lördag, januari 15, 2011

HALSBESVÄR OCH 2-ÅRSKALAS

Både igår kväll och nu ikväll har samma sak hänt, dvs jag har fått feber. Usch, inte roligt alls. Det som händer är att jag blir jättetrött, börjar frysa och somnar. Sen när jag vaknar till så har jag känt mig alldeles febrig och när jag kollat med termometern så har den legat mellan 38-39. Igår flyttade jag mig direkt från soffan till sängen och lyckades snabbt somna om där, men nu ikväll gick det tyvärr inte lika smidigt. Kunde inte somna om så jag hamnade vid datorn istället.

Kanske har tempot varit i högsta laget de senaste dagarna. Dels är det ju strålningen och alla resor till och från sjukhuset som varit jobbiga. Men sen har jag, förutom febern då, mått relativt bra, och då blir det lätt så att resten av familjen tolkar det som att man orkar nästan som vanligt här hemma och glömmer bort att jag är sjuk. Det där hur jag mår går ju lite upp och ner. Helst går jag inte och känner efter för mycket och jag vill inte heller må dåligt.

Under den senare delen av eftermiddagen idag var jag själv hemma med alla barnen (varav de två yngsta var skapligt övertrötta) medan maken var iväg på jobbet och plockade i ordning lite inför nästa vecka då han ska börja jobba igen. Han hann knappt utanför dörren förrän vår kära 2-åring började testa alla gränser på alla sätt han kunde komma på. Efter ett tag kom en kompis förbi och gav mig en hjälpande hand med de små. Men hur det än är så är det ett högt tempo med småbarn, så nu ikväll när vi skulle sätta oss och äta kvällsmat så tog mitt batteri totalt slut. Kände att jag behövde lägga mig på soffan och vila lite, men jag somnade ganska omgående! Visserligen kunde barnen fått följt med sin pappa till jobbet, men jag tycker inte att det är det bästa stället för dem att vara på. Alltså att sitta i bilen under ca 1½ timma medan han grejar i ordning med lastbilen. Sen så hade det blivit lite dumt med sovtiderna ifall någon eller båda hade somnat. Vi hade varit på kalas innan så de var som sagt väldigt trötta båda två. Så jag hade som sagt alla barnen här hemma istället.

Det är min kompis Wilma som fyllt 2 år som vi har firat. Tänk att jag har en sån liten kusin! :-) Det skiljer ju inte så mycket i ålder mellan henne och William (ca 4½ mån), men ser man till året de är födda så är det hon och Erik som är jämngamla (Wilma är född i januari -09 och Erik i december samma år). Jag kan säga att det var lite livat emellanåt med två 2-åringar under samma tak. Som de allra flesta barn i den åldern så har de båda ett ganska stort ego och ville helst ha samma saker att leka med. Men det är roligt att de är tätt i åldrarna också och jag både tror och hoppas att de kommer få roligt genom åren då de växer upp.

Min kusin Robin med Erik och Wilma i famnen.Dags för tårta. Det var nog den finaste Teletubbies-tårtan jag har sett!

Wilma och William var först ut att smaka på den.

Wilma blev nog lite rädd för den. ;-)

Teletubbies-figurerna var gjorda av marsipan.

Erik fick vara utan tårta, men han var lika glad ändå.

Adam gillar inte tårta, men däremot älskar han chokladbollar!

Jag har förresten börjat känna av en ganska jobbig biverkning av strålbehandlingen och det är att jag har fått ont i halsen. Men det är liksom inte vanligt "förkylnings-ont-i-halsen", utan detta känns mer som en väldigt obehaglig och öm klump i halsen som gör att det är svårt att svälja. Det känns lite som en kombination mellan halsbränna och halsfluss. Själva strålningen jag får går igenom både matstrupe och luftstrupe och jag blev förvarnad innan om att jag kunde känna av detta, men nu är det ju bara en enda behandling kvar så jag hoppas att detta går över lika snabbt som det kom.

14 kommentarer:

Lotta A sa...

Så jobbigt och trist att känna av besvären i halsen, hoppas att den biverkningen av strålningen ger med sig snabbt.

Så mysigt med kalas, det var den finaste och läckraste tårtan jag sett.
Tänk så mycket fint, de på konditorierna kan framställa.

Hoppas annars att ni alla får en fin Söndag. Och att du får en dag utan feber.

Tänker på dej.
Många kramar från Lotta

Magdalena sa...

Jag är så glad för din skull att du har mått bättre den senaste tiden, förutom febern som kommer på kvällarna. Hoppas att den också kan förvinna!

Trots att du mår bättre så förstår jag att det tar på dina krafter att vara själv med alla barnen - de håller ett högt tempo! ;-)Nästa gång L behöver åka i väg får ni gärna lämna några av grabbarna här! Eller så kan jag komma till er.

Hoppas att det onda i halsen ger med sig snart!

Kram kram!

thile sa...

Jeg håper det ubehagelige, går over nu, etter din siste strålebehandling, vakre,
tapre Linda.
Så fine bilder, og en flott fødselsdagskake:)
Tenk på det Linda, alle kan ble trette etter en dag full av liv og røre, med alle fine kidsen! Så jeg forstår godt du ble trett.
Håper søndagen blir lugn og skjøn.
Husk, dagene som kommer og går, er selve livet .....
Jeg tenker mye på vår alles, kjære venn og flotte Linda.
Tanker og klemmer.

Anonym sa...

åå var hade de köpt den där fina tårtan!!??
/somris

Anonym sa...

Hej

Min yngsta dotter har precis avklarat sin tredje halsfluss på 2,5 månad. De två senaste gångerna har hon varit inlagd med intravinöst antibiotika eftersom hon inte kunnat svälja. Sista gången hamnade hon på Öron Näs och Halsavdelningen och där fick vi ett superbra tips som verkligen hjälper mot halsont. Tag 2 panodil á 500 mg och voltaren eller diklofenak 1 st á 50 mg (finns recepfritt på 25 mg och då tar man två tabletter i stället) Detta är en superbra hjälp. Personalen på Öron Näs och Hals är väldigt förvånade att inte fler läkare vet detta för det är som att vända på en hand. Denna tablett kombination hjälper endast superbra mot halsont. Det är lite som trolleri. Tänk dock på att inte ta diklofenak/voltaren mer än 3 gånger per dag. Hoppas att det ska hjälpa ditt halsonda.

Styrke kramar från Marie i Kolmården

Anonym sa...

Hej
Vill inte skrämma dig eller göra dig upprörd men den halsonten du känner kan bli värre upp till en månad efter strålningens slut, så var beredd att få utskrivet hjälpmedel av din läkare det finns hur mycket som helst. SUg på isbitar och drick mycket kallt, be att få lite bedövningsgel som du sväljer och tänk på att inte äta större saker. Drick jättemycket glassdrinkar m.m för att få näring. KRam Eva

Anonym sa...

Oj vilken fin tårta. Hoppas det onda i halsen är övergående. Kram kram från Anna

Tess sa...

Hej Linda!
Ett litet tips, när jag fick min strålning (har haft Hodgkins Lymfom) så fick jag oxå väldigt ont i halsen, hade svårt att äta och svälja. Jag åt två alvedon var sjätte timme och det hjälpte faktiskt ganska bra. Nu kanske du redan testat detta men jag ville iaf berätta för dig om det. Förhoppningsvis kanske det kan hjälpa även dig. Styrkekramar till dig!

Monica sa...

Vilken häftig tårta!!..o vilken häftig tjej du är!!! Du "bjuder" på dig själv och är så fin och mysig..uppskattar dig!
Kram
Monica

Nina, mamma till Hugo & tvillingarna Max & Vincent sa...

Gud vilken häftig tårta!

Lisa sa...

Vilken helläcker tårta!!! Har hon gjort den själv?

Hoppas att det onda du känner i halsen blir bättre nu när strålningarna strax är över.

Det är lätt att ta i lite för mycket när man känner sig piggare och jag förstår precis det där med att familjen glömmer bort lite hur sjuk man eg. är bara för att man är lite piggare.

Var rädd om dig!

Kram Lisa

Annica sa...

Vilken fantastisk tårta!! En sådan skulle nog vara populär då vår lille Fille fyller 2 år.

Brannmannsfrun sa...

Vilken snygg tårta!!

Låter jobbigt med biverkningen du får i halsen. Obehagligt å nåt man verkligen känner hela tiden åxå.. Är det sån att du kommer att känna det nu en stund framöver, innan det bättras ?? Men hur känns dt i ryggen nu, blivit bättre ??

Å denna jobbiga febern som kommer å går hela tiden. Kan förstå att du blir utsliten. Gott att kunna ta en power nap på soffan då ja :)

KRAAAAM säjer jag bara !!

Kristina sa...

Vännen Du är en sån kämpe , jag fattar inte att du orkar att göra det du gör. Sen känner jag igen det som du skriver att när du verkar lite bättre så glömmer familjen. Men du måste ändå säga ifrån innan du blir för trött. Jag förstår att Lars oxå blir trött o behöver omväxling, men du har din sjukdom att kämpa med och blir du för trött tar det ju mkt mer kraft för dig att komma igen. Du behöver få njuta när du orkar. Måste bara säga att den där tårtan var det häftigaste jag sett. Häftiga bilder oxå. Var så rädd om dig som du kan. Kram Kristina i Umeå