lördag, mars 19, 2011

AJ MIN HALS

Åh, min hals, vad gräsligt ont den gör!! Kan knappt svälja. Försökte prata men det gick knappt heller. :-( Inte nog med det så bubblar det så där äckligt från bröstkorgen igen när jag ligger ner och andas. Har lite huvudvärk också.

Nä, det är väl så att förkylningen drabbat mig vare sig jag ville eller inte! Hela familjen har ju haft detta nu, men ändå har vi varit jättenoga med hygienen och nu när jag låg inne träffade jag inte ens maken just för att han var så risig. En förkylning är i och för sig "bara" en förkylning... men det kan vara jobbigt nog! Har egentligen inga krafter över till detta just nu!


På tal om något helt annat så känner jag mig faktiskt lite stolt över en sak. Har äntligen fixat klart något som jag har tänkt göra ganska länge, nämligen minnesböcker i form av fotoböcker till barnen! Den ena har varit klar sen innan, men de andra grejade jag med nu då jag låg på sjukhuset och det allra sista blev klart igår kväll. Jag hoppas att pojkarna kommer tycka om dem! Har beställt från Fuji, vilket är första gången just när det gäller fotoböcker, så jag är nyfiken på resultatet. Jag valde deras Briljant-modell med matta sidor och tror att det kommer bli bra. Jag lägger ut bilder och skriver mer om dem sen när de har kommit.

När det gäller fotoböcker är det ganska ofta mina bloggläsare frågar mig om det, men nuförtiden finns det en uppsjö av olika ställen där man kan beställa. De flesta fotofirmor har inte bara en sort fotobok heller utan de brukar finnas i olika kvalitéer och prisklasser.

Just fotoböcker är väldigt skoj. Det finns ju som sagt även enkla och ganska billiga sorter. En sån kan man ju t ex använda som pekbok till barnen. Tänkte att man kan välja en liten billig fotobok med mjukt omslag och fylla den med foton på sånt som barnet känner igen. Kanske favoritgosedjuret, personer barnet känner, olika kläder och leksaker m.m. Eller så kan man låta dem låna kameran själva en stund och sedan göra en bok med barnets alldeles egna bilder. Man kan även scanna in favoritteckningarna och göra en bok av dem. Kanske även skriva dit texter så att det blir en berättelse?! Ja, det finns som sagt så mycket man kan göra...! :-)

36 kommentarer:

Anonym sa...

Kära Linda!

Så tråkigt att höra att nu när du väl är hemma inte få må bra. Tycker så synd om dig.

Det verkar bli en fin dag med sol hoppas du kan få njuta lite av den och höra fåglarna kvittra.

Varma kramar till dig/Susanne

Smulan sa...

Så skönt att du blivit färdig med dem, det ville du ju så gärna :) Ska bli spännande att få se lite ur dem sen. Krya på dig nu och bli av med din förkylning! Kram

Anonym sa...

Hej! Så skönt att du är hemma. Om jag får ge dig ett råd så fråga låkaren om förkylningen. Jag blir orolig för att du ska få bakterier i vätskan i lungorna o bli dålig i onödan. Akta för infektioner. Nu njuter vi av dagen. Kram Jess

Anonym sa...

du är så fin, så positiv!!


marianne

eva sa...

Tänk att du orkar skriva och ge allt du ger och delar med dig av när du har det sa jobbigt! Helt otroligt, helt fantastiskt! Jag kan utan att egentligen kunna helt ut forsta hur du har det da jag var med pa hela min systers resa i cancerland (glioblastom). Jag önskar dig allt det bästa utifran där du ar, min beundran ar enorm for alla som kampar och har kampat mot cancer. Med stor värme och respekt. Eva

Monica sa...

Hej Linda!
Du har verkligen anledning att vara stolt över dig själv över att du fixat fotoböckerna..och inte bara av den anledningen..du är otrolig..vilket driv du besitter!Var rädd om dig!!
kram
monica

Anonym sa...

oj. Är det inte bättre att tömma ur vätskan ur lungorna så det inte blir lunginflamation?

Kan du inte bo hos din mamma tills alla baciller är borta från ert hus? Barnen kan du ju träffa utomhus så det inte smittar lika lätt?

Kram

Orsakullan sa...

Jag har precis blivit klar med en fotobok från vårt bröllop, beställde från postfoto - CEWE med hårda pärmar och blankt fotopapper. Jag har registerat mig på de flesta fotosidor och får på så sätt erbjudanden per mail så jag tar det som för stunden är billigast. Det från postfoto var 30% rabatt och portofritt så jag tjänade en slant där och resultatet blev toppen. Har även testat Extrafilm, Snapfich, Ifolor och Myphotobook. Kan verkligen rekommendera det för det blir SÅ fint och tar mindre plats i bokhyllan än ett album. Var kan man göra pekböcker??

Anonym sa...

Om jag får gissa så tror jag att det är ödem Linda har i lungorna. Kan inte tappas på samma sätt som ascites i buken.

Annika sa...

Inte alls bra att bli förkyld, med vätska i lungorna:( vänta inte för länge att kontakta vården. Hoppas det vänder, så du blir hemma länge länge!
Kram

Läkarstudenten sa...

Hej Linda, fick du något vätskedrivande när du var på sjukhuset? Furix kan hjälpa bra om man har vätska i lungorna.

Anonym sa...

Bästaste Linda så stark du är !!!!!

Trist att du känner dig sjukare. Vi får verkligen hoppas att det vänder riktigt snabbt till det bättre.

Om du inte vill vara förskollärare längre skulle du kunna bli journalist. Du skriver intressanta artiklar och kryddar dem med fina bilder.
Styrkekramar från Kristina

Lotta A sa...

Fy,så trist med förkylning och ont i halsen.Det känns som det är det sista du behöver just nu....
Tycker så synd om dej!
Hoppas att det går över snabbt.

Roligt att du är klar med fotoböckerna.

Har själv blivit inspirerad av det sen du skrivit om det.
Har nu gjort min första , och håller på med min 2:a.......

Önskar dej en fin Lördag!
Kram Lotta

Lena sa...

Tänkte att jag kunde tipsa Lindas läsare och Linda om fotoböcker eftersom jag jämfört och lusläst på nätet.
Fujis Briljant har fått bra recensioner. Sen så har www.photohome.se och Cewe fotobok (www.japanphoto.com) fått bra recensioner och bäst i test. Av dem så är Photohome billigast. Har ingen koll på Fuji.
Håller på med ett själv nu, det är därför jag är så insnöad. Letade reda på massa digiscrapmallar och fixar i Photoshop. Så klistrar man bara in i fotoboken sen..
Här är lite exempel, har bara gjort 3 sidor än så länge:
http://www.flickr.com/photos/lenaolivia/5536376539/

http://www.flickr.com/photos/lenaolivia/5537641500/

http://www.flickr.com/photos/lenaolivia/5538859877/

Om det är nån som har några frågor så kan jag svara det jag kan. :)
Jag får som sagt ingen rabatt av ovanstående företag utan jag ville bara tipsa så att ni slipper jämföra själva. :)

/Lena

Anonym sa...

Läkarstudenten: Du får nog läsa på lite mera om torax anatomi och sjukdomar. Har man lungödem så blir man akut dålig pga av att vätska pressas ut från blodbanan till alveoelerna där det ska finnas luft. Alveoelerna kan inte syresätta blodet pga av vätskan.Vanligt vid hjärtsvikt och efter hjärtinfarkt.
Linda har vätska i pleurasäcken som beror på hennes cancer. Det hjälper inte med Furix utan man måste tappa eller sätta ett pleuradrän med aktivt sug.
Hälsningar från en ssk på Thoraxintensiven Karolinska universitetssjukhuset.

Anonym sa...

Hej anonym vill bara svara dig att du får bestämma dig om du är läkarstuderande eller ssk. Allt det du säger vet jag också jag behöver inte läsa på har varit ssk i över 30 år. Jag sa bara som ett alternativ att det kan vara en lungsäcksinflammation eftersom Linda pratar om gnidningarna och jag ville egentligen inte vara så hård i mitt uttalande att säga "det beror på cancern kan du förstå den empatin läkarstuderande eller ssk eller vad du nu är??? Lungsäcksinflammation är ju lite snällare. Så mycket empati har jag att jag inte skriver svart eller vitt annars förstår väl jag det också. Hoppas du förlåter mig LInda var bara tvungen att svar läk.stid eller ssk eller vad människan nu är. Oavsett vad du har hoppas jag du mår bättre nu och att du får hålla dig lite kry. Infektionstiderna är fortfarande på topp i samhället så försök att undvika för mycket folk på besök som kan smitta ner dig. Tänker på dig varje dag Kram Eva sjuksköterska med empati som kan sin anatomi och fysiologi

Anonym sa...

Alla amatörproffs:( låt Lindas läk ställa diagnos!

Linda sa...

Tack allihop! Jag har en läkartid på torsdag, men skulle jag bli sämre så har jag ju AHS som kan komma ut vilken tid som helst på dygnet. Ligger mest i sängen idag. Skitsurt att knappt kunna prata (tänker att det kanske går över fortare om jag vilar stämbanden). Är även väldigt trött och varje gång jag måste hosta är det lite jobbigt. Vågar liksom inte ta i så mycket när det gör ont. Är rädd att revbenen ska gå av när jag hostar, för det känns nästan så. :-(

Johanna sa...

Svar till anonym som inte förstår om ett inlägg kommer från en ssk eller läkarstudent: Insändaren svarar på ett tidigare inlägg undertecknat med "läkarstudenten" och det framgår tydligt att insändaren själv är ssk. Du klagar på insändarens empati, eller bristen på sådan, men Linda skriver ju själv att problemet sannolikt beror på hennes cancer. Linda har ju tät kontakt med vården och behöver nog inte diagnoser ställda av dig, mig eller någon annan! Kram på dig anonym, det verkar du behöva :)

Pysslan sa...

Skönt att vara hemma, men nu får sjukdomarna lugna sig. Kram!

Anonym sa...

debatten går het märker jag mellan de som har svarat tidigare. Detta är mitt första inlägg, men jag skulle rekommendera dig Linda att ta kontakt med hemvården så snart som möjligt för att få en ny lungröntgen. Känns inte bra att du rosslar och har tungt med andningen. Du borde tappa ut vätskan från lungsäcken. Finns risk att din förkylning/andningsproblematik blir värre om du inte gör det och det är det sista du vill antar jag. Förmodligen kan du få dränet och de tappar ur vätskan och sedan får du gå hem samma dag.
MVH
Magnus

Läkarstudent sa...

Oj vad det verkar uppröra att jag är läkarstudent. Det är skrämmande att vissa sjuksköterskor älskar att trycka ner läkarstudenter så fort de får chansen, och att det syns så tydligt här där man kan vara anonym… Pinsamt! Båda mina två inlägg blir påhoppade av olika sjuksköterskor, trots att inläggen är lika välmenande som alla andra förslag Linda får när hon berättar om sina problem. Och mina kommentarer har ändå endast varit _frågor_ till Linda. Märkligt.

Sjuksköterska på thoraxintensinven på Karolinska universitetssjukhuset: Tråkigt med din nedlåtande kommentar. Hur ska jag (eller du?) veta att Lindas vätska i lungorna är pleuravätska och inte lungödem? Det bubblande ljudet som Linda beskriver samt ortopnén talar båda för lungödem och inte pleuravätska. Och självklart kan man ha lungödem utan att bli akut dålig.

Jag vill bara förtydliga till alla om det har kunnat misstolkas, att jag har ställt två frågor till Linda, utan vare sig någon som helst vilja att ställa diagnos. Vi lär oss nämligen på läkarprogrammet att man inte kan ställa diagnoser utifrån en blogg eller en text... Jag vill inte gärna ha otrevliga påhopp när jag skriver välmenande kommentarer till LINDA. Ok?

Lisa sa...

Trist att du skulle bli förkyld och må dåligt som "grädde på moset" efter allt. Hoppas det går över fort fort.

Det där med fotoböcker är himla bra tips. Funderar på att göra ett om mig själv från jag var barn till nu och skriva lite så att om jag inte får vara med tillräckligt länge för att få uppleva barnbarn så ska de ändå kunna få "lära känna" mig lite ändå.

Det ska jag verkligen ta tag i nu känner jag. Tack för tipset och inspirationen.

Hoppas du kryar på dig med förkylningen snabbt snabbt.

Krya-på-dig kramar
Lisa

C sa...

Kära Linda

Stor varm styrkekram till dig och din familj, hoppas du piggar på dig fort, så du får må så bra som möjligt.

All kärlek till dig och din familj.

Anonym sa...

Skickar massor av Krya på dig kramar och hoppas det hjälper!! Gunilla N

Sandra sa...

Krya på dig :(

Christina sa...

Aj aj vad trist! Detta behövde du verkligen inte! Hade hoppats du skulle slippa mer infektioner nu så du kan bygga upp immunförsvaret och må bättre ett tag. Vila mycket så du snart bli bättre! Kramar i mängder Christina

Mitzi sa...

Hej!
kan varmt rekommendera ingefärsthé...den verkligen tar bort allt som har med förskylning att göra! Driks flera gånger om dagen. Det skall vara den "äkta och starka" ingefärsthe, finns i bla thailändska affärer, eller så kan man ta och koka eget av färskt ingefära. Min man var verkligen skepptisk till detta i början...nu tar han självmant och dricker ingefära när förskylningssyntomen börjar komma! Ingefära är bla antiflamatoriskt, kolla x-så med din läkare om det är ok (ifall att...)

Anonym sa...

Jag la också märke till att det var klassiskt "jag hatar läkarstudenthat" från sjuksyrrorna. och även om det är en fånig debatt så kan man väl ändå inte föreslå en lindriga sjukdom som diagnosförslag för att vara snäll...

Annika sa...

Oförskämt att ställa diagnoser mm. Det gör Lindas läkare, på bästa sätt! Sen kan ni kalla er för vad ni vill, det styrker inget, tvärt om:;(
Ika

Anonym sa...

Jag vet inte vad du har för uppgörelse med läkaren men borde inte du kontakta vården ganska omgående när du får infektioner`? Så jobbar vi allafall. Vi vill ha in de sjuka ganska omgående om det finns en grundsjukdom i botten. Dels för att om det är bakteriellt kunna dundra på med antibiotika intravenöst för att häva infektionen. När man jobbar med infektionskänsliga patienter så är det viktigt att inte låta en infektion pågå, det tar så mycket kraft och energi att hämta sig igen om man är ´grundsjuk´. Jag vet att du hatar sjukhus Linda men de hjälper dig om du ehöver. Det handlar också om att kunna ha livskvalitet mitt i livet så att säga... Kram på dig

Linda sa...

Jo, jag vet... jag BORDE väl kanske kontakta dem och säga att jag blivit sjuk - men jag orkar bara inte fler prover, undersökningar eller stick idag! Är så himla less på allt vad sjukhus är, så jag avvaktar tills i morgon och ser hur läget är då. Tror tyvärr inte att de kan göra så jättemycket åt en förkylning. Antibiotika hjälper ju inte mot virus.

Möjligtvis kan de föreslå att den där vätskan ska tappas ur lungorna, men det får också vänta lite. De får inte sätta in nån mer slang i vaket tillstånd för det fixar jag inte och jag misstänker att de vägrar låta mig sova under tiden nu när jag är förkyld! Det blir som en ond cirkel alltihop... :-(

Nä, det känns som jag behövde en "vilodag" idag. Även om den inte gör mig frisk så kanske jag fixar fler jobbiga grejer sen om jag slipper det idag.

Jag har en del provtagningar som väntar mig nu i början av veckan som kommer. Det är inget jag ser fram emot för jag vet att det inte räcker med ett litet "stick i fingret" utan det är flera rör som måste fyllas. Avskyr det verkligen!!

kram Linda

Fotobok sa...

Hej!
Kan tipsa om http://fotoklok.se
Snabb leveranstid och bra kvalité.

Finns ett bra erbjudande för bloggare också, kolla in http://fotoklok.se/gratis-fotobok.php

Helsvenskt företag, bättre för miljön än att boken går från Tyskland som tex. cewe

// Tomas

Anonym sa...

Hej igen
Jag har inte tänkt att ställa diagnos och jag rackar inte ner på Läkarstuderande, tvärtom alla behövs inom vården och den ene kan inte fungera utan den andre så är det bara
Jag missförstod hela inlägget och ber om ursäkt för det. Jag har inte tänkt att sätta diagnos och inte överhuvudtaget linda in sanningen men ibland måste man ju inte dra in på det värsta. Jag vet att Linda vet själv var det barkar hän det vet nog vi alla som läser härinne, men jag är av den stammen att man kan ge sanningen på många sätt och vis och ville visa lite empati men men allt verkar misstolkas så jag kommer inte att skriva härinne fler gånger. Ber om ursäkt både till Linda och läkarstuderande. Men en sak är säker jag är ingen amatör snälla någon har man varit i vården i ca 30 år och jobbat som sjukköterska inom barn,kvinnosjukvård,jourcentral,äldreboende,akuten,kvällspatrull,akutvårdsavdelning och kärlkirurgi då är man ingen amatör Tack för ordet hoppas du kryar på dig för denna gången Linda oavsett vad du lider av Många kramar Eva

Camilla sa...

Åh, vad jag önskar att du ska få känna dej pigg. Natti o hoppas du får sova i natt.
Stor kram

Madeleine sa...

Ja, Linda, en vilodag är nog riktigt bra att du unnat dig, sådana är nog stärkande i sig! Men du, det finns nog andra sätt så du slipper känna obehag, än att nödvändigtvis söva dig. Något riktigt dunderlugnande kan du säkert kräva att få. Då kan du ligga och t o m mysa, medan all jobbig vätska försvinner! De t o m opererar ju mycket nuförtiden, utan att söva. Du behöver inte vara orolig för denna behandling. Hoppas du sover gott i natt.