fredag, december 03, 2010

SJUKHUSMAT

Jag kräks snart bara jag hör menyn här över vad det serveras för mat. Idag är det bland annat rotmos till lunch. Åh, det är verkligen vidrigt äckligt! Hemskt bara att känna lukten av det. Igår kväll var det laxpudding. Kan de inte hitta på lite mera helt vanliga och neutrala rätter? Något så enkelt (och gott) som till exempel pasta verkar inte finnas överhuvudtaget.

Några jättehöga krav på maten har jag inte, men nu är det som att de försöker leta reda på det äckligaste de kan komma på. Om inte annat så är det mat som stinker när man inte har någon aptit och känner att illamåendet konstant hänger över en. Även mat jag i vanliga fall tycker om ser inte särskilt aptitlig ut här. Sjukhusmat är tyvärr lika illa som man ibland hör från andra. Tycker kanske också att t ex fredagskvällarna kunde bjuda på lite extra gott, men njae. Förra fredagskvällen var det torra potatisbullar. 


Fast nu ska jag inte klaga ändå. Dels för att jag faktiskt FÅR mat och det är inte alla här på vår jord som får det. I vårt land är det väldigt få som behöver svälta. Till och med de som mördat och sitter i fängelse får mat. Men även för att min snälla sköterska nyss här inne. Jag fick in glass m chokladsås och även nyponsoppa nu för att få i mig något. Och ikväll verkar det faktiskt som att de kan lösa det med pasta om det är det jag vill ha!

Ursäkta mitt klagoinlägg. Är bara allmänt less på att ligga på sjukhus och att må dåligt. :-(

45 kommentarer:

Helena Roth sa...

Blörk!!

Du kan ju sticka denna artikeln under näsan på ngn så de kan få lite inspiration:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1315668/Patienterna-valjer-fran-%C3%A0-la-carte-meny.html

Kram!
Helena, okt99

Lisa sa...

Iofs gillar jag både laxpudding och rotmos men kan hålla med om att det inte är mat man ska servera på sjukhuset kanske....
Hoppas du får nåt godare ikväll.

Kram

Christina sa...

Usch, lider med dig! :-(

Hoppas du snart kan få åka hem!!!

Kramar

Lotta A sa...

Men rotmos, det säger sig ju självt.
Är inte matlusten på Topp och man är känslig för dofter.

Då blir man ju inte sugen på ROTMOS.
Med tanke på den vidriga doften.
För Ärligt talat ,så luktar det ju skit om den maträtten......

Nä, fy vilken vidrig mat de bjuder på , det ena värre än det andra.

Hoppas det blir något mycket godare till kvällen!

Men gott med glass och choklad sås..:-)
Stor kram

Anonym sa...

Ät lite och ofta, nog måste dom kunna ordna något som du är sugen på. Nu får det vara nog med smärta.
Hoppas den håller sej i schack med nya doser.

Kram Bitte

Erika sa...

Hos oss har cancersjuka patienten som äter lite ALLTID önskekost så jag tycker du ska fråga om dom inte har det hos dig också.

Anonym sa...

Förstår att maten äcklar dig.När man är så svårt sjuk som du - med mycket smärta o piller, brukar ju matlusten försvinna.Personalen kan säkert ordna något mer lättätit för dig.Har själv legat på sjukhus o aptiten inte var den bästa. Jag fick te o rostat bröd, nyponsoppa o lite frukt.Fungerade mycket bättre.Tänker mycket på dig o din familj i denna svåra tid.

Tina sa...

Klart du ska ha pasta, Linda! Pasta, glass och nyponsoppa i mängder hoppas jag att du får idag. Du behöver varje uns av energi.

Jag gillar iofs potatisbullar men det känns ju mer som en tråkig tisdagslunch. Inte mat för en fredag.

Anonym sa...

klart du får klaga på maten!! du ska få äta precis vad du vill!!
hppas din dag blir bättre än föregående! många kramar

erica sa...

be om önskekost, inte för att det är så mkt godare men man kan iaf få välja bort sånt man absolut inte vill ha. Det verkar funka lite olika på olika sjukhus. På vissa måste dietist blandas in på andra har de en särskilt meny att välja från på avd. Jag har bla kunna beställ hamburgare med pommes frites.

Sjukhusmaten suger verkligen och alla dessa äckliga sötsliskiga krämer och kompotter som serveras till efterrätt

Pysslan sa...

Det är viktigt att du inte går ner i vikt så maten är viktig. Hoppas att du får något som smakar ok eller ännu heldre, bra. Potatisgratäng med porterstek, mm.

Anonym sa...

går de inte att få önskekost där? att du kan få önska vad du vill äta så får köket fixa de?

Linda sa...

Pysslan: Jag har gått ner minst ett par kilon sen jag kom in så tyvärr går det åt fel håll med vikten.

Anonym: Sköterskan som var inne hos mig förut pratade om just önskekost, så det kanske kan bli aktuellt om jag behöver vara kvar här. Lite svårt att komma på något gott att äta bara.

Kram kram
från världens tröttaste Linda

Anonym sa...

Kära fina Linda

ÄCKLIGT trist med denna sk sjukhusmat, konstigt man har så speciell(läs:som många ogillar) mat på ett sjukhus som endast har sjuka personer, som oftast har dålig aptit.
Det är några år sen jag jobbade på Lunds sjukhus, men då hade patienterna (som hade dålig aptit) rätt att önska mat från en speciell meny'. Fråga så inte detta är möjligt eller att man kan förvara lite "mammas" mat till dig o värma upp?
På tal om elaka bakterier, skrev jag detta till Georges blogg, detta är även till dig... så håll till godo....ha ha....


Store man o även fina Linda (detta skriver jag även i Lindas blogg)

Ha ha vad ni är härliga, med er kämparglöd, vilket jag personligen tror är halva läkningen när man drabbas av elaka bakterier............

Med tanke på vädret stormer o snömängd, här hos mig ute i vichan på Österlen... önskar jag er välkomna att testa eran ide'....

Här ute skulle vara perfekt testområde.....
Kan se er stå ute i snön på åkern, sen springer jag ut till er, med varm choklad o ostsmörgåsar..... :)

Varma-krya-på-snö-kyla-kramar/Tuvan-Pia på Österlen (centrum av kung Bore)

Anonym sa...

Usch håller med rotmos är vidrigt! Hoppas verkligen dom kunde ordna pasta till dig igår. Tänker på dig så.
Kramar malin

neli sa...

okej, jag måste erkänna att jag blir lite sur över sånt här. fast jag blir samtidigt glad för du inser att du borde nöja dig med det du får för det är inte alla som får sjukhusmat :)

vi här i sverige har börjat bli så himla kräsna när det gäller allt. vi har allt, men vi vill alltid ha mer.
jag kommer från ett land där det inte ens finns sjukhusmat. patienterna skulle nöja sig med en bit bröd med lite smör på! men inte fan får dem nånting... laxpudding och rotmos hade vart guldmat för dem! hoppas att du får komma hem snart.

Anonym sa...

Håller med dig om att det är ju bra att man har mat öht - fast i ditt läge borde det ju vara viktigt att fortsätta äta för att få näring och energi så då borde du få välja fritt, tycker man ju? Du kanske har några snälla vänner eller så som läser detta och som kan komma och ta upp beställningar på hämtmat? Lycka till vidare, håller alla tummar att baciller/virus snart ger sig så du får åka hem till din familj.

Anonym sa...

Jag tänker att rotmos och laxpudding säkert är mat som passar en äldre generation (är visserligen inte själv så himla gammal men älskar båda). Och visst, vi ska vara tacksamma att vi har ett skattesystem som ger oss möjlighet att få mat på sjukhus. DOCK handlar det i ditt fall Linda om att med alla till buds stående medel hitta någon typ av mat som du kan få i dig. Om det nu är glass, pasta eller vad det än kan vara. Det måste personalen väl ändå fatta att det nu bara är att fixa fram det du tror att du kan få i dig. Och hålla rotmoslukt och gamla skosulor till köttfärslimpa långt borta från ditt rum. Basta.

Caroline sa...

Hej Linda, började läsa din blogg för någon vecka sen, och tycker så synd om dig att du har drabbas av den där skitsjukdomen, hoppas det blir bättre snart! Sjukhusmat är ingen höjdare, konstigt att det inte är bättre kvalité på den. SKickar en massa styrkekramar till dig.

Många kramar //Caroline

Anonym sa...

Hej Linda,
Har följt dig under ett halvårs tid nu och jag måste bara säga att du är så fantastiskt varm och stark. Min mamma var mycket sjuk under nästan hela mitt liv så jag vet hur det är att som barn vara och besöka sin mamma på sjukhus. Det viktigaste är ändå bara att veta att mamma älskar en så kan man oftast hantera allt det jobbiga och super-tråkiga.
Idag är jag själv vuxen, gift och vi har två tjejer på 15 o 16 år. Min bästa väninna har obotlig tunntarmscancer.
Livet är så himla knäppt ibland och ingen kan man ställa till svars!
Önskar jag bodde nära Jönköping (jag är från Småland men bor i Göteborg sedan 20 år tillbaka) så jag kunde kommit upp med min goda pasta till dig för maten är himla viktig. Försök och stoppa i dig allt du bara kan för att samla krafter om det så bara är en massa glass och chokladsås.
Jag tänker ofta på dig och din härliga familj. Önskar jag kunde påverka situationen.
Stor stor Kram från Carina

Anonym sa...

Du om någon får klaga huuuur mycket du vill, lovar!
Styrkekram Annelie

Anonym sa...

Linda, du som någon har rätt att klaga och gnälla och speciellt när det gäller mat som är extra viktigt för dig just nu.
Kanske även dina besökare kommer med godsaker till dig!!
Hoppas innerligt att du är på bättringsvägen nu!
Kram Sirpa

Anonym sa...

Jag har också funderat på Önskekost. Finns på alla sjukhus. Skönt med lite glass och sås iallafall. Gisela/hagasessorna

Anonym sa...

Du ska klaga. Jag har ju kommenterat det flera gånger och säger än en gång: de måste fixa mat som svårt sjuka patienter vill ha. det kan väl inte vara så förbannat svårt. Kan inte någon som vet hur man gör starta en insamling för mat åt Linda så ska jag gladeligen pytsa in pengar där. Det måste väl finnas en cateringfirma i din närhet som ordna det hela. Luktmat som rotmos. please.

Annika sa...

Usch och fy! Tänker innerligt på dig!

LinaS sa...

Synd att jag inte bor närmare för då hade jag kommit med någon god mat till dig! Hoppas du får åka hem till dina fina killar snart <3 kram <3

Anonym sa...

Klart du får klaga på maten! Förstår inte vrf den är så illa:( hoppas du kommer hem till lilla Eriks f.d! Men det kommer flera:) Jag är säker på att du kommer vara med och göra tårta.
puss o kram
Annika

Åsa sa...

Nä, vet du Linda, god, näringsrik och aptitlig mat SKA serveras på svenska sjukhus idag. Det ska inte sparas på kvalitetsenergi som är livsviktigt för svårt sjuka patienter. Kräv, på ditt eget ödmjuka sätt förstås, att få den mat du kan tänka dig att äta. Det har du betalat för och det förtjänar du. Stå på dig!

erica sa...

BRA!
Så bra att du längtar efter pasta. Det betyder att suget efter mat inte har försvunnit.

KRAM

♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥ sa...

Men herregud, klart du får klaga!

Men jag fick faktiskt pasta med kycklingsås idag! Vi kan ju börja jämföra sjukhusmaten med varandra.

//Bambi - som också ligger inlagd just nu

Josefin sa...

Åh Linda, du behöver inte ursäkta =)
Man behöver få klaga när det är jobbigt ;-)
Har du någon mat du är sugen på?
Hoppas dom isåfall kan fixa det åt dig, du behöver all energi du kan få =)
KRAM

Netten sa...

Hej!!!
Ör en relativt ny läsare,hittat dig via Ludmilla och vimmelmamman.
Känner bara att jag vill skicka en famnfull med energi,tröst och värme,följer din kamp och håller tummen!!!
Hoppas att sjukhusmaten blir bättre,men jobbar själv på ett stort sjukhus och blir bedrövad varje dag då den sk "maten "kommer,ibland så känns det som att jag ej skulle servera min hund det som kommer på brickan!!!!
Sköt om dig så gott du kan och mina tankar är hos dig!!!
Stor kram från Anette som är en av alla som följer din kamp mot cancermonstren

Anonym sa...

Har du fått prata med dietisten? Jag tror att de flesta sjukhus har önskekost, tycker absolut att du är kandidat för det! Fråga personalen om de inte har det, tycker det är väldigt konstigt att du inte har blivit erbjuden det än.

Kramar Janna

Anonym sa...

Tänker på dig och din familj! Stor kram Sandra

karo sa...

När jag jobbade som uska på onkologavdelning (ganska många år sen nu iofs)fick alla som hade fullt begripliga problem med aptiten önskekost. De fick önska sig exakt vad de ville och så hade någon i köket till uppgift att införskaffa alla såna råvaror så maten kunde tillagas. Finns inte sånt nuförtiden alltså?

Anonym sa...

Gillar du smoothie?Jag jobbar inom vården,och vi brukar erbjuda detta,till de som ingen aptit har.De flesta brukar tycka om det.
Tänker på dig och din familj hela tiden,sänder en hälsning till dig och dina kära.

Anonym sa...

Många bloggar har jag läst/följt. Alla gripande på sitt sätt. Men din blogg Linda berör mig rätt in i hjärtat.
Stor hjärtekram
//Syster Ika onkologsköterska

Anonym sa...

Hej!
Hoppas att du fått något gott att äta idag. Jag håller med om sjukhusmaten.Blev opererad för en månad sedan och blev också erbjuden denna underbara mat. Önskar dig en bra kväll utan smärtor och jag hoppas att du får komma hem snart/Kram Johanna

Ulrika S sa...

Usch, vad det låter otäckt med laxpudding och rotmos. Även om man inte kämpar med illamående så låter det äckligt. Jag har i perioder mått mycket illa pga förstörd mage efter år av ätstörningar. Det som ändå går att få ner är Coca cola och chips. Salta pinnar eller salta kex kan också fungera. Skalade syrliga äpplen i klyftor är också gott sådana gånger. Känn efter om det kan vara något. Jag önskar dig en vilsam fredagkväll. Hoppas det är något bra på Tv och att någon kan fixa fram något som du tycker är gott. Kram!

Anonym sa...

Förstår verkligen din klagan... och med all rätt klagar du. Att det ska behöva vara så dålig mat på sjukus och för de gamla, pinsamt i detta välfärdssamhälle. Jag tror måmga skulle tillfriskna fortare om maten var aptitlig och fylld med näring!
Skickar en stor kram med hopp om snabb utskrivning och ivägskrämda cancerceller!!!
Sus

Anonym sa...

Hej kämpe!

Jag känner igen det här från det att min mamma låg inne för cancerbehandling. Absolut vidrig mat. Vi löste det genom att begära samtal med dietist så att hon fick specialanpassad mat.
Visserligen är det bra att vara tacksam för att man får mat men det är inte svårare att vara tacksam för god mat! ;)

Stor kram till dig och din familj.

Alex

Jessika sa...

det gör ont i hjärtat när jag hör hur du mår! men jag håller alla tummarna att du snart får må bättre!!

kramar <3

Anonym sa...

De borde ju erbjuda dig precis det somdu är sugen på kan man ju tycka... Massor med kramar från Anna

maria sa...

Jag har precis blivit utskriven från en månads vistelse på sjukhus och jag känner väldigt starkt för att kunna stärka debatten kring sjukhusmatens dåliga kvalité. Med inspiration från Jamie Oliver som visat att det är inte dyrare att laga mat från scratch än att servera mat som är både äcklig och näringsmässigt undermålig. Det är en skam att sjuka människor inte har tillgång till mat som kan hjälpa dem att må bättre och istället erbjuds illasmakande näringsdrycker, som åtminstone jag aldrig lyckas få ner.
Jag hoppas på att du snart kan bli så bra att du får fara hem. Stor kram, Maria

Grodan sa...

När jag låg inne så fick dom inte lägga upp maten på tallrik (ur hygiensynpunkt...) Så man fick äta den äckliga micrade maten i plastförpackningen. En sköterska bröt mot regeln en gång. Hon la upp på tallrik OCH skar upp några färska tomatskivor och gurkskivor (vilket brott...=)! Det var faktiskt stor skillnad att få äta på porslin.... Hon fick skäll efteråt av hennes chef....