måndag, juli 27, 2009

HALLON/ÄPPEL-KAKA MED TOSCATÄCKE

I morse satt jag och bläddrade lite i en mat-tidning och hittade då ett recept på en kaka som verkade god. Jag fick tillfälle att testa detta redan idag för en kompis och ett par av hennes barn har varit här nu i eftermiddag. Kakan var god och det var jättetrevligt att ses. Vi kom på att det är flera månader sedan sist vi sågs. Dessvärre är det flera kompisar jag inte träffat på ganska länge. Var så mycket när W var sjuk jämt och ständigt, sömnbrist, smitta, mediciner och läkarbesök hit och dit... så socialt liv... vad är det?!


J föredrog majskrokar framför kaka med vaniljsås.


Lilla kattungen fick komma ur sin låda och hälsa.

Jag lovade iallafall M att dela med mig av receptet på kakan, så här kommer det! :-) Receptet i tidningen var egentligen en krusbärskaka med citronsmak, men jag gjorde en variant av den så det blev en hallon/äppel-kaka med apelsinsmak istället. Ja, man tager ju vad man haver. Ett gäng larver och vidriga mördarsniglar har nämligen mumsat på vår krusbärsbuske så det blev bara ett par ynka bär där i år.



Du behöver:
150 g smör
3 ägg
2 dl + 1 msk socker
3 dl vetemjöl
1 apelsin (rivet skal)
200 g hallon + 1 äpple

Toscatäcke:
50 g smör
½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smör och låt svalna. Vispa ägg + 2 dl socker pösigt. Tillsätt smöret + mjöl och rör sedan till en jämn smet. Skölj apelsinen noga och riv sedan skalet. Rör ner skalet i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.

Skala och skär äpplet i små bitar. Blanda med hallonen + 1 msk socker. Tryck ner blandningen lite lätt i smeten. Grädda sedan kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Gör därefter toscasmeten (nästa gång jag bakar denna tänker jag nog göra lite mera toscasmet än vad som står i detta receptet för det var knappt den räckte till att breda ut över hela kakan). Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda tills smeten tjocknar. Blanda i mandeln. Bred ut smeten på kakan och grädda sedan i ytterligare 15 minuter.

Servera den ljumma kakan med vaniljsås!


Nån som vill ha sniglar??! Här finns alldeles för många! Usch!

2 kommentarer:

Mindi sa...

Men åh Linda... vilken helt vidrig bild. Den nedersta då alltså. ;)

Kramis
M I N D I

Fotograferande Maria sa...

Mindi! Trodde du menade den med min RYNKIGA han ;) Ser nu att det syns på HANDEN att jag inte är 20 längre hmpf Det är jag som håller i den underbara kattungen :)