onsdag, december 08, 2010

DAG 09 - MIN TRO

Hade en liten tanke om att skriva ett tema-inlägg varje dag och bli klar precis lagom till jul, men njae, det går ju sådär med det som ni kanske märker! Men här kommer mitt nionde inlägg och rubriken på detta är "min tro".

Detta ämnet går ju att tolka lite hur som helst, men de flesta som läser rubriken tänker säkert på en tro ur en religiös synvinkel så jag börjar med det.


Tro, hopp och kärlek - tre så viktiga saker!

Väldigt många som bor här vi bor är medlemmar i olika kyrkor. Vi bor strax utanför Jönköping, staden som kallas ibland för Sveriges Jerusalem just för att det är ett av landets kyrktätaste städer och där det finns många frikyrkor. Så under hela min uppväxt har jag alltid haft kompisar som varit religiösa och troende.

Själv är jag medlem i Svenska kyrkan. Jag är döpt, konfirmerad och vigd av en präst. Men någon flitig besökare i kyrkan kan jag inte riktigt säga att jag är. Kan inte heller påstå att jag är sådär jättereligiös. Jag tycker ibland att det är svårt att riktigt veta vad man ska tro på. Tycker att det helt och hållet är upp till var och en att få tro på vad man vill. Vad är rätt? Vad är fel? Jag vet faktiskt inte.

När det gäller min egen tro så vill jag nog gärna ha "bevis" eller en bra förklaringar för saker och ting för att jag riktigt ska kunna tro på dem. Bara för att något till exempel står i bibeln så känner jag mig inte alltid helt övertygad om att det är så. Likaså när hemska saker händer och man börjar fundera över "varför" och vad det är för mening med det som händer. Ja, då är det också lätt att tvivla på att det finns någon där uppe som vakar över oss.

Jag har fått frågan flera gånger om jag tror på ett liv efter döden? Det är svårt att veta riktigt säkert. Men jag tror nog inte att man bara föds, lever, dör och då - poff! - så är man helt borta! Jag hoppas och tror på en bra och smärtfri tillvaro efter döden där jag ändå kommer finnas nära min familj och mina vänner. Jag tror inte att jag bara kommer försvinna från dem den dagen jag är död.

Jag tror också på följande...

- Jag tror att de allra flesta av mina bloggläsare är de gulligaste och mest omtänksamma man kan ha! Många av er är bra på att lämna kommentarer efter sig som får mig och min familj att känna ett stort stöd. Det är skönt att kunna skriva av sig om allt jobbigt som händer. Att ibland få någon annans syn på det hela och även bra råd, tips och erfarenheter som ni delar med er av.

- Jag tror också att min fina familj är den bästa jag kan ha! Utan dem hade jag förmodligen aldrig orkat kämpa eller gå igenom allting som jag gjort det senaste året. Hur tungt det än kan kännas vissa dagar så kan jag inte bara ge upp!


Jag tror att ett härligt leende som detta kan vara bästa "medicinen" de dagar som livet känns allmänt tungt och jobbigt. (Om någon undrar vart haj-mössan är köpt någonstans så är det på GAP i New York.)

- Jag tror att det en dag kommer att finnas något sätt att bota cancer. Tyvärr tror jag att det dröjer ett bra tag till och tror dessvärre inte att något bot kommer finnas medan jag är i livet, men någon gång i framtiden tror jag att det kommer att finnas en dag då vi inte längre behöver vara rädda för den här hemska och otäcka sjukdomen.

- Vet ni vad jag tror mer? Jo, jag tror och hoppas att om mitt huvud lägger sig mot kudden inom de närmaste minuterna så kommer jag att somna ganska snabbt! Är så trött att jag hoppas på att kunna somna ifrån alla otäcka cancermonster som gör att min kropp gör ont lite här och var. Så jag önskar er alla en GOD NATT!

29 kommentarer:

Madeleine sa...

Godnattkram till dig och mina tankar går till dig.

Mamma Mima på Landet sa...

Fint skrivet! Go natt! =)

Anonym sa...

Fick en oväntad tusing från Sverige idag (bor i Kanada) för att kunna lyxa till det för oss nu i jul, skulle köpa nya fina lakan men vi har ju redan bra lakan så varsegod och hoppas det blir något kul och totalt onödigt köpt för pengarna till dina underbara pojkar! GOD JUL KRAMAR i lass!!

Mia sa...

Jag följer din blogg dagligen, känner så med Dig och Din familj. Jag önskar att du får en smärtfri och bra dag idag, det är förmodligen otänkbart... men OK, en så "smärtlindrig" dag som det bara går med tanke på Din sjukdom.

Mia N sa...

Tänker på dej, hoppas du har fått sova i natt.
Kram

Anonym sa...

Vet du vad jag tror.....att dina barn har den bästa mamman:)
Ha en bra dag.
Styrkekram från en läsare, anette c

Tina sa...

Och jag VET att din familj och din man har den bästa mamman och frun som finns i hela världen för dem!

Tusen kramar, hoppas natten gav dig ro och vila.

/ Tina

Kicki sa...

Jeg har fulgt med på din blogg i ca en måned nå og jeg føler så med deg og dine kjære...

Når det kommer til det å tro så mener jeg ikke at jeg tror på gud, men dette diktet, som også er en sang, fyller meg med en stor ro, noe jeg håper at det kan gi deg også! Ønsker deg alt godt Linda!

Jeg har en engel som følger meg,
jeg har en engel som følger meg hver dag.
Om jeg sitter eller står,
om jeg springer eller går,
jeg har en engel som følger meg.

Jeg har en engel som verner meg,
jeg har en engel som verner meg hver natt.
Om jeg sover trygt og godt
eller om jeg våkner brått,
jeg har en engel som verner meg.
Jeg er trygg både dag og natt.
Jeg er trygg både dag og natt.

En engel går ved min side,
og jeg er trygg både dag og natt.

anna-en ängel i himlen, en på jorden sa...

Hoppas du fått sova lite inatt.
Vi tror rätt lika med andra ord.
Jag tror dessutom de flesta tror och hoppas på något bättre ännu efter det här.
Speciellt efter min dotters död hoppas jag ännu mer.
Kram

Susanne sa...

Klart livet inte tar slut i och med döden. När jag förlorade min lille 5-åring i en olycka kände jag verkligen att det är så. Min tro är att den som är död är ständigt närvarande och att vi en gång kommer att mötas igen. Tack för dina underbara inlägg.
kramar änglamamman Susanne

Anonym sa...

Hej Linda,
Tack för att du ger oss möjlighet att hjälpa dig och din familj även om man som jag bor långt bort.
Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni kan vara tillsammans hela familjen och njuta av en skön jul tillsammans.
Många kramar Marie

PS läs inga kommentarer som ger negativ energi, du har gjort helt rätt och helt enligt önskemål från många av oss eller hur.

Sara sa...

Började följa din blogg för bara några dagar sedan... Den ger mig perspektiv på livet!
Hoppas verkligen att du somnade fort och kunde sova gott sedan!
Tänker på dig och hoppas på att kunna skicka över lite av den styrka jag har som jag ändå inte får använda nu!

Anonym sa...

Vill skicka dig en stor varm kram och säga att jag tänker på dig varje dag även fast jag aldrig träffat dig. Ett öde som såklart sätter spår i hjärtat!

Bra att du öppnat ett konto, det kommer att göra familjen gott!

kramar från en trogen bloggläsare

Anonym sa...

Hejsa...Annika Saari, här igen.

Tack för att du ger oss möjlighet att få hjälpa dig med en slant...idag överöses vi med reklam om årets julklapp som ska bestå av att hjälpa världens barn med vaccin, maskmedel...etc...

Årets julklapp för mig och många andra tror jag kan bli att kunna hjälpa dig och din familj att få en underbar jul med massor av klappar....gärna onödiga sådana som barnen önskar hett.
Mitt bidrag kommer den 17 dec för då får jag min sjukersättning :-)

Sen tycker jag vi struntar i den negativa anonyma som skrev att folk skulle känna sig tvingade att bidra...här vet vi att pengarna kommer en familj tillgodo som verkligen behöver det.

Som någon annan i en kommentar skrev.
Du gör skillnad...de flesta av oss har det så bra och ändå klagar vi för full hals över triviala ting.

Jag blev svårt sjuk för några år sen och i den korta tid som jag befann mig i dödens väntrum och inte visste om jag skulle överleva så planerade jag för hur jag skulle kunna leva kvar hos mina barn.

Jag bestämde då att skriva födelsedagskort åt dem från mig till varje födelsedag de skulle fira fram till en viss ålder. En hälsning med tankar och kärlek.
Jag bestämde att skriva brev inför kommande studenter, bröllop osv....för att ge dem mig när det skulle vara naturligt att jag fanns där.

Jag skulle skriva till dem hur de endast genom att älska livet och känna kärlek och glädje, skulle kunna bli lyckliga individer och att jag alltid skulle finnas med dem.

Igår läste jag några fantastiska rader som jag genast ska skriva i varsin tavla till mina barn.

" Det finns en gammal sägen
om att ett modersöga
aldrig slocknar ut
Det följer dig på vägen
till livets slut "

Tack än en gång för din berättelse och för att vi får hjälpa till, det är det minsta varje människa kan göra för sin nästa.

Anonym sa...

jag är säker på att vi har 'våra andliga vägledare' det har jag märkt av själv
Däremot har jag gått ur svenskakyrkan, den tror jag inte på

marianne

Anonym sa...

Du är så stark! Du är en hjälte fina Linda, hoppas du får mår bra under julen och mysa med dina nära och kära. Jag tänker ofta på dig och du beröra mig verkligen. Släpp inte taget. Kram Alexandra

Lotta A sa...

Jättefin skrivet....

Så sant , oavsett vilken tro man nu än väljer. Så är det upp till var och en.
Man ska respektera att alla är olika.

Stor kram till dej.

Åsa sa...

Skickar den varmaste hälsning jag kan till dig, du verkar vara en fantastisk mamma & jag satte in en liten slant till dina pojkar. Önskar du får finnas kvar så mycket längre hos dem...

Anonym sa...

Klart du/ni ska ha en slant extra till julen....
Kanske ska ta de steget längre att du skriver ut vilka julklappar barnen önskar sig... Så slipper ni ut och jaga i affärer....
Men de värsta då Linda är väl att då förstör vi väl julen TOTALT för dom avundsjuka bittra som kommenterar så elakt......
Din ända önskan är att bli frisk. Men de kan inte vi vanliga hjälpa dig med. En slant kommer.
Och hoppas du kan få må lite bättre, så behandlingen kommer igång...
Och till er som RETAR er så fruktansvärt. LÄS ANDRA BLOGGAR "DE FINNS FLER" som ni kan njuta av........

Anonym sa...

Fina Linda. Du skriver så gripande och det är svårt att ta in den ofattbara situation du och din familj befinner sig i. Dina tankar om att dina minsta barn inte skulle ha så mycket minnen av dej om du tvingades lämna dem. Mina funderingar om hur jag skulle kunna tänka mej att göra om jag befann mej i din svåra situation: Ett sätt kan vara att om det värsta händer spela in små filmsnuttar med det man vill säga till sina barn. Det kanske kunde vara vad man tycker är viktigt i livet, berätta om småbus man själv gjorde som barnmmmm. Meddelande kan spelas in på olika nivåer så att de utvecklas efterhand som barnen växer.

Det känns svårt att skriva om detta svåra, svåra, svåra. Många av de varmaste hälsningar till dej och din familj.
Jennie - som följt din fantastiska varma blogg sedan länge.

Anna R sa...

Hej Linda!!
Jättefint inlägg!!
Jag vet att du är en fantastisk människa!
Vi är så många som är här och "lyssnar" på dig och hejar på dig!!!!
Många varma kramar Anna R

Anonym sa...

Är det verkligen tillåtet att sätta ut sitt kontonummer och be om pengar på nätet? Jag tror inte det och jag tänker ta reda på det.

Anonym sa...

Du skriver så fina inlägg och jag tycker att du är otroligt modig som låter så många ta del utav ditt liv och din vardag. Om JAG blir illa berörd utav de bittra och fula kommentarerna som vissa har mage att skriva så förstår jag att DU tar illa vid dig av dem, men Linda, jag ber dig, ignorera dem, för du behöver den energi du har över till dig själv och din familj.
Lova mig att du istället "tankar" energi ifrån dina nära och kära och att du känner värme och stöd ifrån alla oss bloggläsare som verkligen känner för dig och din familj i er mardrömslika situation.
Personligen törs jag inte ens tänka tanken på hur det skulle kännas att vara i din situation.
Jag önskar dig och din familj allt gott och jag hoppas så att du får finnas kvar hos dem länge, länge.

Stor kram / Suzanne

Anonym sa...

Hej kära Lena!
jag håller med när du skriver "Jag hoppas och tror på en bra och smärtfri tillvaro efter döden där jag ändå kommer finnas nära min familj och mina vänner". Du är en underbar människa.
Kram Natalie

Anonym sa...

Åh vad det värmer gott i hjärtat med alla fina hälsningar till dig, detta ger mig tro på en fin värld, trots allt!

En liten gåva är insatt till dig, känns skönt att kunna hjälpa till litegrann.

Mina tankar finns hos er, många styrkekramar från Dalkullan

Anonym sa...

Till dej som ständigt skriver anonyma inlägg och nu skriver att du ska ta reda på om det är tillåtet att skriva ut plusgiro-nr på bloggen:

Lägg ner med det du håller på med!

Det finns något som heter karma-lagen; dvs som man sår får man skörda! Du sår avundsjuka och missundsamhet! Du kommer själv att bli drabbad om du forsätter!

En liten dikt till dej:

Stygga fula häxan avundsjuka,
stygg och ful som häxor bruka,
elak ful och dum!

Eva

Mia sa...

Till dig Anonym som ska undersöka om man får samla in pengar på det sätt Linda gör.... Om människor vill ge hjälp till en svårt drabbad familj - hur kan det såra/irritera dig?

Anonym sa...

jamen va bra att du ANONYM !!! tar redan på de !!! hur fan orkar du ?? Varför ska det finnas sådana människor som du i alla bloggar ?? Som njuter av att finna fel och vara elaka. Jag tycker det är så bra att du Linda fixat ett konto och få vardagen att bli lite lättare.
Du anonym... glöm inte att meddela oss andra som är SÅÅÅÅ spända hur det gick när du tog reda på om man får eller ej, sätta ut kontonummer.Fy, jag spyr. Kram Linda och bryr dig inte om denna person.MARIE

Erica sa...

Du skriver så fint om det absolut mest smärtsamma. Så svårt att ta in.. och så är det den verklighet du lever i... Jag tror på en himmel där du kommer att kunna finnas för de dina, en plats där all smärta försvunnit... den styrka du någonstans har kommer att tankas i dina barn och i din man.
En stor varm kram
Erica