fredag, januari 14, 2011

JODÅ, JAG LEVER FORTFARANDE! :-)

Igår när jag vaknade jag var jag helt slut. Hade verkligen ingen ork eller energi alls över vad som väntade mig... eller så var det kanske just därför som jag var så himla trött! Visste nämligen att nästan en hel fullspäckad dag på sjukhuset väntade mig.


Det hade snöat natten till igår och det verkar inte finnas något slut på den här vintern. Men jag hoppas att det blir snart för förra månadens elräkning var då sannerligen inte med på någon "mellandagsrea"!

Först när jag kom till sjukhuset fick jag gå bort till röntgen för att hämta en hel liter kontrast som jag under ett par timmars tid skulle få i mig. Den smakar i och för sig mest bara som vatten, men plastflaskan sätter lite smak på det och så är det dessutom lite så där lagom äckelljummet, så jag kan inte säga att det slinker ner så jättelätt.

Ser väl himla gott ut?! :-(

Efter det gick jag till strålbehandlingen får att strålas. Det gick bra, fast jag var väldigt trött och höll på att somna till flera gånger. Efteråt gick jag bort till röntgen igen och satte mig där för att dricka upp resten av kontrasten. Jag försökte även få tag på en sköterska som visste ifall jag även behövde kontrast via blodbanan, och det visade sig att jag skulle ha det. Stickrädd som jag är ville jag ha Emla-plåster för att det inte skulle bli lika jobbigt att bli stucken. För som vanligt är det ett litet projekt att få en nål i armen. Mina kärl har nämligen en tendens att leka "kurra gömma" så fort någon försöker leta reda på dem!

Usch, jag gillar inget vidare att få kontrast via blodbanan. Man får en skitäcklig smak i munnen och så känns det nästan som man kissar på sig. Själva svaret på röntgen brukar ta några dagar inna man får. Med lite tur så har de kommit tills mitt läkaresök på tisdag. Men jag förväntar mig inga jättebra resultat direkt. Jag tror att det bland annat är lever och lungor som kollar. När det gäller levern så vet jag redan att den är full av metastaser. Lungorna har dock sett bra ut innan. Men med tanke på hur stor spridningen i min kropp redan är så gör det nog inte så stor skillnad för min prognos om det är ett organ mer eller mindre som det finns spridning till.

Igår efter sjukhusbesöket var jag en liten sväng i en hälsokostbutik. Har fått tips om en massa grejer som ska vara nyttigt och som till och med kan bota cancer (fast just det tvivlar jag i och för sig lite på).  Tänkte att jag kan ju alltid testa för jag har ju inte heller något att förlora. Håll tummarna för att det är något av detta som får mig att må lite bättre eller som får mina värden att gå åt rätt håll.


Igår kväll hade vi trevligt besök av några av våra grannar som bor ett par hus bort. De brukar vara så gulliga att hjälpa oss att gå ut och gå med hundarna några gånger i veckan. Men det var riktigt trevligt att ses över lite fika också, så jag hoppas att det blir fler gånger. :-)


Ett foto på en trött Erik.

Ett av de bästa sätten att hålla storebror William vaken på när han är trött är att ge honom ett bad, för det tycker han är välidgt roligt.

Köpte  de här fingerfärgs-tvålkritorna åt barnen på Apoteket häromdagen. De var färgstarka, men tyvärr var de lite tröga att rita med.

Lite senare på kvällen när jag höll på att mata Erik med gröt blev mina ögonlock bara tyngre och tyngre. Maken fick ta över och jag la mig på soffan och tänkte ligga där några minuter. Fast de där minuterna blev bra mycket längre. Jag somnade och vaknade först runt halv tio-tiden. Jag gick snabbt upp och tog mina mediciner, tvättade mig, borstade tänder och la mig sedan i i sängen för att sova vidare. Så den här natten har bjudit på gott om sömn. Men det var nog välbehövligt efter gårdagen som var allt annat än lugn och skön.

Idag är det fredag och jag har varit iväg på min näst sista strålbehandling (för den här gången och förhoppningsvis för någonsin). Tröttheten börjar definitivt ta ut sin rätt och jag känner av lite "strålskador" från halsen. Det känns lite som en hemsk halsbränna. Men positivt är att jag har mycket mindre ont i ryggen nu än när jag började med behandlingarna!

37 kommentarer:

thile sa...

Jeg har tenkt så mye på deg, Linda.
Så herlig og høre, du har mindre smerter i ryggen:) Håper og ber , du IKKE skal ha flere strålebehandlinger!
Mys med trevlige grannar, de er gull i verdi :)
Mye positivt nu, du har sovet godt og mycket, bra, min vakre Linda :-)
Hihi, husker godt jeg badet min datter når hun var trett, hun elsket og bade.
Jeg håper du og din flotte famlie, får en underbar helg.
Varme klemmer.

Anonym sa...

Hurra för mindre ont! Tänk om den värsta tröttheten kunde ge med sig också. Å vad jag önskar att du skulle få må lite bättre.
Mia

Sanna sa...

Det låter ändå som om du hade en väldigt vaken dag, inte konstigt du var helt slut när kvällen kom.
Vi får hålla våra tummar för att mirakelkurerna hjälper dig lite på vägen iaf.
Kram på dig!

m i l l a h . s e sa...

Usch å fy, dina behandlingar låter allt annat än trevliga...
Kram på dig!

Anonym sa...

Bästaste Linda !
Skoj att ryggen trots allt känns bättre och framförallt att du kunnat ta dig igenom sjukhusdagen. Nu är det åter fredag och jag hoppas du kan få lite fredagsmys du också.
Kramar Kristina

Sirpa sa...

Ville bara önska en smärtfri och mysig helg för dig och familjen efter en tuff vecka med strålning och röntgen.
Varm kram/ Sirpa

Anonym sa...

Jag såg att du hade köpt barrträdsextrakt. Min pappa provade det och det hade jättebra effekt på honom, så jag håller tummarna att det kan hjälpa dig med.

Kram,

Andrea

Ossie sa...

Hej vännen!
Tack för rapport, du imponerar stort med din kämparglöd!
I den bästa av världar borde du inte behöva hålla reda på Emla-plåster och slösa din tid i väntrum.
Man önskar det fanns en "gräddfil" för patienter i din sits, med skräddarsydda rutiner, omtanke och respekt.
Jag är begåvad med fegis-kärl precis som du, men använder dom lyckligtvis sällan.
Överlåter numer åt personalen på Op att sticka mej, många stackars sköterskor har brutit ihop efter otaliga försök!
Nog om det...
Önskar er en lugn och skön helg och håller mina tummar för att du får må hyfsat!
Största kramen Åsa

Mamma Mima på Landet sa...

Åh. Kul att höra ifrån dej!
Skönt att det snart e över me strålningen.
Du, kan du inte be att få hem såndär kontrast eller vad det heter. Så kanske du kan ha dem i kylen? Så när du ska dricka nästa gång så e det iaf kallt? Kanske blir liiite bättre då?

Stor kram!

Nonna sa...

Så skönt Linda att din rygg är bättre, den behövs till allt och jag vet hur det är att inte ha en fungerande rygg. Mina varmaste förhoppningar är så klart att du får ha så bra och smärtfria dagar som möjligt, att du får stöd och hjälp och vardagsmys på vägen.
Du är så klok och tapper så jag har aldrig sett dess like, ingen i din situation kan väl tränga undan tankar på rädslan för smärtor och döden och tankar på hur det ska bli sen för barnen och din man...
Det kommer så nära allt det här då man blir existensiellt hotad - vi ska ju alla dö men vi som inte har det hotet alldeles nära, vi tror ofta att vi har evigt liv.
Tänker ofta på resan ni gjorde och att den kom i en tid då du orkade genomföra den, på att det finns en mening med allt.
Skickar all värme och healingkraft jag har till dig!
Kram Nonna

Sister Moonshine sa...

Åh, så bra att strålningen verkar ha mildrat smärtorna!

Kram

/Åsa

Tove sa...

Skönt att höra att du är bättre i ryggen. Kämpa på. Kram!

Kristina sa...

vad skönt att du orkade skriva och framförallt att gårdagen är över och att du fick sova gott inatt och fick trevligt umgänge som en liten guldkant. Håller med dig om kontrastvätskan, inte god eller kul få isig. Just detta att det känns som man kissar på sig går nästan ej förklara förrän man upplevt det, det är en sån spec känsla med värmeökningen oxå. Hoppas du får en någorlunda fin helg och orkar umgås med din fina familj. Kram Kristina i Umeå

Milla sa...

Kämpa kämpa. Jag känner inte dig, men läste om dig/er i Mama.
Du är en tapper kämpare, jag vill göra nåt för att hjälpa, men vad.
Många KRAMAR till dig hälsar Camilla S

Milla sa...

kämpa kämpa.
Hej.
Jag känner inte dig, men har läst om dig/er i Mama, har börjat följa din blogg.
Du är så tapper och har sån kämparglöd, jag vil hjälpa dig på nåt sätt....men hur?
Kämpa på vännen.
Många styrkekramar Camilla S

Milla sa...

kämpa kämpa!
Hej.
jag känner inte dig, men känner med dig. Jag har läst om dig /er i Mama och nu börjat följa din blogg.
vill hjälpa dig på nåt sett, men hur?
Många styrkekramar till dig min vän.
Camilla S

Anonym sa...

<3 Du är så stark lilla du, helt otroligt, jag beundrar dig verkligen, det är fantastiskt att du kan och orkar berätta om din vardag med kampen mod cancern, och din vardag med din goa man och alla era pojkar, vilka underbara föräldrar ni är <3
Nu ska ni bara tänka positiva tanker du ska klara detta och inget ska få dig att tänka annat,OK!
Vi är med dig härute i Sverige, kram Sus

Sarah sa...

Håller alla tummar och lite till! Tron försätter berg säger dom ju så tro på det!!! Hoppas ni får en skön helg nu. Varma kramar

Mahlin sa...

Hejsan Linda! Hoppas du får en bra helg tillsammans med din familj. Både 2- och 4benta. Spännande flaskor du löpte på hälsovården, hoppas de är mirakelmedixiner för din kropp. Mvh mahlin i jönköping

Anonym sa...

Hej Linda!!

1000 tankar och kramar till dig och även till din fina familj.

Håller alla tummar att du ska få bra besked från röntgen!

Stor kram Sofi

Anonym sa...

1000 kramar och tankar till dig och din fina familj

Jag håller alla tummar för att du ska få ett bra besked.

Kramar Sofi

Fashionistas Catwalk sa...

Jag läste reportaget i mama idag och känner med dig och din familj. Önskar det fanns något jag kunde göra för dig... Jag sänder dig en massa healingtankar och kramar. Du är en kämpe!! Hoppas du får en fin helg.

Kram :)

Anonym sa...

Hej ! Har följt din blogg ett tag nu och tack för att du delar med dig. Jag har träffat en kvinna med spridd bröstcancer, hon fick genomgå en operation där man under 1 timma tog ut levern och " tvättade " bort så mycket cancer som möjligt. Syftet var att förlänga livet. Detta gjordes på Sahlgrenska i Göteborg. Operationen gjordes på transplantationsavd. Hon var en av 7 patienter som fick göra detta 2010. Det finns tydligen en läkare på Sahlgrenska som har detta som specialitet. Kanske kunde detta hjälpa dig lite. Kram Anna

Anonym sa...

Puh!!

Anonym sa...

Hej Linda
Funderar på alla undersökningar de gör hela tiden på dig och som du inte verkar gilla särskilt mycket.
Som läget är nu så har det väl spridit sig så mycket att de inte kommer kunna göra någonting åt det om jag förstått det rätt?
Måste du göra undersökningarna för att de ska sätta in mer mediciner o strålningar för att stoppa upp cancern?
Eller gör de undersökningarna för att ta reda på vart cancern har spridit sig i kroppen? Mer för forsknings skull? För framtida prognoser för andra cancerpatienter kanske?

Att jag frågar är för att min mamma dog i ALS i våras och det är ju en dödlig sjukdom som inte går att göra något åt. Vi gick till läkare under första 2 åren på undersökningar och provtagningar osv...men till slut tog mamma och vi beslutet att nu fick det vara nog. Undersökningarna var så jobbiga för henne och hon tyckte att hon förlorade tid av sin sista tid kvar på jorden med att vara på sjukhuset i onödan. Tid som hon kunde vara hemma med oss. De kunde ju ändå inte göra något för att göra henne frisk igen läkarna. Utan det var enbart för forskningens skull som de ville undersöka henne, för att ta reda på hur ALS sprider sig i kroppen.

Låter som det kanske är dags för dig också att ta ett beslut där de enbart gör undersökningar som är för att sätta in en lindring eller stoppa upp - inte för att göra undersökningar för att "nyfiket" ta reda på vart det har spridit sig.
För det är ju som du själv skriver kanske sak samma om det har nått ett till organ eller inte? Det har ju redan spridit sig galet mycket.
Och ju mer tid du slipper vara på sjukhuset, desto mer tid får du och dina barn tillsammans! <3

KRAM Somris

Annika sa...

Jag tänker så mycket på dig Linda. Vilket fint reportage det var om er i tidningen MAMA, jag köpte hem den idag. Apropå hälsokost så vet jag en man i Finland som tog idegranextrakt. Det är ju samma som finns i Taxotere, cellgiftet. Men detta var något han köpte som hälsokost i Finland. Det är rätt dyrt men han kunde bromsa upp sin sjukdom och leva riktigt bra. Tyvärr så avled han senare men han hann njuta lite mer av livet iaf.
Jag håller tummarna för att dina kurer hjälper.
Styrkekramar!

Anonym sa...

Jippi för mindre ont i ryggen!!
Du måste vara en av de tappraste människor jag någonsin "stött på". Jag önskar en skön helg med hopp om lite ljusa stunder tillsammans!
Varm kram Rebecca

Magdalena sa...

Så skönt att strålningen redan ger effekt!! Hoppas att vi kan ses någon dag! Kan två personer floata samtidigt?? =)

Massvis med kramar! <3

Anonym sa...

Skönt att höra från dig. Kram kram från Anna

Lena sa...

Hej Linda!!
Jag har varit in på din blogg sen i nov.... både bra o jobbigt har det varit!! Jag fick diagnosen elakartard cancer, jag va tydligen en av få i övre norrland som hade den.... jag har klarat mig nu i ca 7 år ,klarat o klarat det har varit 7 operationer o många koller. har tagit bort äggstockar ,livmoder,bröst mm. men jag har inget att klaga över nu, men man vet aldrig!Jag hoppas o ber över allt annat att du ska fixa detta !!!! Ursäkta språket men fy fan för cancermonster!!! vill du eller behöver du ngt så hör av dig så mailar jag min adress. Kramar till dig o din familj (eric vilken söting)Jag hjälper gärna till om jag kan ! STORA STYRKE KRAMAT <3 Från Lena

Anonym sa...

Hurra för björkaska!
Vet att min syster är en av dom som har tipsat dig med just björkaska. Det hjälpte den man hon pratade om som fick cancer och även beskedet att han hade ca 6 månader kvar att leva och det var 30 år sedan och han lever än idag=) helt fantastiskt! Hoppas det ger samma effekt på dig! Hoppas hoppas hoppas!

Kram Åse

Lisa sa...

Härligt att höra att du har mindre ont i ryggen.

Skönt att du fick dig en hel natts sömn efter förra natten som inte var lika trevlig.

Hoppas morgondagen bjuder på mer vakentid och att du får känna dig lite piggare.

Kram Lisa

Anonym sa...

Underbara Linda!

Du är en riktig kämpe :) Hoppas hälsokostmedlen kan hjälpa dig en bit på vägen.

Tänker på dig dagligen och läser din blogg. Du är en otrolig kvinna.

kramar om!

Susanne

Fru Söderlund sa...

Om du blir bättre med björkaska ska du få kilovis med ekologisk björkasaka av mig. Jag är inte ironisk men jag misstänker att hälsokost är dyrt. Jag är inte ironisk, det är säkert! Jag var desperat häromdagen och pratade med en healer.

mejdal sa...

Har inte så mycket att säga... bara skicka ca två miljoner styrkekramar till dig och din familj <3

Ludmilla sa...

Vi får hålla tummarna för att undersökningarna visar att cancern håller sig i schack!!

Kameliadamen sa...

Tänkte bara tala om att jag har läst om tallbarsdrycken och det var nog så att man bör öka dosen rejält mot vad som står på flaskan om man har cancer. Så tolkade jag artikeln iaf. Du kanske hittar artikeln om du googlar.
Detta är en annan berättelse om drycken i vilket fall:
http://www.tb-produkter.nu/shop/