torsdag, december 16, 2010

NACKSPÄRR?

Så gott som hela den här dagen har jag gått och värmt vetekudden och lagt den runt nacken. Har även testat lite olika salvor (liniment?). Har fått så himla ont i nacken, men vet inte om det är nackspärr eller nån form av "cancer-ont"... ja, jag vet bara att det gör gräsligt ONT!! Känner mig stel och kan knappt ens vrida huvudet åt ena hållet. Är det någon som vet något mer jag kan testa för att lindra detta så får ni gärna tipsa om det!

I morgon eftermiddag har jag ett besök inbokat med teamet från Avancerade hemsjukvården. Läkaren ska även kolla mitt öra då, för det har tyvärr inte blivit bättre. Det börjar tvärtom bli ganska handikappande. Har bland annat svårt att prata i telefon (mobilen går lite bättre för där kan jag sänka volymen i luren). När det blir för mycket ljud omkring mig så har jag svårt att höra vad folk säger. Men det värsta är nog att jag har så ont av höga och gälla ljud.

Bland det värsta är när hundarna börjar skälla då det kommer hit folk. Nu i eftermiddags klarade jag inte ens av att öppna ytterdörren själv. De började skälla som bara den... de skällde och skällde...! Det var både högt och gällt och det gjorde så ont och tjöt i örat att tårarna bara rann. Fick stänga in mig på toan i andra ändan av huset för att få det så tyst som möjligt, men ändå "skorrade" det i örat även en stund efter att de hade tystnat.

En gammal bild på Sixten och Frida...på den tiden då de var ungefär lika stora! ;-)

Vet som sagt inte riktigt vad det är som orsakar problemen med mitt öra. Det känns ju till exempel inte riktigt som en öroninflammation. Det har ju vår lille Erik just nu. Han är tyvärr inte bra från det än och har fortfarande lite feber. Det verkar tyvärr ha värkt hål, för igår rann det ur ena örat och idag såg det ut att ha runnit från det andra också. Kanske behöver han en annan sort penicillin?! Får ringa och kolla upp detta i morgon. Å andra sidan säger en del att öroninflammationer oftast läker ut nästan lika snabbt av sig själva.

Både jag och Adam var tyvärr öronbarn då vi var små, men jag håller mina tummar för att Erik inte blir det!

En gammal bild även på mig och Adam (Liseberg, sommaren 2006).

30 kommentarer:

Anonym sa...

Vätska från örat brukar betyda att trumhinnan spruckit. Ila iväg till doktorn med den lille imorogn. Kram sjuksköterskan

Fotgraferande fembarnsmamma sa...

Linda vad tråkigt att du har så jobbigt med örat :( Hoppas de kan komma på vad det är!!

Tänker på dig!! <3

Kram Maria
http://mariasdagbok.blogspot.com/

Fotgraferande fembarnsmamma sa...

Linda vad tråkigt att du har så jobbigt med örat :( Hoppas de kan komma på vad det är!!

Tänker på dig!! <3

Kram Maria
http://mariasdagbok.blogspot.com/

Linda sa...

Ja precis, det är säkert så att trumhinnan har spruckit och det är säkert därför han inte har så ont i öronen längre.

Vet du (eller någon annan som läser här) hur rekommendationerna för ö.i ser ut just nu? När äldste sonen var liten så satte de in penicillin om trumhinnan sprack eller om barnet var under 2 år.

Jag ska ringa till barnmottagningen i morgon bitti, för det kan kanske vara så att han behöver en annan sort än Kåvepenin som han får just nu.

kram Linda

Anonym sa...

Hej Linda. Jag är en helt vanlig tjej med en bra karriär i näringsluvet. Jag tycker att du är fantastisk. Jag önskar verkligen att jag hade lika positiv livssyn sim du. I ditt ställe hade jag brutit ihop. För länge sen dessutom. Du har ett otro/igt mod.Jag beundrar dig.

Anonym sa...

Ett tips är att du kan ta på dig hörselskydd i form av kåpor för att slippa höra de värsta ljuden från hundar och barn, en nödlösning dock, hoppas att dom hittar vad som är felet och kan avhjälpa det på ett mer permanent sätt! /Monica

Angela sa...

<3 Alltså jag vet inte om du vågar prova detta men jag är bullerskadad och emellanåt när jag får värk i öronen. Vitlöksklyfta som du skär till i rätt storlek för dig. Kan inte teamet son kommer till dig kan inte de checka minitrollet också. Hoppas du får sova ordentligt i natt. Sovgott

Anonym sa...

en grej som kan hjälpa om barnen har återkommande öi är att de sätter in ett plaströr i örat.
Vår son ( nu 12,5 år) var ett öronbarn o till slut-han var 4-5 år, op de in plaströr i båda öronen. Den ena ramlade ut av sig själv e ca 2 år och den andra tog de ut strax därefter och han har inte haft en enda öi sedan han fick plaströren eller efter att de försvann.

Det enda man ska tänka på om/under tiden man har rör är att man kan inte dyka djupt- det blir fel tryck i örat.

Hoppas DITT öronproblem fixar till sig: Du får sätta på dig värsta sortens hörselkåpor t v och bara vila ljudfritt. Det kan du behöva !
CARPE DIEM LINDA !
/m

Anonym sa...

Har du någon halskrage? När man får nackspärr är det ofta de små "fel" rörelserna som gör mest ont.Kragen gör att du kan "släppa" huvudet en stund och får då vila lite + att den gör att det blir lite varmare också.
Det finns olika bredd på kragarna på apoteket. De kostar inte så mycket, 60-70:-. Köp inte en som är för hög för då får du mera spänningar i musklerna. 5-6 cm brukar vara bra om du inte har jättelång hals.
Värme och liniment hjälper men tyvärr är det ofta tiden som behövs för att det skall ge sig.
Kram och lycka till! Sippan

Läkarstudenten sa...

Den nyaste rekommendationen är att man ska ge antibiotika över under 1 år eller över 12 (dvs inte mellan 1-12 år) eller om det har gått hål på trumhinnan.

Det jag tänker på är att öronproblem (som inte är öroninflammation) inte måste sitta i örat, utan kan bero på förändringar i hjärnan som kan trycka på hörselnerven. Kanske kan det i så fall lindras med strålning?

kramar till er, hoppas att era öronproblem blir bättre snart!

Anonym sa...

Åh, vad jobbigt för dig med ditt öra :(
Ett tips till barnen när det är öroninflammation på G - att droppa AD-droppar i örat. Syrran har gjort det på sin öron-son när han var liten och det funkar jättebra.
Varför det gör det vet jag dock inte *s*
Kram!

Anonym sa...

oj oj hoppas båda era öron blir bra snabbt!
Krya på i nacken oxå, fasen va ont du ska behöva ha :o(
Kramar och tankar Annelie♥

Anonym sa...

Som jag skrivit förut, köp en värmedyna eller 2! De är mkt mer effektiva än vetekudden. Finns lite överallt, onoff, clas ohlson, elgiganten, åhlens. De kan verkligen ta bort värk superbra!

Carola(okt99) sa...

Antibiotika om trumhinnan spricker var det sist jag pratade med dem (ett år sedan eller så)

Lii sa...

God morgon Linda!
När jag har ont i nacken så brukar jag ta ett långt, varmt bad.. Det gäller att få kroppen att slappna av. Det hjälper jätte bra. Avslappningsövningar är också jätte bra. Man får tänka sig bort från nuet och fantisera om en härlig och varm plats.
Hoppas det ger med sig nu. Ha en så bra fredag som du bara kan och hälsa familjen så gott.
Kram Lii

Rimfolina sa...

Ang. öroninflammation:

När ska du söka läkare?

Misstänker du att ditt barn har en öroninflammation ska du söka vårdcentralen för undersökning av barnets öron. Ofta får barnet symtom utanför ordinarie arbetstid, men om barnet inte är allmänt dåligt eller medtaget kan du vänta med att söka till morgonen. Skulle problemen försvinna av sig själv behövs ingen undersökning men om de kvarstår bör barnet undersökas. Enstaka okomplicerade öroninflammationer hos för övrigt friska barn mellan ett och tolv år läker oftast ut utan behandling men det är viktigt att utesluta komplicerande faktorer. Till exempel ska alltid öroninflammation med sprucken trumhinna behandlas.Behandling

Antibiotikabehandling rekommenderas hos barn som

•är under ett år eller över tolv år.
•är under två år och har öroninflammation i båda öronen.
•är "öronbarn".
•har hål på trumhinnan vilket ofta märks genom att barnet har flytning från örat.
•har hög feber eller har mycket ont.
•har andra infektioner.
•har andra sjukdomar som till exempel astma eller diabetes.
•har dåligt immunförsvar eller ansiktsmissbildning.
Antibiotikabehandling ges till dessa barn med vanligt penicillin till exempel Kåvepenin (eller annat antibiotikum om ditt barn inte tål penicillin). Behandlingen ska ges under minst fem dagar och ges tre gånger om dagen

Om barnet inte har blivit helt fritt från symtom inom tre dygn eller om barnet blir sämre ska du söka vårdcentralen igen för ny bedömning och behandling. Detta gäller både om barnet inte fått behandling och om antibiotikabehandling har startats!

Hoppas att både öron och nacke snart är bättre! Kram.

Anonym sa...

Min syster dotter hade oxå problem med sina öron när hon var liten. Gick till en homopat och fick några piller, hon blev bra och har inte haft öroninflammation mer.
Kan kanske vara värt ert försök till er lilla Erik!!
Måste bara säga att du är en kämpe!!
Hoppas att du själv blir bra i ditt öra.
Kram

Christina sa...

Prova linimentet jag skickat (bör komma idag). Massera in tills du känner värme. Det går ner på djupet och brukar lindra. Men man vet aldrig, har aldrig testat på en cancerpatient förut.

Anonym sa...

Hej Linda.
Jag tror att de fortfarande kör antibiotika. Plus att man ska ju inte bli blöt i öronen efter man har spruckna trumhinnor eftersom det gör jätteont. Jag jobbar inte på barn så jag kan inte rekommendationerna som gäller just nu. Du är en stark och duktig mamma trots att du är så sjuk. Du är en inspiration Linda!
Kram sjuksköterskan

Annica sa...

Hej Linda
Jag hade en fruktansvärd nackspärr för några år sedan. Då fick jag akupunktur och då släppte den värsta värken i nacken.
Kram Annica

Anonym sa...

Jag hade som du med örat för några år sen. Det var vaxpropp! Kanske värt att testa med revaxör? Det "brummade" konstant i örat och kändes som om man hörde allting genom en bubbla och ljud var jättejobbiga. Jag höll på att bli tokig. Håller tummarna att det kanske är så enkelt!!

Anonym sa...

Kolla detta: www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=2392p

Jag är själv ljudöverkänslig pga tinnitus och hörselskada, men i denna artikeln står det att det kan uppkomma av annat också. Hoppas att du får lindring i det. Jag brukar få lägga nån lapp över telefonluren för att det är så vasst ljud. Många kramar till dig!
Yvonne

annika sa...

Hej Linda! Jag vet att ginko biloba kan hjälpa för tinnitus. Det öppnar tydligen upp blodkärlen i örat. kan vara värt att pröva. kram annika

KatarinaJ sa...

Jag har kronisk muskelsmärta i nacke och axlar, böns annat. När man har ont (spelar ingen roll var och varför) spänner man sig och mycket smärta leder ofta till spända muskler som ger dålig blodcirkulation och mer smärta. Om det fungerar med din cancersmärta, rekommenderar jag en TENS-apparat. Jag brukar sätta på den, kolla på gamla tv-serier på en liten laptop på nattduksbordet medan jag har kuddar mellan knäna och armarna. Då kan jag somna efter ett tag. Tillsammans med värmefilt är det riktigt effektivt. Ibland kan tyngden från vetekudden trigga smärta på känsliga muskler.

TENS-apparat kan du låna/hyra från sjukgymnast/vårdcentral mfl istället för att köpa. Ring hemsjukvården idag och fråga om du kan låna en och testa.

Läs mer om TENS här: http://www.cefar.se/whyitworks.asp

KatarinaJ sa...

Jag vet inte om det fungerar med din cancersmärta, men jag har ofta ont och använder en TENS-apparat. När man har ont (spelar ingen roll var och varför) så spänner man sig i axlar och nacke, bl a, och får dålig blodcirkulation och mera ont.

Jag brukar "TENSa" när jag har ont på natten. Tillsammans med värmefilt och kuddar mellan ben och armar medan man ligger på sidan, brukar fungera. Dessutom har jag en liten laptop med tv-serier, ett par hörlurar och då blir distraherad från smärtan och kan sent om sider somna.

En TENS-apparat kan man låna/hyra från sjukgymnast/vårdcentral mfl istället för att köpa. Ring hemsjukvården och be att få prova en idag.

Läs mer här: http://www.cefar.se/whyitworks.asp

Anonym sa...

skriver angående komentaren om värmedyna, kan ju vara en tanke med så du slipper gå upp och värma den..

hoppas du fått hjälp med hans ÖI
krya på er!/jenny

Ingrid H sa...

Ville bara säga det att om trumhinnan har spruckit- så bruker symptomen bli bättre o det hela gå över rätt så snabbt !
Kram

Lotta A sa...

Fy, sjutton för din värk i nacken och örat.....

Tänker på dej.
Stora varma kramar från mej

Cissi K sa...

Linda!
Jag arbetar med öronbarn och vuxna och har det runnit från örat ska man alltid behandla det och då tex med Amimox eller Spektramox samt örondroppar Terracortril med polymyxin B. Mina barn är oxå öronbarn och vi har alltid denna behandling på dem samt det är detta öronläkarna i Stockholm ger.
Annars är det senaste inom öronvärlden att man bara behandlar små barn under 1 år MEN rinner det ur örat ska alltid behandling ges. Vuxna skall oxå behandlas.
Kram på er! / Cissi

Anonym sa...

Kan rekommendera ett linnement som heter Linnex har köpt det hos min napprapat den är riktigt stark mkt starkare än Aloe veras Heat lotion och tiger balsam. Den bränner och gör nästan ont men det är skönt att slippa smärtan från ryggen och få en annan "värmande" smärta.
/Anki