onsdag, december 01, 2010

DAG 06 - MIN DAG

Försöker sova, men det går inte så bra. Det gör ont i magen så fort jag ligger ner. Kanske öm efter alla hemska och långvariga kramper jag hade under gårdagen?! Testade att hissa upp huvudändan på sängen, för när jag sitter gör det inte lika ont, men då blev jag pigg istället och kunde inte sova pga det. Fick kanske nån slags energi-kick av droppet som jag haft hela eftermiddagen och kvällen?!

Egentligen har jag ju redan skrivit en hel del om min dag i ett av mina tidigare inlägg, men det går ju alltid att skriva mera. ;-)

Dagen började som vanligt vid 4 då jag fick antibiotika. Var då väldigt trött eftersom jag i stort sett somnade av utmattning igår kväll. Jag konstaterade mest att den där antibiotikan gör att det smakar som äcklig Salubrin i munnen sekunderna efter man fått dosen, men sen somnade jag snabbt om igen. Hade inte ett dugg ont i magen, så det kom lite som en överraskning ett par timmar senare när kramperna åter befann sig där och jag behövde sprutor med smärtstillande för att få dem att släppa.

Sen kom det hit någon från labbet och stack mig för dagens omgång av prover. Jag har små prickar i varenda fingertopp snart! Även höger hand och arm har fått sin beskärda del av stick. På min vänstra sida brukar de aldrig sticka eftersom jag opererat bort lymfkörtlar där.

Därefter fick jag frukost. Som tur var lyckades jag få i mig lite, för sen kläckte någon idén att jag skulle vara fastande. Skulle iväg på röntgenundersökningar någon gång under dagen och eventuellt fler undersökningar, så det var bäst om jag inte hade ätit något eftersom de inte riktigt kunde säga när detta skulle bli.

Konstigt det där med att bli sugen på något. För nu det sista har jag knappt varit sugen på något ätbart alls. Men nu när jag inte fick äta, ja blev jag jättesugen på att ta ett par goda skumtomtar! Var faktiskt bra nära att fuska och äta av luvan eller fötterna på en av tomtarna... ;-)

Tack Gunilla och Frida för de jättegoda skumtomtarna!

Fick även svara på en massa frågor inför röntgen samt ta en ny vikt. Misstänkte att den äckliga sjukhusmaten inte direkt hade lagt på något extra hull på kroppen. Det stämde. Vägde ett par kilo mindre idag än när jag skrevs in förra veckan! (Hmmm, får kompensera med många skumtomtar!).

Sen vet ni ju redan att jag fick besök och var runt på röntgenundersökningar under eftermiddagen. Hade även besök ikväll av snälla Bitte och hennes dotter. Det var både roligt och trevligt och det blev många glada skratt.


Av någon anledning kom vi in på roliga grejer som barn säger. När Adam var liten var jag duktig och skrev ner mycket av det. Några av favoriterna kommer här:

Adam 3½ år sitter och tittar på "Fem myror är fler än fyra elefanter" på video och jag berättar för honom att jag också brukade titta på det när jag var liten. Då svarade han:
- Oj oj, det var en lång film mamma!!

En dag hittade Adam, knappt 2½ år, min ena behå på golvet. Han höll upp den framför ansiktet och utbrast:
- Åååh, stoooja glasögon!!

När Adam var knappt 3 år hände följande vid frukostbordet:
- Jag vill ha muskler till frukost!
Jag frågade honom ifall han skulle äta så mycket så att han fick muskler?
- Nej nej, muskler i burken!!
Jag fattade först inte riktigt vad han menade... men sen pekade han på müsli-burken och då förstod jag ju - han ville ha müsli till frukost!

En dag var vi bjudna på lunch hos mina föräldrar. Mamma hade lagat en jättegod lasagne. När vi sitter där och äter säger Adam:
- Åh, det här är snabbmat!!
Säkert jätteroligt att få höra nåt sånt när man lagt ner en bra stund på att laga maten! ;-)

En dag visade Adam, drygt 3 år, sina vägskyltar i plast för Ewa, som är en av mina vänner och även mamma till hans kompis Fredric. Han kunde namnet på de flesta, men så kom han till den som betyder huvudled:
- Den här skylten betyder huvudvärk!

En sommardag var jag och Adam på minizoo i Tibro och han blev kissnödig. Där fanns bara ett utedass och hans kommentar när jag såg "toaletten" var:
- Varför ska jag kissa i en byrå??

Hihi, visst är barn underbara!! 

 
Har en Tokboken (av Anna Oskarsson) som jag samlat allt det roliga i som han sagt.

26 kommentarer:

Marie-Louise sa...

Hejsan..
Jag hoppas du får en lugn och skön natt..
Men jag måste bara fråga en sak med tanke på den grymt otäcka mat som serveras. Jag jobbar själv på sjukhus och maten är ju knappast aptitlig men för dom som är svårt sjuka eller inte har så mycket aptit osv. för dom finns det en möjlighet att välja s k "önskekost" då får man välja precis vad man vill ha så tillagar köket det. För det är såå viktigt att patienterna får i sig mat osv. Ja allt det där vet du ju säkert ;-) Ja ja så är det i vårat landsting iallafall - kanske värt att höra efter..
Ha det gott och ta hand om dig

Anonym sa...

Men varför måste du få antibiotika mitt i natten? Skulle du inte kunna få t ex kl 8, 16 och 24 så du kan få sova ostört? Märkliga sjukhusrutiner...
Skumtomtar är så goda!!

Annelie sa...

Hej!

Jag hoppas verkligen att du blir bra snart så du får åka hem snart.
Tänker mycket på dig och skickar en kram genom rymden.
Jag måste bara få dela med mig av mina barns konversation när dom var ungefär 7-8 år.
Min dotter sa: jag är bäst i universum!
Sonen svarade: okej, gå ut i universum och var bäst där då, så är jag bäst här på jorden.

Helt klockrent!

Varma hälsningar
Annelie

Vanessa sa...

Åhh, Linda vilken liten kämpe du är! Men vad e grejen med att få äcklig mat på sjukhus? Du måste ju försöka få dig mat och gå upp några kilo...

Om jag hade bott närmare hade jag kunnat laga mat och ta med till dig, men nu bor jag i stockholm. Finns det ingen snäll vän som nån dag iallafall har tid att göra mat till dig?

Om det finns nåt du tycker är gott, nån ingrediens eller så kan jag ta fram en massa smarriga recept och skicka till dig/nån som kan laga maten till dig. Maila mig isåfall på primavera11@hotmail.com

Hoppas verkligen du blir fri från infektionen snart! Massa varma kramar till dig!

kram!

Anonym sa...

Hahaha, "kissa i en byrå", lysande! Du är ju för underbar som trots allt elände levererar inlägg som får en att skratta! Hoppas att du har kunnat sova i natt, kram, Mia

Sophia sa...

Åh skumtomtar, DET är gott det! Jag är helt klart beroende. ;) Hoppas det sätter fart på aptiten! ;)

Magdalena sa...

Haha, Adam har verkligen haft så många underbara kommentarer under åren! ;-)

Kram
Magdalena

Elma sa...

Hej Linda!
Läser att George fick sepsis och symtomer påmminer mycket om dina. Och att den kan uppkomma från en urinvägsinfektion får mig att undra om det kan vara så att du fick den också?
/Elma

Anonym sa...

Hej!
Är själv svårt sjuk i bröstcancer som bl.a. har spridit sig till levern. Min aptit påverkas av illamående som tidvis beror på cellgifter och leverpåverkan. Dethär har pågått nu i över fem år så jag har fått rutin på hur jag underhåller min aptit. Det är jätteviktigt att jag får exakt det jag är sugen på. Det är olika från dag till dag. Med den enkla metoden har jag lyckats äta även när jag har varit riktigt sjuk. Jag är säker på att bl.a. det har hjälpt mig att överleva i många år mot alla ods. Din situation med maten är ju absurd! Du måste få det du är sugen på. Kan man inte äta så förlorar man snabbt den kraft man behöver för att bekämpa sin sjukdom. Att möta det behovet borde vara en självklarhet på alla sjukhus då det i många fall är minst lika viktigt som behandling. Kräv att få önskekost!

Kajsa Bergman Fällén sa...

Skumtomtar är bäst! :). Hoppas du fått sova i natt. Kram!

Tina sa...

Jag säger som de andra, Linda! Be om att få önskekost. Eller ännu hellre, be din mamma ta med matlådor med HENNES goda mat och be dem servera dig det. Det tar inte stor plats i deras kyl och du måste ju få mat du kan äta.

Det var underbart att läsa några av Adams "citat" så här på morgonen! :-D

♥ cloudberrie ♥ sa...

Vad roligt att ha samlat barnens kommentarer i en bok! Det kommer att vara en skatt för dem när de blir äldre.

Du ÄR en sån KÄMPE!!!
Säger som de andra: hoppas du har fått sova och haft en lugn natt!

STOR KRAM från Eva

Anonym sa...

Vilken söt kisse på fotot
jag vill ha katt igen!
När tror du att du får komma hem?

marianne

Mary sa...

Håller med övriga - skumtomtar -MUMS!!!

Hoppas verkligen du kan få börja med Xelodan igen, känner igen dina magkramper med mammas sjukdomsgång - tyvärr avfärdade ju sjukvården hennes magont som nervositet och kroppens sätt att reagera på det hon varit med om..(IBC) - sen visade sig ju att det ju spridit sig levern...
Blä för läkare som inte undersöker och lyssnar mer! och det gäller även överläkaren på Bröstenheten på Uddevalla sjukhus -som ändå är en specialistenhet..

Jag vill ge dig lastbilar med kramar och hopp om att Xelodan tar ner cancermonstren till molekylnivå!

kram Göta från cancerforum

Anonym sa...

Hoppas du haft möjlighet att äta lite skumtomtar. Och att sjukhuset ser till att det finns mat och godis som du är sugen på tillgängligt.

Emma sa...

Hahaha helt fantastiska kommentarer och vad härligt att du varit så duktig och skrivit upp dem. Det ska jag också försöka göra för de kan ju vara hur underbara som hellst.
Hoppas du fått en god natts sömn och att dagens lunch är godare idag. ;-) Kram

Linda sa...

Barn är verkligen helt fantastiska och säger helt otroligt roliga saker. Smart att skriva upp det i en bok. Det är många roliga saker jag har hört men glömt.
Hoppas att du får äta lite skumtomtar idag.
Kämpa på! Vi är många som tänker på dig.
Många styrkekramar!!!

Elisabeth sa...

Hej Linda!
Haha, ja mycket roligt kommer från barn. Kommer ihåg vår Cecilia som alltid har sjungit. När hon var sisådär 4 år sjöng hon Stayin Alive (Bee Gees)men använde orden Stena Line istället (vi hade varit i Danmark med Stena-båtarna strax innan)Det tog ett tag innan vi förstod vad det var hon sjöng. Vi har skrattat åt detta många gånger

Jessica sa...

Det är så irriterande att inte kunna äta! Jag antar att du får ett bredspektrumantibiotika i.v., och de brukar orsaka illamående. Jag låg nyligen på sjukhus med antibiotika i.v., för lunginflammation och fick två antibiotika, ett i infusionsform och en som injektion. Inga magbesvär av den blandningen.

Någon frågade varför man får antibiotika mitt i natten. Man får i.v. antibiotika efter schema, ofta var 8:e timme så det blir ofta doser mitt i natten och även på dagen.
Och sepsis kan man få av i princip alla bakterier. Är immunförsvaret redan nedsatt, av t ex cytostatika, så är risken ännu större.

Anonym sa...

En stor varm kram till en riktig kämpe!!Hoppas att du mår bättre idag! Tänker på dig och din familj många gånger varje dag!
Kram Åsa

Anonym sa...

Linda, du verkar så fantastiskt positiv hela tiden. När har du dippar och hur är dessa? Hur tänker du kring din sjukdom? Det vore mycket intressant att höra om du har ångest och hur du tacklar alla tankar. Du är så himla tapper du fina fina tjej. Kram

Anonym sa...

Hej!
Hoppas att dagen har varit smärtfri för dig och att du får den vila du såväl behöver.Du och din familj finns i mina tankar varje dag trots att vi inte känner varandra. Hoppas att du snart får komma hem. Kram Johanna

Anonym sa...

Hej tjejen!
Jag läser på Lars sida att du har en skitdag! Sååå himla ledsamt att höra att du har så ont. Jag håller alla tummar som finns för att de lyckas smärtlindra dig nu så att du får ro och kan njuta av familjen.
Kram kram kram
MiaH

Anonym sa...

Hej Linda! Hoppas du mår bättre snart! Roligt att läsa Adams kommentarer. Vi hade strömavbrott igår och jag sa till min 3-åring att snart kanske maten i frysen blir förstörd. Ja sa hon, och efterrätten också! (hon menade glassen som vi har i frysen). Kram zukits

Anonym sa...

Hej Linda!
Jag följer din blogg varje dag! Känner så med dig och din familj!
Barn är underbara, mitt i allt elände får de en att skratta.
Skickar styrkekramar till dig/er.
Tänker på dig!
Kram anita

Anonym sa...

Barn är för underbara. Dom tänker så logiskt. Vad bra att skriva upp vad de säger. Hoppas du snart kan börja äta igen. Du får tänka ut vad du längtar efter mer än skumtomtar. Styrkekramar från Karin bloggläsare