söndag, oktober 03, 2010

SOVER INTE SOM EN PRINSESSA DIREKT

Jag skulle verkligen behöva en skönare säng att sova i, för den vi har är inget vidare för ryggen. Har så ont där och på flera andra ställen i min kropp att jag vaknar till många gånger varje natt. Sover till och med skönare i soffan! Jag har frågat på sjukhuset om det möjligtvis finns någonting som man kan få därifrån och det skulle kollas upp, men så har jag hört att man även kan söka fondmedel för detta.

Har kikat runt lite på vad som finns, men jag vet tyvärr inte vad som är bra. Är det någon som har någon erfarenhet av Temperameds sängar och madrasser? Hur är de?! Enligt hemsidan ska de vara tryckavlastande och temperaturreglerande. De har även ställbara sängar.

42 kommentarer:

Johanna sa...

Nu är jag absolut ingen expert. Men jag har sovit på tempurmadrasser några gånger och jag måste säga att det är väldigt skönt.

Min föredetta svärfar hade en sådan pga en nackskada som spred sig med svår värk ner i ryggen. Den hjälpte honom en hel del...

Madrassen formar sig exakt efter kroppen, nästan som en seg deg som man ligger på.

STOR KRAM

Anonym sa...

Hej Linda!
Vet inget om tempurmadrasser men däremot måste jag få rekommendera Kungsängens reglerbara sängar. Vaknade alltid med ryggont förut men efter att vi köpte dessa (Gustav XI) så har det onda försvunnit.
Å andra sidan borde du väl kunna få ha en sjukhussäng hemma, om du vill förstås.
Tänker på dig
kramar
Ada

Anonym sa...

Linda
Du kan säkert få hjälp till att köpa en bättre säng som är bra för dej , det finns olika fonder som du ansöka i.

Anonym sa...

Inget att rekomendera om man har problem med svettningar, hade fler kunder som kom tillbax pga att huden inte fick lov att andas som den skulle. Fast är man då väldigt frusen av sig så fungerar den bättre.

Anna sa...

Hej! Jag tycker du ska höra med landsting eller kommun. Du bör kunna få en säng utskriven och utprovad av en arbetsterapeut. Det finns bra och fina sängar som inte ser ut som "sjukhus". Sedan finns det en hel uppsjö av madrasser.

Tant Janet sa...

Jag har en tempurkudde, den är helt fantastisk, den tar jag alltid med mig. Har däremot ej provat madrassen.
Ta hand om dig....

Stor stor kram

Anna sa...

Men du borde ju få en "sjukhussäng" och en avlastande madrrass. Kolla med asih så beställer de säkert en till dig!!!!

Helena sa...

Hej!

Rent spontant tycker jag att du borde få en Tempurmadrass av landstinget. Det är ett hjälpmedel som t.ex. distriktssköterskor kan skriva ut (säkert andra yrkesgrupper också, jag känner bara till dem).

Tempurmadrasser brukar vara bra mot onda ryggar. Det kan ta lite tid att vänja sig vid dem, de "smetar åt" runt kroppen lite, och det kan vara lite svårare att vända sig, just för att man sjunker ned i madrassen liksom. Å andra sidan; man slipper vända sig så många gånger per natt, så nattsömnen brukar på det hela taget bli bättre.

Vi har en "fusk-Tempur" i vår husvagn, vi köpte den från Svenska Dynor (formskuren till vår säng). Fungerar kanon till makens onda rygg. Troligtvis är vår "fusk-Tempur" i likhet med den du skriver om. Men som sagt; så vitt jag kan bedöma, har du rätt till hjälpmedel. Det borde de fixa på lasarettet.

Anna sa...

Glömde skriva. Varför tar inte din man närståendepenning? Om han inte får gå ner i arbetstid kan han ju ta hel eller halv närståendepeng o kanske din mamma kan ta halv så delar de på den o du får mer hjälp o stöd i vardagen?! Det kan hans arbetsgivare inte neka!!!

Anonym sa...

Vi har "äkta" tempur och det är HELT underbart! Sover helt fantastiskt skönt i dem.

Anonym sa...

Ang. närståendepenning så gäller det väl att "spendera" dem rätt enligt f-kassan då jag var i kontakt med dem.

Ang. fonder så mailar jag dig!
STOOR kram!

Anonym sa...

Jag tycker inte om tempurmadrasser, men vet många som gör det. Men man kanske kan få hyra eller låna madrass från typ sängjätten bara för att testa vilken man ska köpa?

Lotta sa...

Jag har fått en bäddmadrass som är bra för patienter med liggsår av arbetsterapeten, den påminner om tempur men är bättre...och den kostar ingenting. Har en sönderopererad rygg och madrassen är helt underbar. Kontakta en arbetsterapet.

Anonym sa...

Hej Linda,
Läser din blogg och har inga ord för vad du måste stå ut med så jag väljer att inte lägga ut texten så mycket om den saken men du ska veta att det gör ont ända in i märgen.
Jag väljer två mer praktiska frågor i stället:

-Hur kan det vara möjligt att ni inte kan få bättre hjälp av FK? Din man kan ju inte behöva jobba och lämna dig ensam med smärtor och tung medicinering hela dagarna och fullt ansvar för så små barn. Det är helt orimligt och oacceptabelt.
Du behöver fullt fokus på att bekämpa din sjukdom.

-Vad det gäller en skön säng för att lindra dina smärtor låter det också orimligt att du inte kan få hjälp och det NU av landstinget.

Fungerar det så här dåligt har vi alla all anledning att vara djupt oroade om det värsta händer .

Önskar dig allt gott!
M

Anna sa...

Jag följer din blogg och jag beundrar verkligen dig! Hur du orkar med allt trots denna hemska sukdomen!
Jag har haft nackproblem, fick då tips om en tempurkudde och det har verkligen hjälpt så jag tror att en madrass är minst lika bra! Det tar ett tag att vänja sig för de är ju ganska "hårda" eler hur man ska förklara! Hoppas du hittar någon som passar dig så du kanske får lite mer nattssömn :)!

Anonym sa...

Har läst ditt senaste inlägg precis ang. madrass. Tror att man kan kontakta sjukhuset och få en utskriven. Det borde klassas som hjälpmedel. Om du är inskriven i AHS teamet så kan personalen där fixa en till dig. Kolla med avdelningen som du tillhör, kirurgen B eller onkologen. Där kan arbetsterapeuten hjälpa dig. Ang. närståendepenning så har man bara ett visst antal dagar som man kan ta ut. Ungefär som föräldrapenningen. När dessa dagar är slut så kan man inte ansöka om ngt annat bidrag för att vårda en anhörig. Är inte riktigt säker men tror att det är 60 dagar. Finns ju mer information på f-k hemsida.
Lycka till, tänker på dig och din familj och hoppas att du/ni ska kunna komma iväg på en resa. Kram Anna

Anonym sa...

Har läst ditt senaste inlägg precis ang. madrass. Tror att man kan kontakta sjukhuset och få en utskriven. Det borde klassas som hjälpmedel. Om du är inskriven i AHS teamet så kan personalen där fixa en till dig. Kolla med avdelningen som du tillhör, kirurgen B eller onkologen. Där kan arbetsterapeuten hjälpa dig. Ang. närståendepenning så har man bara ett visst antal dagar som man kan ta ut. Ungefär som föräldrapenningen. När dessa dagar är slut så kan man inte ansöka om ngt annat bidrag för att vårda en anhörig. Är inte riktigt säker men tror att det är 60 dagar. Finns ju mer information på f-k hemsida.
Lycka till, tänker på dig och din familj och hoppas att du/ni ska kunna komma iväg på en resa. Kram Anna

Anonym sa...

Linda om du följde Annas blogg (Annas blogg om livet här och nu) så vet du att hon hade en fantastisk säng när hon låg sjuk därhemma, jag tror det var en tryckavlastande madrass och allting. Jag tänker att hon fick tillgång till den via ASIH - vet inte vad det heter i Jönköpingstrakten men det kan du ju kolla.
Jag har mycket svårt att tro att du ska behöva betala för en sådan säng, det bör bekostas av skattemedel (annars blir i alla fall jag arg som lönearbetar och betalar skatt, NÅGOT vettigt ska väl dessa pengar användas till i alla fall!) Värt att kolla med din vårdinrättning alltså.
Lycka till och fortsätt ta hand om dig! Kram från Karin

Åsa sa...

Hej! Länkade hit från Pernilla Wahlgrens blogg. Blev helt chockad ang. er situation. Hur kan det gå till så här. helt oacceptabelt. Det är många härinne nu på din blogg, om er situation inte blir bättre låt oss alla maila ansvarig och ställa krav.Hoppas ni kommer iväg på en härlig resa. Kärlek från Skåne.

Anonym sa...

Hej Linda,
Självklart ska du få en madrass från sjukvården. Min mamma hade också metastaser i skelettet och fick en toppenbra madrass från hemsjukvårdsteamet. Eftersom du inte (vad jag vet) har någon hemsjukvård måste detta gå att ordna från en arbetsterapeut på ditt sjukhus. Nu måste du GENAST få sova så bra som det bara är möjligt!
Varm kram.

Mia

Lotta A sa...

Hoppas verkligen att du kan få hjälp av sjukvården. Att få en lämplig madrass. Som du behöver för att kunna sova skönt, och som kanske gör att smärtan inte blir lika påtaglig.

Mängder med kramar

Anonym sa...

Vilken kämpe du är!
Hittade hit via Lotta Gray. Det ska gå att få en madrass via sjukhuset som ngn ovan skrev. Sen får du prova om den passar dig, kan vara lite olika.
Det låter som du bör vara sjukskriven nu. Om din man inte kan vara föräldraledig tror jag det går att överlåta dagar på t.ex. på din mamma. De ändrade lagen för ngt år sedan. För att stötta ensamstående med barn som blir sjuka. Tänker på er!

Sofie

Anonym sa...

Jag har haft Jensen, det är som Tempur fast svalare. Den var superskön, den bästa säng jag sovit i. Har testat Tempur (sovit hel natt) och tyckte inte den var lika bra.

Christina sa...

Hej Linda!
Vilken fantastisk kämpe du är!! Vikla oanade krafter man kan hitta... Drabbades själv av bröstcancer då min yngsta tjej var 17 månader (mars 07). Hade haft det minst ett år. Jag fick nämligen sluta amma henne efter två mån pga oerhörda smärtor, vilka skylldes på att jag hade svampinfektion i mjölkgångarna. Inget jag grämer mig över nu, är glad att det upptäcktes. Det blev bortopererat bröst och cellgifter och hela baletten. Inget återfall än så länge...
Mina tankar går till dig och din familj...
Ang tempurmadrass. Jag sov på en på en konferens för ett tag sedan och jag tycket det var SVÅRT att vända sig mm. Man ligger liksom "pall" i sängen om du förstår hur jag menar. ;-)
Christina

Anonym sa...

Självklart ska du få både säng och madrass från sjukvården. En väninna med skelettmetastaser fick hem allt hon behövde utan att betala en krona.
Hon fick en fantastisk madrass som var totalt avlastande , med luft i.
Äntligen så kunde hon sova om natten.
Har för mig att man kunde reglera temperaturen också. Ungefär som i en vattensäng.
Så stå på dig !
Kram Lotta.E.

Linnéa sa...

hej, har du haft en bra helg?

Anonym sa...

Hej!
Min mamma hade ALS och fick väldigt ont i höfterna när hon låg mycket mot slutet.
Då fick hon flera olika madrasser från sjukhuset som var jättesköna för kroppen.

En som var försedd med massa "piggar" som var superskön att ligga på.

En som var uppblåsbar och som ändrade "yta" på kroppen som fick ta det tunga lasset, den väsnades dock ganska mycket när den blåste och ändrade sig i utformning.

Ytterligare en fick hon som var väldigt skön och full med massa "bubblor".

Tycker du ska ligga på sjukvården för det finns MASSOR att få hem som du inte behöver betala för - eller iallafall inte många kronor!
Stå på dig!!

KRAM från en som följer dig varje dag men som är dålig på att skriva.
/Sommartjejen

Kristina sa...

Hej jag vet att jag skrev för ett bra tag sen till dig om en sk prinsessmadrass som man kan få via arbetsterapeuten, det är en typ av tempur men som förhindrar liggsår,men du kanske missade det inlägget. Jag är ju själv arbetsterapeut o vet att man får det som hjälpmedel. Jag tycker den är bättre än en vanlig tempur för den kräver en del kraft när man ska vända sig o det fixar åtminstone inte jag med mina ryggskador, men den här prinsess madrassen har varit toppen och jag har även ett elektriskt höj och sängbart ryggstöd som man lägger i sängen under madrassen, jag har rullribbotten i sängen, sen två 12 cm madrasser och mellan dem lägger jag ryggstödet. På den översta madrassen lägger jag princessmadrassen Detta funkar utmärkt o ser inte sjukt ut och jag ligger ju en stor del av dagen då jag inte kan sitta och det blir oxå lättare att ta sig i o ur säng. Kontakta arbetsterapeuten ant på sjukh eller på vårdcentralen så fixar hon det- Kram Kristina i Umeå

Emma-Lou sa...

Oj, har verkligen ingen aning. Skulle nog också behöva en ny säng. inte för att våran är så värst gammal (5 år tror jag), men sover skit.

Allt väl med dig annars?

Kram.

Anonym sa...

Om ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) finns där du bor så borde du ta kontakt med dem. De skulle ganska snabbt kunna fixa en sjukhussäng åt dig. Plus att hjälpa till med så mycket annat så du slipper sjukhusresor. Jag har haft kontakt med dem i samband med min mans cancer och de är fantastiska.

Annica sa...

Rekomenderar dig Tempurmadrass: Man får ju prova gratis en månad...har man inte råd så får man väl vara oetisk och låna hem på olika ställen!?

Anonym sa...

Hej Linda!

Jag har följt din blogg länge, men aldrig skrivit något. Jag och min man är i samma ålder som er ungefär, och är i sama situation som ni, fast det är min man som har pancreascancer med spridning till levern. Och pancreascancer har ju väldigt dålig prognos. Tvåårsöverlevnaden är endast två procent och medellivslängden är 3-6 månader. Min man har nu klarat 1 år och 3 månader hittills. Våra småtjejer är 2 år samt 4,5 år gamla. Jag har varit halvtidssjukskriven i över ett år. Fick förlängd sjukskrivning efter den magiska 1-årsgränsen, och jag har aldig haft problem med FK. Tänkte bara att det kunde vara ett tips till din man, alltså att få vara halvtidssjukskriven.

Jag beundrar verkligen dig Linda att du orkar ta hand om barn och hem medans din man arbetar. Min man orkar oftast inte göra någonting här hemma, så det är jag som sköter hela ruljansen, och det tar på krafterna - fast jag är frisk.

Min man bloggar på ratty.blogg.se

Kram Nina

Stina sa...

Min mamma som också har problem med metastaser i rygg och höft har en tempurmadrass. Hon säger att det är den enda sängen hon sover någorlunda bra i.

Anonym sa...

Habo kommun - bäst i Sverige? Inte för er i alla fall.

Ni har en så jobbig situation och måste få all hjälp och stöd.

Du har så oerhört mycket styrka.

Kan jag göra nåt? kramar Gunilla N

S w e F l o sa...

Har inte provat märket is ig, men jag va rtvungen att komma på något när jag hade inflammmation i en massa nerver i höften, kund einte ligga ner. Köpte då en tjock tillägsmadrass av tempurpedic-material som jag placerade ovanpå vår vanliga madrass. Himmelriket! SÅ skönt och stor skillnad. Så kanske om ni inte kan få hjälp med sängbidrag kan du köpa ett madrasstillägg, här köpte jag min: http://www.overstock.com/Home-Garden/Memory-Foam/Full,/size,/2795/subcat.html Köp den tjockaste du har råd med, jag har 2-tum, men 4-tum hade varit underbart!

äppelblomman sa...

Vi har tyvärr inga tempurmadrasser, även om jag gärna hade velat haft det... Men min svärmor har en sådan säng och den är helt grym!! När jag har sovit i den så har jag sovit som en prinsessa. Kroppen formas runt den och man ligger stilla! Kroppen blir helt avlasad och madrassen följer hela kroppen!!
Hoppas att du kan få en ny säng på ett eller annat sätt så att du får sova som en prinsessa igen!!!
Stora kramar K

Ulli sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulli sa...

Min pappas fru fick säng hem av sjukhuset/landstinget då hon var svårt sjuk i cancer nu i våras

Anonym sa...

Säger det igen - ta upp det med vården du måste vara berättigad till en tryckavlastande madrass/säng. Det kostar inget.

//Erica

Anonym sa...

Visst kan du söka fondmedel men då ska det först fixas en massa intyg från vården och sen är det handläggningstider på 4-6 veckor hos de flesta fonder. Du behöver ju hjälp med säng/madrass nu. Min mamma fick en "sjukhussäng" med luftburen madrass hemma på slutet (cancersjuk). Nackdelen med de luftburna är att de låter rätt mycket. Prata med vården redan imorgon

Kram

Anonym sa...

Hej Linda!
Klart du ska få hjälp med madrass. Det finns säkert nån arbetsterapeut som kan hjälpa dig.
Min man hade en tryckavlastande madrass. Den kopplades till elnätet sen pumpades det in luft så han alltid låg rätt. Den var underbar, lät visserligen men han vande sig. Och vad är lite susande mot att få sova gott.
Hoppas det snart ordnar sig så du får sova lite.
Många kramar Helen

Temperamed AB sa...

Vi på Temperamed AB vill skänka en tryckavlastande bäddmadrass till dig! Vi vet att det kan dröja lång tid innan man får fondmedel och vi vill att du ska ha en direkt!

Att våra madrasser och sängar fungerar och ger bra effekt är ingen tvekan om, vi är så säker på det att vi har 30 dagars fri provning så att man kan testa och göra utvärdering av hur bra effekt madrassen ger!

Positiva effekter med Temperameds Tryckavlastande madrasser:

1. Tryckavlastande egenskaper:
Materialets tryckavlastande egenskaper fördelar kroppsvikten jämnt över hela liggytan och tar bort tryckpunkter som ofta ger upphov till smärta och värk.
2. Förhindrar värk i axel, nacke och rygg:
Studier har visat på behandlingsfördelarna med madrasstypen. Madrassen håller ryggraden i ett naturligt läge och låter musklerna vila.
3. Bättre sömnkvalité:
Madrassens tryckavlastande egenskaper främjar blodcirkulationen och ger minskad kroppsrörelse under sömnen. Du vrider och vänder dig mindre och Outlast® teknologi ger den optimala individuella kroppstemperaturen, vilket ger en djup och komfortabel sömn.

Mer info: Temperamed bäddmadrass
Mer info: Temperamed sängar & madrasser