fredag, februari 11, 2011

REDAN FREDAG!

Igår kväll var vi nog lika trötta här hemma allihop! Jag och William la oss samtidigt och jag tror att vi somnade ungefär samtidigt också. Men det är skönt att vakna på morgonen och känna sig hyfsat utvilad. Klockan sex vaknade William och några minuter senare var det full rulle.

Då gick vi ner och satte oss och kikade på tv en liten stund. Sen bakade vi scones som vi åt till frukost. Jag är rätt less på "köpe-bröd" och nu det sista har vi haft jättegoda grötbullar i frysen som min kompis Magdalena har bakat. Tyvärr tog de slut igår, men jag bad henne maila över receptet på dem. Kan verkligen rekommendera dem för de är väldigt goda och man blir mätt på dem.


William är på bushumör och äter yoghurt med hela ansiktet!

GRÖTBULLAR

Det här behöver du: 
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl sirap
50 g jäst
Vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl...

Så här gör du:
Koka havregryn, salt och vatten till en gröt. Tag av kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills det blir fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt vila ca 5-10 minuter.

Forma runda bullar (ca 30 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek (ca 30-40 minuter). Grädda bullarna i 225 grader i ca 10-12 minuter.


Grötbullar

Sedan kom mamma, Erik och deras hund Ceasar hit. Erik sov hemma hos dem i natt. Men det är knappt att Erik får ha en enda leksak när William lägger beslag på det mesta. Han har så himla svårt ibland att dela med sig! Men sen så ska ju Erik helst ha precis samma grejer som William också. Ja, med andra ord är det väl ungefär som det oftast är när det gäller syskon.

Min mamma och Erik.

William och Erik leker.

Ceasar ser allmänt uttråkad ut. ;-)

Nu ska vi äta lunch. Pannbiffar, klyftpotatis, grönsaker, sås och gelé. Mmmm! Jag är så glad över att ha fått min aptit tillbaka och det är skönt att kunna känna vad mat smakar. Min mamma lagar så otroligt god mat dessutom.

Jag köpte förresten ett par stödstrumpor igår. Det är ju som ett mindre gympa-pass att dra på sig dem när fötterna är så svullna. Fast jag tycker nog att de är något mindre svullna idag än de var igår. Då såg de ju verkligen hemska ut!

Igår eftermiddag hade vi förresten hembesök av BVC för att göra Williams 2½-årskontroll. Det är framförallt talet som kollas. Hon hade med sig en väska med olika grejer. Dels skulle han säga vad det var för något och han fick även följa några enkla instruktioner där det bland annat kollades om han förstod olika prepositioner. Det gick jättebra och han klarade det utan problem! Det har hänt ganska mycket med hans tal de senaste månaderna. Från att bara säga enstaka ord sätter han ihop meningar med flera ord. Oftast pratar han tydligt och det brukar inte vara så svårt att förstå vad han säger.

William, Adam och Erik

Efter det var även hemsjukvården här och sänkte dosen på min morfinpump ytterligare. Eventuellt kan det bli så att jag kommer kunna vara utan den och gå över till plåster eller tabletter ett tag eftersom jag inte har särskilt ont nu.

För övrigt kan jag inte fatta att det redan är fredag. Vart har den här veckan tagit vägen egentligen? Den har gått hur fort som helst!

´

21 kommentarer:

malinj80 sa...

Skönt att få sova ordentligt=)
Ringde dig förut. Tänkte vi kanske kunde träffas snart o kolla på New Body sakerna.
Nästa vecka kanske när skolbarnen är lediga!
Kram på dig=)

Sister Moonshine sa...

Jag önskar att någon kommer till mig med nybakade grötbullar. De verkar smaskiga. Ha nu en riktigt mysig helg och beställ önskematen av maken nu när du äntligen har matlust. Det är ju så himla viktigt med bra näring när man är sjuk. Det vet jag av egen erfarenhet.

Kram

/Åsa

thile sa...

Dine herlige, varme bilder - gillar!
Jeg skal virkelig prøve dine grøtboller:)
Så herlig med din underbare mamma, og hennes duktighet i kokkekunsten =)
Hun er gull verdt, din mamma.
Åhh, mumsig mat, jeg kommer!!!
Godt med støttestrømper. Jeg må innrømme jeg er ikke duktig på å bruke mine :/
Jeg er så glad du har god appetit, viktig.
Ha en fin fredag. (Ja, dagene løper fra oss, Linda )
Varme tanker til deg og dine charmiser, William og Erik♥♥

SandraL sa...

Hej!

Följer din blogg dagligen. Du är en riktig kämpe & förebild för säkert många i din situation!

Jag ville bara berätta att de finns väldigt enkel hjälp för dig med dina stödstrumpor. En såkallad strumppådragare! En ställning, där man trär på strumpan sen sticker du bara i foten. Min mormor har nu fått en sådan, hon är en pigg tant men fick ha hemtjäst hjälp enbart för dom. Sen hon fick den klarar hon sig själv. Bara ett tips för dig, finns ju dagar du inte har så mkr kraft som nu. Säg till din arbetsterapeft (hur de nu stavas) i hemsjukvården fixa det:-)

// Sandra

Anonym sa...

Det är så roligt att du mår hyfsat nu,inte så mycket smärtor, du har aptit igen och är hemma med fina familjen.Hoppas att ni får en riktigt bra helg tillsammans, kram Kerstin.

Anonym sa...

Sömn är behövligt!
Ja livet med barn är inte alltid lätt men jäkligt roligt!

Berit sa...

Åh vad glad jag blir när du skriver att du har aptit igen och att smärtan har minskat. Det kan vara GODA tecken. Hoppas! Min onkolog förklarade tidigare för mig att när smärtan minskar i samband med cellgiftsbehandling så är det ofta ett bra tecken. Jag har också Xeloda nu. Heja Xeloda!
Ha en fin helg nu!

Anonym sa...

Jag ska testa grötbullarna. de ser goda ut även om namnet inte är lite udda.
Låter härligt att du mår lite bättre. har matlust och kan sänka morfinpumpen. och vilken jättekalv till hund. jag skrattade till när jag såg honom sitta där och se sur ut.

Anonym sa...

Hej Linda! Jag följer din blogg och jag gillar dig och din familj! Du får en att tänka till ordentligt på vad som är viktigt här i livet. Våra barn och nära & kära helt klart:-)
Jag har själv stödstrumpor & ett enkelt o bra tips att få på dem på enklaste sätt är att ha på dig plasthandskar (diskhanskar) då kan du ta i hur mycket som helst och det går mycket enklare :-) Testa det vet ja! (Jag vet..det ser inte klokt ut, men vem bryr sig ?;-) Kram
Tine

Erica sa...

ang stödstrumpor - ta på dem innan du går upp ur sängen på morgonen, då är fötterna som minst svullna. Som nån annan skrev det finns strumppådragare att få via arbetsterapeuten

Härligt att läsa att smärtan minskat!

Kram

Annica sa...

Vilket underbart positivt inlägg Linda, vad skönt att höra att det är lite "normala" stunder också!

Lotta A sa...

Det låter som en mycket god Lunch ni har ätit i dag!
Husmanskost är något jag aldrig tröttar på....:-)

Himla gott med hembakat bröd, det är ju något man gör alldeles för sällan.

Söta bilder på Barnen och hunden.

Sköt om dej/ Kram Lotta

Unknown sa...

Veckorna har en förmåga att bara försvinna.
Var det så är när man var yngre ?
Kram

Vera sa...

Jag blir så glad av att läsa att du piggat på dig en del!

thile sa...

Glemte å si, hvor duktig William har vært på testen idag, heia.heia :-)

Anonym sa...

ÅÅÅÅÅh, Adam... Vilken underbar storebror.
Vilka fina killar du har.
Kram,
Anna J

Linda sa...

De där grötbröden har jag också bakat, fast då kör jag dem som tekakor..:-D

Anonym sa...

om du vänder ut och in på strumpans fotdel o trät på den först så att den kommer över hälen så är det jättelätt att bara dra upp den sen på benet va noga med så att de inte blir några vecka bara...kram åsa

MADELEINE sa...

Hej finaste Linda, skriver till dig för att vädja om hjälp och framförallt hopp! Min brors familj har drabbats av något så hemskt - den ena av deras tvillingtjejer, Tindra, som inte ens fyllt 4år har drabbats av levercancer. Hon har genomgått alla cellgiftsbehandlingar och nu även operationen - nu är dumknölen borta! MEN tyvärr är inte mardrömmen slut - leverdonationen från hennes mormor fungerade inte, nu är hon i AKUT behov av en ny leverdonation! I detta nu ligger hennes fantastiska och starka mamma Jenny under kniven och nu är det hennes försök att rädda hennes dotter! Om inte en ny lever satts in som fungerar 72timmar efter första operationen är chanserna för att Tindra ska överleva ytterst små ;-( Jag har startat en insamling till min bror och hans familj för att kunna stötta dem ekonomiskt då jag vet att den här tiden är hemskt jobbig för dem, både psykiskt och såklart även ekonomiskt. Alla gåvor tas tacksamt emot men såklart även alla tankar och hopp!! Här finns insamlingen: http://samlain.se/insamling/insamlingar/insamling-till-finaste-tindra/ och här finns ett blogginlägg jag skrivit om Tindra: http://www.muppsan.com/2011/02/tararna-slutar-inte-falla.html
Tack på förhand!! Ps - kanske du vill sända några ord och tankar direkt till Tindra´s mamma, någon som verkligen förstår, hör då gärna av dig till mig, det skulle hon behöva!!

Helena sa...

Hej Linda!

Ser att du redan har fått flera tips om att ta på stödstrumpor, och här kommer mitt:

Stoppa in handen i stödstrumpan, och ta tag i hälen. Med andra handen, ta tag i överkanten på strumpan och "vräng" strumpskaftet ut och in, och dra ut den hand som du håller i hälen. Då får du liksom hela strumpskaftet hängandes framför tårna, och kan ta på bara fotdelen. Sedan är det ganska lätt att dra på "bendelen".
Lycka till! Hoppas att stödstrumporna hjäler dig! / Helena

Anonym sa...

Ett tips om hur du lätt får på dig stödstrumpor.
Vänd strumpan ut och in. Trä på delen över tårna och till hälen och sen vänder du tillbaka resten av strumpan.
Lite svårt att förklara, men om du gör så går det lätt och det blir ingen kamp att få på sig strumpan.
Med vänliga hälsningar
Emma J