fredag, december 17, 2010

OLIKA SORTERS SMÄRTA

Molande, huggande, skärande, brännande, stickande... ja, smärta kan verkligen kännas på så väldigt många olika sätt! Sedan jag blev sjuk i cancer för över ett år sedan har jag hela tiden mer eller mindre haft ont någonstans och det känns som att jag upplevt de flesta sorters smärta vid det här laget.

Det första stället jag hade ont på var i mitt vänstra bröst. Det kliade och var ömt, men smärtan var inte värre än att den mer eller mindre försvann med hjälp av Alvedon.

Nästa sorts smärta jag fick uppleva var efter kejsarsnittet. Det gjorde lite ont under ett par dagar efteråt, men var ändå "överkomligt". Värre smärtor kände jag av nedanför nyckelbenet där de hade opererat in en port-a-cath (som jag skulle få mina cellgifter i). Den blev tyvärr infekterad ganska omgående, men det tog lite tid innan de kom på det.

Usch, de där venportarna hade jag mycket krångel med. Har haft två port-a-cather och ett gäng cvk:er som jag fått cellgifterna i. Läkaren som tog bort den port-a-cathen sa att bedövningen inte biter lika bra när det har blivit infekterat. Jo tack, det kändes! :-(

Under månaderna då jag fick mina cellgiftsbehandlingar så hade jag ofta ont i kroppen. Ibland var det svårt att exakt veta vad det var för orsak till det onda. Behandlingarna? Sjukdomen? Neulasta-sprutan som jag fick i samband med behandlingarna? Eller något annat?!

Ytterligare en sort smärta var det när mitt sjuka bröst opererades bort, men faktiskt så gick det ändå över förväntan. Jag hade nog trott att det skulle göra mera ont än det faktiskt gjorde. Behövde knappt någon smärtlindring efteråt och hade t o m Erik hos mig på sjukhuset och kunde ta hand om honom efter att jag hade opererats. Det jobbigaste var nog att det sträckte och stramade en del och att det var si och så med känseln i det opererade området, men jätteont kan jag inte säga att jag hade.

Tyvärr dröjde det ju inte så länge efter att jag opererat bort bröstet förrän jag började få besvär med ryggen. Det började nästan som ett ryggskott. Jag skulle bara böja mig ner och plocka upp en toarulle från golvet - men då blev jag liggande där och kom inte upp själv!

Det tog ju ett tag innan de kom på att det var cancer jag hade i ryggen och jag hade väldigt ont innan jag fick smärtlindring som fungerade någorlunda. För att vara helt säker på om det var metastaser i skelettet så fick jag genomgå en biopsi i Linköping. De stack in en grov nål i ryggen och tog ett prov. Det tog tid, och det var riktigt obehagligt och jobbigt när det spände i ryggen och när jag hörde hur det skrapade mot benet inne i ryggen. Usch!!


Metastaserna i skelettet började i ländryggen, men dessvärre har de ganska snabbt spridit sig och blivit både fler och större. Det finns nog snart inte ett enda ställe i skelettet där det inte finns cancer. Samma sak gäller levern. Det ser inget bra ut där heller.

Under det dryga året som gått så har jag som sagt fått känna på en massa olika sorters smärta. Det är riktigt tröttande att ha ont! Men tack och lov så finns det en del dagar och stunder då jag mår rätt bra också och inte heller har särskilt ont. Ja, det går lite upp och ner det där.

Men nu när den här hemska nackspärren kom... nej, det kändes bara för mycket och jag är så less på det! :-(  Det räcker nu! VILL INTE HA MERA ONT!!

Förresten, stort TACK för alla råd angående smärtlindring som jag fått. En av mina gulliga bloggläsare skickade även små provpåsar med Aloe Vera-liniment som kom idag och som jag kan smörja med. Tack!!

42 kommentarer:

Åsa sa...

Som så många andra önskar jag att jag kunde göra något för att lindra din smärta. Det jag kan göra är i alla fall att be för att det inte blir värre och att du får en fridfull och mysig jul med din familj därhemma. Kram.

Anonym sa...

Vad kan man säga, annat än att du borde få bättre smärtlindring än nu!
Tack för du delar med dej.


marianne

Anonym sa...

ja fy för smärta, jag vet vad du menar.Krossade knäskålen samt bröt 3 st tår i Aug i år.har vidriga smärtor ( nervsmärtor )sedan dess.Gud vad jag lider med dig vännen.Men jag säger som många andra här, att det finns hjälp att få.Du ska bannemej inte behöva ha så ont som du har.Jag hoppas av hela mitt hjärta att du fått vila lite och kanske sovit en stund idag.Ha nu en skön helg i den mån det bara går.Stor Kram Marie

Mezza sa...

hej
Usch ja... smärta smärta, denna oändliga...
har svår fibromyalgi med mkt nervsmärtor och det är nåt jag tycker tar priset...
Kom faktiskt hem alldeles nyss från smärtbehandlingen jag får 1-2 ggr/månad.

Inte många läkare som gör den sortens behandling, men får du reda på nån, så kan det va värt att testa!

Jag får nervblockader. Vanligast är att man får blockader i muskler tex, men jag får i nervtrådarna.
Min läkare injicerar sammanlagt 10 ml långtidsverkande bedövningsmedel (Narop. ibland även Xylocain men det håller inte så länge) vid varje besök.

Idag blev det nerverna i nacken som går upp i huvudet och tinningarna. Har nämligen haft vansinnigt ont i nacken ett tag nu.
Gången innan var det i de stora nerverna i handlederna.
Det har även varit yttersidan av knäna, ryggen, armbågarna, fötterna och låren.
Först blir man bedövad/förlamad i 10-15 timmar (om det är armar o händer iallafall) men efter ett par dar är det betydligt bättre och så håller det i sig 2-5 veckor.
Det gör ONT att få sprutorna, men det värsta försvinner nästan lika snabbt igen.

Så är det katastrof, och inga painkiller-piller hjälper... undersök om den möjligheten finns! Brukar va specialist/smärtläkare/reumatolog som gör detta.

KRAM

Fia sa...

Fan vad träligt med allt ont Linda... Är det den röda linimenten Aloe, funkade den?

Anonym sa...

Stackars dig, fy för värk:-( testa Tens-plattor (Clas Ohlsson) du sätter dom på der onda ställer.
Värt ett försök.
Kram

Anonym sa...

jag hoppas att du får hjälp av en läkare som kan smärtlindring. jag tycker inte du borde behöva ha så ont men jag förstår att det är en balansgång mellan att må illa och få ont i magen och öka dosen.

Anonym sa...

Usch vad jag lider med dig när jag läser om din smärta...
Får du zometa för att stärka ditt skelett ? Har för mig att det också kan ta bort en del smärta.
Jag önskar dig och din fina familj en mysig jul utan smärta
Kram Lotta.E. <3

Anonym sa...

Hej. Vill bara skicka styrkekramar och hälsningar. Läser ofta din blogg. Jag fick nys om den i samband med att Ludmilla skrev ett inlägg om min situation bland annat, hjärntumör och broder som suiciderade, du kanske kommer ihåg.
Jag önskar dig och din familj allt det bästa. Kram Jakob

thile sa...

Hei vennen. Du er så tapper, du kjemper på.
Jeg sender deg mange varme tanker og ønsker du og din familie en fredfull og god jul.
Jeg bor i Norge og jeg har mailet deg.
Klem

Carina sa...

Jag håller tummarna för att din kommande natt ska bringa dig betydligt mer sömn än natten som gått, kram på dig!

Lotta A sa...

Ja, det finns verkligen mängd olika smärtor.

En del smärta har man lättare att hantera, medan viss smärta kan driva en till vansinne.

Då kännas det som det enda man kan fokusera på , är att man har ont.

Så det måste vara oerhört påfrestande för dej, när smärtan sätter i gång. Sen kanske den håller i sig ,så länge som en hel natt.

Jag önskar att det fanns något man kunde göra.....

Men vad säger läkarna, har de någon bättre/effektivare smärtlindring att erbjuda dej.....?

Vi tänker så mycket på dej <3
De varmaste kramarna från,
Familjen Aamodt -Hansson

LinaS sa...

usch stackars dig! Tänk om alla dina bloggläsare kunde ta din smärta vars en dag åt dig... Tror att alla hade gjort det! Jag hade gärna gjort det i alla fall.
Hoppas att du får en bra helg trots att du har så ont...
kram Lina

Anonym sa...

Lider med dig Linda, ständig smärta är jobbigt att gå med. Finns det inget som du kan få mot det, du borde inte behöva ha ont.
Kramar
Yvonne

Annelie sa...

Jag har nu fått prova morfinplåster för första gången. Det har bara suttit på i ett dygn än men det känns bra faktiskt. Och man slipper alla dessa piller. Är det något du kan få prova tro? Hör med läkaren i alla fall.
Och smärta suger! Det är vi helt överrens om. Och den tar kraft och ork ifrån en. Men samtidigt blir man trött av morfinet. Lite moment 22 där.
Hoppas du snart får bra hjälp med en smärtlindring som fungerar.

Kramar Annelie

Anonym sa...

Jag är inte förvånad över att du känner att du snart vill ge upp. Det är bara för mycket med öronproblem och nacksmärta ovanpå allt annat elände.
Jag tänker ganska ofta på att folk säger att du är så stark. Visst är du oerhört imponerande - du kämpar som en lejoninna och att du dessutom orkar uppdatera oss på bloggen är helt fantastiskt.
Men ibland undrar jag om det inte är vi som står härutanför som "vill" se dig stark. Det ger oss hopp liksom.
Om du la dig ner och grät och skrek och skrev bloggkommentarer om hur orättvist livet är och hur du verkligen inte ORKAR mer - ja då skulle de flesta av oss bli rädda och inte veta vad vi skulle göra tror jag.
Jag tror du är stark på ett sätt. Jag tror du tvivlar och tappar lusten och snavar fler gånger än vi tror. Och det är i så fall helt förståeligt. Du behöver inte vara stark inför oss.
Vi är med dig och hade så gärna velat göra nåt om vi bara kunnat.
Kramar kära okända vän.

Anonym sa...

Tack för en fantastisk blogg, välskriven, informativ och känslosam. Jag är inne och kollar flera gånger varje dag. Vilka fotos, vilka texter och framförallt vilken livsglädje du utstrålar.

Ditt senaste inlägg var mycket bra och jag har en fråga: för att se metastaser i skelletet måste man ta biopsi då? Syns det inte på röntgen?

Du har det jobbigt nu. Xelodan kommer att få hejd på eländet det ber jag för.

Ha nu en skön jul med de dina
önskar en trogen läsare
/Monica

Berit sa...

Kan inte lindra din smärta men sänder här massor av värme och sympati genom cyberrymden till dej!

Fotgraferande fembarnsmamma sa...

<3 Linda det finns inga ord. Jag önskar mig en sak nu och det är att du skulle få vara smärtfri i jul!!!!!

Många kramar / Maria
http://mariasdagbok.blogspot.com/

Nonna sa...

Det önskar jag också, som Åsa, att kunna lindra dina smärtor, eller ger dig råd som bär! Eftersom jag själv lever med smärta sen 10 år pga. diskbråck och förändringar i ryggraden så vet jag lite om detta. Känner igen bilden du visar den har jag oxå fått för att kartlägga mina smärtor.
Det är svårt men det går att skilja nerv o muskelsmärtor åt vid ryggåkommor och det kan leda in sjukgymnasterna på bättre behandling. I ditt fall är det kanske svårare. Om du tänker efter så känner man av det område som för tillfället har högsta smärtan de andra "förbleknar" lite. Var inte för försiktig med smärtstillande och ta dem i tid..det hjälper dig.
Önskar dig en så fridfull jul som möjligt, så många mjuka kramar du bara orkar ta emot och fina fotostunder - du är en fantastisk fotograf! Kram Nonna

Anonym sa...

Hej Linda,hoppas du får en trevlig och någonsånär jul trots alla smärtor,tycker du är enastående att orka med vardagen med så stor familj.God Jul till dej och din familj. Kram från Eva.

Anonym sa...

Tänker mycket på dig.

Anonym sa...

Hej Linda,hoppas du får en någotsånär jul hemma hos dina nära och kära. Tycker du är en enastående maka och mor att orka det du gör. Massa kramar till dej. Eva.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Usch usch usch så jobbigt det låter :(. Jag önskar att jag visste något sätt du kunde slippa smärtan på, men tyvärr :(.

Tusen kramar!
Kajsa

Anonym sa...

Ja Linda... Min pappa hade oxå metastaser i skelettet och jag såg hur ont han hade. Tyvärr hjälpte inte morfinet honom utan han mådde bara sämre av det:(

Jag önskar dig en så smärtfri helg som möjligt. Kram från Anna

Anonym sa...

Stackare! Hoppas du ska må lite bättre imorgon! Har du provat TENS. Fråga sjukgymnast eller hemsjukvården om detta. Lycka till
Stora kramen

Anonym sa...

Stackare! Hoppas du ska må lite bättre imorgon! Har du provat TENS. Fråga sjukgymnast eller hemsjukvården om detta. Lycka till
Stora kramen

Björn sa...

Hej Linda. Ja antar att du har smärtlindring i form av dolcontin/oxynorm eller liknande nu? Av erfarenheten från min frus sjukdom, så är det svårt att få någon jämn och för den delen bra smärtlindring med tabletter.. Även om det kan kännas märkligt att gå runt med en pump kopplad till sig dygnet runt, så kan jag varmt rekomendera just smärtpump! Det var det enda som fungerade bra mot smärtan i rygg pga metastaser. Ännu bättre ihop med strål. Verkade också vara lättare att få till lite rörelse i magen med pump istället för tabletter. Hoppas att du får den hjälp du behöver! Inget smärtteam/smärtenhet inkopplad på Ryhov? Mot den fysiska smärtan finns det hjälp att få. Varma kramar från Björn i ett kallt Kristinehamn

Björn sa...

Hej Linda. Ja antar att du har smärtlindring i form av dolcontin/oxynorm eller liknande nu? Av erfarenheten från min frus sjukdom, så är det svårt att få någon jämn och för den delen bra smärtlindring med tabletter.. Även om det kan kännas märkligt att gå runt med en pump kopplad till sig dygnet runt, så kan jag varmt rekomendera just smärtpump! Det var det enda som fungerade bra mot smärtan i rygg pga metastaser. Ännu bättre ihop med strål. Verkade också vara lättare att få till lite rörelse i magen med pump istället för tabletter. Hoppas att du får den hjälp du behöver! Inget smärtteam/smärtenhet inkopplad på Ryhov? Mot den fysiska smärtan finns det hjälp att få. Varma kramar från Björn i ett kallt Kristinehamn

Björn sa...

Hej Linda. Jag antar att du har smärtlindring i form av dolcontin/oxynorm eller liknande nu? Av erfarenheten från min frus sjukdom, så är det svårt att få någon jämn och för den delen bra smärtlindring med tabletter.. Även om det kan kännas märkligt att gå runt med en pump kopplad till sig dygnet runt, så kan jag varmt rekomendera just smärtpump! Det var det enda som fungerade bra mot smärtan i rygg pga metastaser. Ännu bättre ihop med strål. Verkade också vara lättare att få till lite rörelse i magen med pump istället för tabletter. Hoppas att du får den hjälp du behöver! Inget smärtteam/smärtenhet inkopplad på Ryhov? Mot den fysiska smärtan finns det hjälp att få. Varma kramar från Björn i ett kallt Kristinehamn

Christina sa...

Jag hoppas att du kan få någon lindring i ditt elände; åtminstone så att du kan få sova, att sova är jätteviktigt! Hoppas att läkaren idag har hjälpt dig med smärtlindring. Om mina heatlotionprover hjälper dig så skickar jag gärna en tub! Tacksam om jag kan hjälpa till på något sätt!
Tänker på dig och din familj hela tiden!

Helen Andersson sa...

Känner igen detta med värk som flyttar sig och att det kan kännas på många olika sätt. Har inte en sjukdom som är allvarlig som din men jag har haft min värk i 10 år och det flyttar sig, molar, svider, ilar, hugger och jag vet inte vad. Ibland är jag helt bortdomnad i benen eller i armarna.
Den bästa medicinen som jag tar vid riktig svår värk är citodon. Om du inte prövat det be din läkare om att få prova. För ont ska du verkligen inte behöva ha.

Ninna sa...

Älskade Linda, du är så fantastisk.
Önskar dig allt gott.
Ger dig min kärlek i massor.
Din närvaro är en gåva till världen.
Du är unik och det finns bara en som du. Kärlekskramar
Cecilia

Anonym sa...

Tycker så synd om Dig varför måste Du ha så ont varje dag livet är inte rättvist.
Hoppas att Ni får en riktig trevlig jul iallafall.Vilket fint julkort Du gjort Ni har ju så fina killar så Du kan ju inte ha bättre motiv.
Kram och önskar Er en God jul
Solweig i Tibro

Linda sa...

Jag ska också be för dig och att din smärta drar något gammalt över sig. Jag måste beundra din styrka. Den värsta smärtan måste vara den att du vet att en dag måste du gå och lämna de dina???? Kram

Anonym sa...

Stackars lilla Dig Du kämpar man blir lika ledsen varje gång man läser Dina inlägg Du är en riktig kämpe.Hoppas Ni får en skön jul trots alla motgångar.
Vilket fint julkort Du gjort men kan inte vara så svårt med så söta pojkar (riktiga prinsar tror jag).
Va rädda om Er vi är många som tänker på Er.
Kram Solweig i Tibro

Anonym sa...

Hej Linda.
Vet inte vad jag ska skriva men tänker på dig och din fina familj. Jag kan inte heller lindra din smärta, f-n livet är inte rättvist.........Du är en underbar människa som delar allt med oss som läser din blogg. Skulle så gärna hjälpa dig om jag kunde. Du har fått mig att tänka på ett annat sätt i mitt jobb som ssk.
Kram Sofia

Tone sa...

Jag önskar att vi kunde ta lite var av din smärta så du slapp att ha så ont! Kanske kan det lindra något att vi är väldigt många som tänker på dej.

Anonym sa...

Tror aldrig att jag upplevt en mer öppen människa som Du som orkar dela med Dig av ditt och Din familjs öde Du är helt otrolig viken tjej Du är!! Vilket fin julkort Du gjort (men Du har ju underbara prinsar vilka fina barn)
Va rädd om Dig och jag hoppas av hela mitt hjärta att Ni får en underbar jul.
Kram Solweig i Tibro

Nea sa...

Hoppas vi läsare på något vis med våra tankar kan ta bort ens lite, lite av din smärta. Livet är så orättvist. Att lida av cancer med allt som hör till är alldeles tillräckligt utan att man måste ha sådär fruktansvärt ont! Men är det så att du också har särskilt otur nu med smärtlindringen? Du behöver inte svara, men om du orkar är jag nyfiken, för känner andra som fått morfinplåster i både låga och höga doser och fått bra hjälp av dem.

Anne sa...

Usch ja, jag håller med alla här om att din smärta ska inte behöva vara så påtaglig!Allt går ju som bekant inte att ta bort med Oxinorm/Oxicontin. Men min dotter fick en morfindosa, liten som en handväska med axelband som hon kunde bära och trycka på själv när det gjorde ont och i botten låg även en grunddos som pumpade in morfin regelbundet. Hon fick mindre ont när morfinet gick in mer regelbundet. Men smärtan gick ändå inte att ta bort helt ....cancer är så fruktansvärd när den kommit till smärtstadiet!

Hoppas du kräver all hjälp du kan få av smärtteamet.
TENS funkar också i kombination med morfin och värme, men alla är olika så man får testa sig fram vilket jag är helt övertygad om att du gjort.

En kärleksfull helg önskar jag Er!

Anne sa...

Glömde skriva att Aloe Vera linimentet kan man även smörja in på fötterna och lägga i ett varmt fotbad ca 15 min och därefter linda fötterna i varma handdukar och sitta så en stund efteråt Jätteskönt och det hela kroppen känns varm och behaglig efteråt.
Har Forever-produkterna själv och använder dom flitigt.