2 år på gymnasiets internat har gjort dem feta.

Sunt förnuft och fingertoppskänsla för varje enskilt barn är nog bästa kosten i längden.

Kram på dig:-)

Fotograferande, filsoferande fembarnsmamma sa...

Hej! Stämemr inte på mina! Mian tjejer som hade dålig viktuppgång som bebisar är ju inte så samla idag som "vuxna" Adam som däremot exploderade i vikt sina första 6 mån är näst intill "undernärd" idag. Jag var liten som bebis oc´h fick trugas fick tom matlust medecin ;) du vet ju hur jag ser ut nu. VILL SÄGA GRATTIS TILL HUSET!! och kolmården emd! Kram Maria

Åse sa...

Mina barn ökade oxå snabbt i vikt och än så länge har de inga problem med vikten. Man ska inte lite på dessa undersökningar som det skrivs om överallt. Många gånger väljer man att tolka ett resultat beroende på "vem" som beställt undersökningen.

Jag är på väg att bli vuxen! sa...

Jag var en liten tjockis som bebis och är det då inte nu! Fast jag vet inte om jag var tjock redan de första tre månaderna i och för sig...

Japp, gravid jag med. Är inne i vecka 13 enligt mig och 14 enligt BM haha. Mitt "egna" BF datum är i alla fall 28e feb, och då är O på dagen 18 månader.
Kul att följas åt igen :-)

malinj80 sa...

Den bilden på W e så gullig...

sara sa...

jaha se där.. dottern växte 1.5cm och gick upp 500gram i veckan.. så var i lite mer än en månad.