fredag, augusti 21, 2009

JAG ÄR PRIORITERAD

Det pratas och skrivs mycket om svininfluensan, H1N1, och nu har statens priolista kommit där det står vilka som ska vaccineras först. Jag hör till dem eftersom jag är gravid! Samtidigt känns det lite osäkert att vara en av de första som får vaccinet. Känns lite som man blir en försökskanin. Hur pass kontrollerat är vaccinet? Vet man till hundra procent att lilla bebisen i magen inte kommer att påverkas negativt av att jag vaccinerar mig mot influensan?!

Nu har å andra sidan forskare kommit fram till att smittspridningen skulle minska betydligt om man istället väljer att vaccinera barnfamiljer först. Måste ha krävts flera minuters forskning för att komma fram till detta! ;-) Jag som själv har barn och även jobbar på förskola ser hur barn lätt utbyter baciller med varandra. De utforskar leksaker med munnen, lånar bestick och nappar av varandra, mumsar i sig konstiga saker de hittar ute, äter sitt eget snor och är inte alltid så jättenoga när de tvättar händerna. Så att smittor sprids snabbt bland barn har de ju rätt i. Men återigen är ju det där med hur pass säkert själva vaccinet är? Vore ju inte särskilt kul om de upptäcker sen att biverkningarna av vaccinet visst var värre än själva influensan i sig.


Barn = värsta smittspridarna?!

Jag är oroar mig egentligen inte särskilt mycket för influensan för egen del, trots att jag tillhör en riskgrupp, utan oroar mig mer för våra barn. Framför allt för W som har astma och får det jobbigt med andningen när han är förkyld. Han kommer troligen vara för liten för att själv vaccineras, men om en stor del av befolkningen väljer att vaccineras så får han ju ett visst skydd ändå eftersom smittspridningen minskar.

Så vaccinera sig eller ej... det är frågan! Men jag tror ändå vi kommer att överväga att göra det sen när det finns möjlighet.

3 kommentarer:

Tina sa...

Jag står också i valet och kvalet... jag vet inte om jag vill som diabetiker så är även jag prioriterad och kan drabbas hårt om jag får influensan. Men samtidigt vill jag inte stoppa massa konstiga saker i kroppen.

Lotta A sa...

Vad ska man tro om allt det där med svininfluensan.....?
Läste häromdagen att med vaccinationen kunde man få förlamning.........?

Om jag ska vara ärlig så känner jag mej oroad, tänk om hela familjen insjuknar nästan samtidigt.
Man är sjuk själv, och sen ska man ta hand om tre sjuka barn..........

Kram

Annica sa...

Jag vill inte skrämma dig, men jag hörde på radion härom dagen att vaccinet inte ens har hunnit godkännas här i Sverige än. Sen om det är sant eller ej, det vet jag inte.

Jag hörde på radion idag att i USA så ska tydligen mammor och barn bli bland de första, iom de anses vara de största smittspridarna. :D Ja jisses vilken smittspridare man är. ;)

Ha en bra dag!