torsdag, december 30, 2010

VAD ÄR CRP?

Orsaken till att jag skrevs in på sjukhuset den här gången var att mitt crp låg högt och att febern inte vill ge med sig. Crp:t låg på 206. Men sen efter någon dag hade det sjunkit till 130+ (minns ej exakt siffran) eller så spekuleras lite i om värdet då jag skrevs in kan ha varit fel?! Idag hade det hoppat upp till 256, så det är ju rätt högt!

Någon frågade i kommentarerna vad crp står för? Jo, det är ett slags infektionsvärde. När man är helt frisk brukar det vanligtvis ligga under 10 eller 15. Om man drar på sig någon infektion så kan det förhöjas. Jag har för mig att vid inga eller ganska små förhöjningar så handlar det oftast om virus och är det kraftigare förhöjt så brukar infektionen vara orsakad av någon bakterie. Har jag förstått det rätt kan man alltså känna sig rejält sjuk men ändå ha ett lågt crp om man har en virusinfektion.

Jag är långt ifrån någon expert på allt sånt här med värden, men lite har man snappat upp efter alla gånger som man blivit stucken. Likaså vet jag vid det här laget att de där "nålarna" (pvk tror jag de heter?) som de sätter i blodkärlen är olika stora beroende på vilken färg det är på dem. Just nu har jag en blå sådan som sitter i armvecket. Egentligen är det ingen nål, för den drar de ju bort då den väl är på plats och kvar blir en liten tunn plastslang som går in i kärlet.

Men hur som helst så har en ny sådan satts i armvecket idag. Jag är som vanligt svårstucken och det fick komma en narkossköterska hit och hjälpa till med det. Det känns lite tryggare när någon "expert" kommer och gör det. Det jag hoppas på nu är att denna kommer hålla för antibiotikan som jag får. Risken är tyvärr ganska stor för att den inte gör det eftersom mina kärl börjar bli ganska dåliga vid det här laget och jag ska ha detta var 8:e timma dygnet runt tills inflammationen har lagt sig. Det kan ju ta några dagar. Vid första försöket att spruta in den nya sortens antibiotika så fick det avbrytas. Det sved som om hon hade sprutat in ren sprit eller nåt i kärlet. Aj aj aj!!

Det har kommit på tal ett par gånger här under dagen att jag eventuellt ska få en cvk istället. Det är en sådan "slang" som jag uppe vid halsen i vintras när jag fick mina cellgifter. Men fy, då rann mina tårar som bara den! Usch vilken lipsill jag har blivit! Jag vet inte om jag vågar sätta dit en ny på grund av de dåliga erfarenheter jag haft från tidigare gånger då jag satt in port-a-cather och cvk:er. I så fall får de nog söva mig. Men det är illa nog bara att veta om att de ska sätta in en ny sådan och att behöva ligga där på operationsbordet. Får nog sova på saken och fundera lite över hur jag ska göra.

Nä detta börjar verkligen bli riktigt jobbigt! Skulle vilja ta en semester från alltihop och bara få vara frisk ett litet tag. Visst har man ju USA-resan med alla fina minnen att tänka tillbaka på och det gör jag ofta också, men just nu börjar även den kännas lite avlägsen och långt borta. Får istället hoppas på att jag är så pass pigg i morgon att de säger att jag kan få permission över nyårsnatten och få sova hemma i den egna sängen.

En bild från Fort Lauderdale, när vi var där i november 2010.

Just nyårsafton är egentligen inte någon superspeciell dag för min del, men för tillfället har det blivit ett av mina små delmål. Delmålet är att fortfarande leva då vi lämnar 2010 bakom oss. Nästa lilla delmål efter det är att jag fortfarande lever när Simon fyller 7 år, vilket är den 20 januari. Undrar vad som kommer bli speciellt för 2011? Kommer det att bli året då min kropp förlorade kampen mot cancern?! Ja, förmodligen!

Nu vet jag att ganska många som jobbar eller studerar till något inom sjukvården är här inne och läser så ni får mer än gärna förklara vidare allt vad ni vet om förkortningar som crp, pvk och cvk i en kommentar här nedan. :-)

88 kommentarer:

E sa...

Kära Linda, kan du inte höra dig för angående en picc-line? Det är ju också bara en liten plastslang som sätts in under lokalbedövning, alltså ingen stor operation. Efteråt fick jag gå på röntgen bara för att se så att slangen låg så lång t in som den skulle.Jag hade min i överarmen men de kan sätta den på låret också tror jag.
Mycket bättre än att behöva känna skräck inför vare provtagning ju!! Varma kramar ELin

Anonym sa...

Tänker på dig och hoppas att du orkar kämpa vidare.... Ge inte upp !
Hörde dig på radion idag radio Jönköping, det var nått gammalt inslag om dig. Det var trevligt att få en röst på dig. Man har en bild framför sig.... Men fick nu även en röst , det blir väldigt mera verkligt då.
Hoppas att medicinen hjälper dig att bli piggare snart.
Kramar Camilla

Anonym sa...

*Styrkekramar i massor*

Anonym sa...

Tänker på dig och hoppas att du orkar kämpa vidare.... Ge inte upp !
Hörde dig på radion idag radio Jönköping, det var nått gammalt inslag om dig. Det var trevligt att få en röst på dig. Man har en bild framför sig.... Men fick nu även en röst , det blir väldigt mera verkligt då.
Hoppas att medicinen hjälper dig att bli piggare snart.
Kramar Camilla

Christina sa...

Åh vad ledsen jag blir när jag läser ditt senaste inlägg. Det gör ont i mig att läsa! Jag är själv väldigt svårstucken och vet hur du känner det men kan tänka att i ditt fall är det hundra gånger värre!
Hoppas du kan få lite lindring i din feber och värk, måste vara hemskt att dras med det vecka efter vecka!

..:::Ulle:::.. sa...

Önskar att jag hade ett trollspö. Då skulle 2011 bli ditt år. Allt skulle vända till det positiva...

Varma kramar fina Linda!

Maja sa...

Hoppas att du får sova gott i natt och att du får komma hem imorgon!
Jag har en kille som fyller 6 år samma dag som Simon.

Massa kramar!

Anonym sa...

Hoppas verkligen att din pvk håller för antibiotika när man nu äntligen hittat en orsak till feber och värk! Håller tummarna för att Du och familjen ska få bättre dagar framöver!

Trogen bloggläsare som önskar att din dröm skulle få slå in

Sister Moonshine sa...

Jag blir ledsen när ditt humör sjunker, för det betyder att du verkligen inte mår bra. Annars kännetecknas du ju av din positiva inställning till alltihopa. Stor kram.

/Åsa

Ulrika sa...

Vad du har det kämpigt. Ska hålla tummar och tår för att du ska klara av att vara hemma över nyår.
Du funderade över crp. Crp betyder C reaktivt protein som aktiveras av immunförsvaret vid en bakteriell infektion. Det stiger snabbt och är därför ett snabbt sätt att se om det är en infektion på gång. Hoppas antibiotikan hjälper nu! Kram från en bloggläsare

Anonym sa...

Linda, jag hoppas att du får vara hemma på nyår med din man och dina barn!! Har precis börjat läsa din blogg och önskar att jag kunde göra ngt för att hålla smärtan och den där jävla cancern borta... Det enda jag kan göra är att skänka pengar till forskningen och hoppas på att mirakel händer! Linda keep on going and fighting! Stor kram Rubarb

LinaS sa...

Hoppas verkligen att vi får ha dig kvar till den 20 januari, något annat känns helt otänkbart!
kram Lina

Anonym sa...

Linda, jag hoppas att 2011 ska inte alls bli det år då din kropp inte orkar längre:-( det är det året jag ska gifta mig med mitt livs kärlek trots alla mot gångar du har haft. Den dagen Linda ska du vara med oss andra, den dagen ska jag tänka på dig och du ska vara med oss.

Om du inte, Gud förbjude, inte är det så ska jag ändå tänka p dig och din familj på den dagen!!! Jag har med er i våra hjärtan


Kram från 3-barns mamman igen.

thile sa...

Mange, varme tanker, håper du får komme hjem over nyttårshelgen.
Varm klem

Ninna sa...

Sänder kärlek och läkning till dej.
Önskar att dina delmål gör att det känns lite lättare. Kämpa på du är så duktig. Kramen om länge.
Cecilia

Fia sa...

Tänkte också på picc-line! De är ganska vanliga i england om jag inte missminner mig, och sitter klart bättre till än en CVK! Tänker massor på dig, är så glad att du orkar uppdatera oss om hur du mår! *kram*

Celias Spetsar sa...

Kära du.... pissigt värre. Jag förstår dina tankar, har själv balanserat på kanten ett par gånger... Men du ska veta att än är inte undrens tid förbi. Jag tänker på dig varje dag och försöker skicka styrketankar till Dig.
Varm kram från Linda S

Buffa bloggen sa...

Jag tänker mycket på dig och önskar att jag kunde hjälpa. Hoppas att du snart får kommma hem till familjen.
Kram

Buffa bloggen sa...

Jag tänker mycket på dig och önskar att jag kunde hjälpa. Hoppas att du snart får komma hem till familjen.
Kram

Anonym sa...

Håller tummarna för att du blir bättre nu, snart!!! När jag fick min cvk passade de på att punktera min lunga... Aj. Men jag var såklart sövd så det märkte jag först efteråt, men då var det aj. Dock bra att ha den där och slippa bli stucken hela tiden. Be om Propofol (det känner du kanske till), ett lätt sövningsmedel som jag tror skulle funka bra! KRAM Sarah

Anonym sa...

Är det inte enklare att ha en inopererad ingång än alltid bli stucken. Du kan väl kolla om det går att göra under narkos. jag fattar verkligen att du har fått nog av att bli stucken och ha jäkligt ont hela tiden. och jag hoppas precis som alla andra bloggläsarare att du är hemma på nyår

Anonym sa...

Du förklara så bra! men kanske en piccline? sätts i armveck o går uppp mot hjärtat. Ser nu att fler skrivit om den!/ kram Åsa

Lisbet Lindell sa...

Jag hoppas verkligen du får vara hemma i morgon och även på Simons födelsedag, önskar jag kunde trolla bort allt så fick ett underbart 2011... KRAMAR från Lisbet

Anonym sa...

Fina fina du. Mina tårar trillar när jag läser ditt inlägg och jag vill bara hålla om dig:( All styrka i världen till dig Linda! Kram från Anna

Mia sa...

Åh Linda, vilken tung situation du befinner dig i.

Tänkte, efter att ha läst om ditt crp, intravenös antibiotika och svårihet att sticka dig, berätta hur det funkade för mig i våras när jag lades in med brusten blindtarm. Mitt CRP var skyhögt (586) och jag behövde en massa stark antibiotika intrevenös och precis som du är jag jättesvårstucken. Detta var 5veckor efter att jag gick igenom ett kejsarsnitt och trots att jag haft problem med att de stack mig inför snitten och annat, så var det ingenting emot hur det var när jag skulle få min antibiotika-dropp. Den ramlade ur och precis som du sa sved det och hela armen svällde upp.

I alla fall, till slut bröt jag ihop för en kille var inne och försökte och det gjorder så himla ont att jag bara skrek SLUUTA! så de skickade upp världens snällaste kille från narkosen. Han sa att hans "gamla lärare" (detta var i London och han jobbade på praktik på detta sjukhus för tillfället) hade lärt honom att ALLTID spruta lite lokalbedövning när han skulle sätta såna här tuber, både för narkos och för dropp. Han var UNDERBAR, han satt i 45minuter och tålmodigt försökte, tog lite lokalbedövning där han skulle sätta den och han fick dit den i handen (ovanpå). Sen tejpade han fast den OCH slangen och virade bandage ovanpå så att den verkligen inte skulle ramlar ur. De satte även en "gren-kontakt" på, så att de aldrig behövde pilla på själva delen som satt fast i mig, utan det gick en liten gren-fördelning och i den satte de droppet. Kan du inte berätta om detta för dina sköterskor, de kanske kan hjälpa med något av detta?

Stor, stor kram till dig!!

Anna V sa...

Åh Linda! Fy vad kämpigt... Varför vill det aldrig bara gå bra?! Hoppas att antibiotikan (stavning?) hjälper så att du blir lite piggare, så att du får komma hem till din kära familj.
Linda ge inte upp försök kämpa...
Jag tror på dig!
Varma jättekramar Anna

miriam sa...

Crp är en "markör" som tidigt kan diagnosticera en inflammatorisk aktivitet, denna kan ibland vara lite "släpande", sätter man in antibiotika intravenöst så tar det en två dar innan ser nån skillnad på värdet....

pvk: perfier venkateter, en "infart" som man sätter för att ge antibiotika, vätskedrivande, smärtstillande m.m. i, denna kan sitta en 3dar innan de är dags att byta. på armar, händer el fötter...

CVK: central venkateter, som du skriver: en slang som sitter mer "centralt" på kroppen, oftast vid halsen, denna sitter i ett störra kärl än en pvk som sitter i mindre kärl, denna har man då läkemedel ska ges i stora mängder som i ditt fall cytostatika, är en person svår stucken så är detta ett bra alternativt om de är för en "kortare" tid, vill säga veckor, månader....så länge den behövs, sen drar man denna....

Som E skriver, kan de inte sätta en picc-line på dig? för där kan du får läkemedel och man kan ta prover från den....

Youngmi sa...

Hej! Önskar också att jag kunde trolla så allt försvann...

Håller med ELin, hör dig för om picc-line. Lättare att få än CVK.

Hoppas att du får vara hemma imorgon och njuta med familjen!

Lillie plein damour sa...

Jag hade en port a cath som jag fick antibiotika genom.
även om du har en dâlig erfarenhet sâ tycker jag ända att du borde prova, det är mycket enklare att antibiotika genom den.

Anonym sa...

<3 God fortsättning på det nya året lilla du, hoppas du får komma hem över nyåret tusen kramar och tanker <3 Sus

Anonym sa...

kramar/Jessica

Linn sa...

Tänkte också på picc-line. Det används numera som alternativ till CVK. Ett slags "mellanting". Den kan sättas in av en vanlig sjuksköterska som gått en liten kurs :-)

Anonym sa...

Hej kära vän! Jag hoppas 2011 är det år de hittar ett nytt botemedel mot cancer så att du blir frisk!!! Vad tråkigt att crp hoppat upp igen :( och att du ska behöva ha ont när du blir stucken.

Kram Maria
http://mariasdagbok.blogspot.com/

Anonym sa...

Det är klart att du ska leva på Simons födelsedag och längre än så !!
I mina tankar om dig finns döden också eftersom du också benämner den som en realitet, men det får vi väl ändå alla tro att mirakel kan ske. Så länge det finns liv finns det hopp. Så länge du kan få krafter att känna hopp så länge finns det liv. Vi alla här på din kommentarsida vill ge dig allt hopp vi någonsin kan uppbåda till till dig !
Hej halloj - ta emot här kommer en del av hoppen ! ! ! ! ! ! !
Jag önskar en god natts sömn med behagliga drömmar.
Kram Kristina

Anna R sa...

Åhh Linda!!
Hoppas, hoppas att du får fira nyår hemma med dina barn och din man!!
Och att du slipper ha så ont och att du får känna dig pigg!!
Vi här stöttar dig så gott vi bara kan!!
Snälla, Fina, Rara Linda!!
Klart du ska vara med och fira din grabb i januari 2011!!!!
Du ska fira Simons födelsedagar många, många fler gånger!!!!
Önskar jag kunde göra något för dig!! Finns i alla fall här och läser allt du skriver och försöker ge dig hopp och tröst!! Jag hoppas och tror på dig!! Ge inte upp tappra Linda!!
Många, många varma kramar till dig!
Anna R

Anonym sa...

Åh Linda...jag vet precis hur det är att vara svårstucken! Ett eller två misslyckade stick kan man ju uthärda, men sen börjar det bli jobbigt....man vill bara skrika åt dem att "SLUTA"!
CRP, är inte det vad man kallade "sänkan" förr??
Håller tummarna för att du kan fira Nyår hemma...kram Siss

Anonym sa...

Har just börjat följa din blogg för att jag tycker du verkar vara en underbar människa och du skriver så bra!! Jag hoppas innerligt att ett mirakel ska ske, det har ju faktiskt hänt!! skriver som anonym, men jag heter Maria, är snart 43 år och bor i Gävle..många kramar till dig!!

birgita sa...

Jag håller alla tummar för dig och att det snart vänder till det bättre,

Stor kram från Birgitta

Anonym sa...

Linda,hoppas och ber till gudarna att du får uppnå dina små delmål!! Och att det löser sig med allt stickande och så,många bra tips av kunniga här inne. Kommer att tänka på dig och skicka en önsknign när det nya året rings in,många kramar från mig.
/Luzorsus familjeliv

Anonym sa...

Kramar

jenniek sa...

Linda... DU berör mig... Känner inte dig men följer dig dagligen. Glädjs med dig då du glädjs, gråter med dig då du gråter, skrattar med dig då du skrattar, oroas med dig då du oroas.

Sänder dig all min Kärlek & Styrka

Jennie

Anonym sa...

Sitter här och läser igen och som vanligt med tårar rinnande ner för min kind.
Jag inspireras av det lugn, den värme och att du vill dela med dig av din resa tillsammans med oss okända människor.

Jag tänker ofta på dig och din familj, trots att jag aldrig mött er.

Hoppas du får en fin nyårsafton, oavsett om du får spendera den hemma eller på sjukhuset!

Kramar i mängder från en läsare från Falköping.

Anonym sa...

Har läst din blogg en period och är imponerad av din styrka. Blev även förvånad att Simon har samma födelsedag som vår yngsta dotter. Just 20 januari verkar många ha som födelsedag. Vi har tre barn men nog är det alltid vår dotter som har födelsedag den 20 Januari som har "tvillingar" inte vi eller de andra barnen. Hoppas att du snart får komma hem till din familj och få många bra dagar. Kramar från Kolmårdstrollen

Anonym sa...

jag ska skicka dig all god energi jag någonsin har bett universum om att du får må så bra det bara är möjligt och att år 2011 är det året då du visar cancern var skåpet ska stå!

Kram
Eva

Jag är Elisabeth sa...

Hej Linda,
Elisabeth här igen och kollar läget. När vår Joel låg på neo och hade många infarter så fick han sepsis (svampsepsis) vilket tydligen är lätt hänt när man vårdas akut och har infarter lite överallt i kroppen. Svaminfektion i kroppen orsakar ett skyhögt crp och riktiga rävgift till antibiotika sätts in. Hoppas de finner orsaken snart och att du kan få må lite bättre. Själv fajtas jag med huvudvärken fortfarande. Ödem har hittats i nackkota 5 är det senaste. Ska stålas och väntar på röntgen av huvudet. Mina leverprover ok och börjar med Xeloda på måndag igen.
Tänker på dig ständigt. Önskar du bodde närmare då skulle jag komma och hälsa på dig. GOTT SLUT OCH önskningar om ett friskare 2011. KRAMEN

Dagar du inte visste fanns sa...

Men varför sätter dom inte in en Port-a-Cath eller som sagt en CVK när dom behöver sticka dig så ofta. Och blå nål e ju super tunn....
Hoppas det löser sig! Krya eller vad säger man?!

Erica sa...

Jag har tack och lov en väl fungerande PAC (har haft den i två år). Skulle få en cvk först men de fick inte dit den men lyckades punktera lungan (låg på iva med lungdrän jul/nyår -08). En picc-line tycker jag du ska diskutera med dr/ssk och kräv sedering när den ska sättas, jag har inte haft nåt problem att få lätt sedering (cvk) och lätt narkos (PAC). När du ska stickas kommer det nån från narkos direkt eller först när avd misslyckats? om avd försöker först tycker jag du ska be att narkos kommer direkt, kanske kan det minska antalet stick något.

Kram från en annan svårstucken mamma i cancerträsket

äppelblomman sa...

Åh va ledsen jag blir när jag läser vad du skriver, men du ör en sann kämpe. En stor hjälte bland oss!! Kämpa fina Linda, kämpa!!♥
Kramar K

Karin sa...

Hej Linda!

Be din läkare att konsultera Fredrik Hammarsköld ang iv-port! Han är specialist på ryhov (en av de bästa i Sverige)
Ett tips innan de ska sätta pvk är att du värmer stället där de ska sticka, mycket lättare att hitta kärl... Håller tummarna för att du ska piggna till!
Stor kram
Karin

Josefin sa...

Underbara Linda!
Jag önskar dig och dina nära en fin nyårsafton <3
Kram

nathalie sa...

läser din blogg för första gången och får så ont i hjärtat :( hoppas du har ork att kämpa vidare... på nyår kommer mina önskningar gå till er ..... kramar nathalie

maria sa...

Tänker på dej .Hur mycket ska en människa orka med??
Hoppas att 2011 blir ett bättre år för dej och att man lyckas hålla sjukdomen i schack.

Kristina sa...

önskar också att jag var ett trollspö som kunde göra dig frisk. NU!!!

Det berör mig så i ditt inlägg till Mama-nomoneringen "Snart har mina barn ingen mamma" Åh, vad de orden har fastnat hos mig :(

Styrkekramar i massor!!!

Lotta A sa...

Tänker på dej och blir ledsen över ,allt jobbigt och hemskt som du får tampas med.
Hoppas du snart känner dej mycket piggare...

De varmaste kramarna från Lotta

Katarina Kouthoofd sa...

Hej Linda!

Jah har läst din blogg en tid nu, men detta är första ggr jag skriver. Tror också likt andra kommentarer att en port a cath alt CVK är ett betydligt lindrigare alternativ. Under förutsättning att du får narkos. Drabbas av den styrka du besitter, en tigrinna som strider på liv och död.Du är en begåvad själ som saknar motstycke! Klokt med delmål. En bit i taget. Här och nu! Du lär mig mycket! Stor kram och magiska underverk! Katarina

Anonym sa...

Lilla vän! Stor, stor Kram!!!

Anonym sa...

Hittade nyligen din blogg efter att ha läst om dig på Jnytt i samband med Mamas Hjältemama. Ville lämna ett avtryck och skicka en kram. Tycker du är så otroligt beundransvärd. Önskar det fanns något jag kunde göra för dig. Hälsningar Helena Livenborn från Huskvarna.

Anonym sa...

Lilla, lilla du... jag känner så starkt för dig. Du finns i mina tankar och böner. Varma kramar från en 55-årig mamma.

Rospiggen sa...

Linda. Jag läser vad du skriver och jag hoppas så för din och din familjs skull att ni får fira nyår ihop, även om det kanske blir på sjukhuset.
Du är en sån rar människa, så varm och go och jag önskar så att du får vara med länge till :)

Kram!

Anonym sa...

Hoppas att du får vara hemma med familjen, oavsett om mirakelspöt fungerar eller inte. Låter inget vidare att vara borta från sina älskade. Sjukhus påminner bara om det tråkiga i livet, och ens barn påminner om det bästa i livet.

Vikkan sa...

Jag kan känna din ångest då du ska stickas.

Jag är också väldigt svårstucken och låg inne på sjukhus pga svåra gravidkräkningar i två omgångar okt-nov i år. Under ena veckan som inlagd bytte de infarter 3 ggr för att de slutade fungera. Utöver infarterna fick jag x antal stick utöver pga blodprover, blodsockermätningar och dylikt. (Har också drabbats av grav.diabetes) En dag fick jag inte mindre än 18 stick. Jag är inte spruträdd, men kroppen minns ju varje stick och såklart blev man ju förbannad då sköterskorna inte tillkallade hjälp redan från början då man sa att man är svårstucken.

3 ggr fick jag träffa underbara narkossköterskor som hittade rätt med en gång. Men då hade ju de ordinarie sköterskorna på avdelningen redan stuckit sönder en. :-(

Läser din blogg sen en kort tid tillbaka och jag hoppas som så många andra att de ska hitta ett botemedel mot cancermonstren så att du ska få chans att uppleva hela 2011 och många år efter det...

Styrkekramar Vikkan

Anna L sa...

Då siktar jag in på att hålla tummarna först för nyårsafton hemma, sen den 20 januari!
Hoppas att du får sova gott i natt och att nästa som kommer för att sticka vet vad de gör.
Jag blev faktiskt blodgivare för att vänja mig vid det, för jag tänkte som så att om några vet hur de ska sticka måste det vara de som gör det dagarna i ända :D
Kram
Anna

Anonym sa...

Orden fattas men jag hoppas du känner alla tankar o kramar med all styrka du,ni behöver o som jag sänder dig o din familj.

Anonym sa...

Hej,

Nu kan man rösta på din blogg i "Blog of the Year 2010" på facebook.

Lycka till!

Mamma Mima på Landet sa...

Kära vännen!
Förstår att du gråter när dom sticker i dej hela tiden! Måste ju göra jätteont när man e svårstucken!

Jag hoppas att du får va med nästa nyår åxå! Jag hoppas att det kommer ett botemedel snart å att det sker mirakel! Det sista som lämnar människan är hoppet! Ge inte upp Linda! Vi e sååå många som vill att du vinner!
Jag hejjar på dej varje dag! Tom i mina drömmar!
Stor stor kram! /Mima

Helen E sa...

Hej Linda!
Vad duktig du är som orkar förklara allt för oss okunniga. Jag beundrar dig oerhört, din styrka och ditt mod men även att du vågar visa dig sårbar. Du är en fantastisk människa.
Min bästa vän hade något som hon kallade "pic" när hon fick cellgifter. Vad jag förstod så liknade det en port-a-cat.
Tyvärr vet jag inte mer än så och förmodligen så är jag väl ute och cyklar (som vanligt eftersom jag inte kan just nåt om sjukvård). Men ville ändå föreslå den ifall om att... det skulle vara till hjälp.
Du finns i mina böner och jag läser din blogg varje dag.
Varma kramar
din vän Helén

Kerstin sa...

Linda! Jaaa, du lever när vi lämnar 2010 och du lever också när Simon fyller år! Sätt flera delmål! Jag har just börjat följa din blogg och jag är mycket imponerad av ditt mod och din förmåga att berätta om hur du har det med sjukdomen och med familjen. Jag tänker ständigt på dig och hoppas att du ska klara av denna förfärliga sjukdom cancer.
Kerstin

Anonym sa...

Hej Linda. Jag vet lite vad du går igenom. Jag låg inne för blodförgiftning för några år sedan och höll på att dö på kuppen. Det var mycket nålar, slangar o grejor med intravenös antibiotika av starka sorter plus MR scanning. Kommer inte ihåg vad allt hette men det var inga roliga saker. Som tur var överlevde jag. Du ska veta att jag följer din blogg i stort sett varje dag och är imponerad av din styrka. Det är nog många som hade gett upp för länge sedan. Hoppas du får fira nyåret med din familj. Jag får trots allt ÖNSKA dig ett nytt och förhoppningsvis bättre 2011. / Bengt J.

Fredrik sa...

CRP är ett s.k. akutfas-protein som produceras i levern - som en del av immunförsvaret när någon vävnad i kroppen skadas. CRP är idag den viktigaste/vanligaste markören för att följa många olika sjukdomstillstånd. CRP stiger vid alla typer av skador i kroppen, exempelvis pleurit (lungsäcksinflammation) och andra infektioner, men också vid kroniska sjukdomar, skador, spridd cancersjukdom etc.

Om din CRP-nivå sjunker under antibiotikabehandlingen så är det ett bra tecken på att behandlingen är framgångsrik.

Hoppas ni kan få bukt med lungsäcksinflammationen snabbt så att du kan börja det nya året med fina dagar hemma med familjen.

Elin sa...

Kära Linda!
Jag heter Elin och läser din blogg dagligen numer. Jag tycker du är så modig och stark trots allt som har gått och går igenom. Jag kan bara föreställa mig hur det skulle kännas att vara i den sits du är i, och den ger mig panik. Hur klarar du det? Du är verkligen en hjälte, på så många sätt, och en förebild. Du slutar aldrig att kämpa, trots alla motgångar, och det är beundransvärt. Jag hoppas verkligen att du skall få finnas med oss länge till, att de skall hinna hitta ett bot för detta hemska monster!

Kramar i oändligt antal till dig och din familj.

Lina sa...

Linda, Linda!
Har läst din blogg ett tag nu efter tips från en vän. Blir så otroligt berörd av hur stark du är som kan skriva så öppet och ärligt om ditt liv och den svåra situation du och din familj befinner er i. Vet inte hur många gånger det runnit tårar längs mina kinder när jag kikat in här, både ledsna tårar och tårar av glädje när jag tittat på någon av alla dina underbara bilder på dig och barnen <3
Jag har länge velat skriva några rader för att ge dig den lillalilla uppmuntran som jag har möjlighet att skicka men har hela tiden hejdat mig för att jag inte hittar rätt ord...men vad spelar det för roll...bättre att skicka några förhoppningsvis värmande ord än inga ord alls...man vet aldrig när det är för sent. Jag hoppas så innerligt att du får många många många fler dagar med din fina familj! Ta hand om varandra och kämpa på! Du är stark!
Många kramar Lina

anna sa...

Fina fina Linda.

Jag lider så med allt du får genomgå och önskar jag kunde ta lite av din smärta.

Önskar dig en bra dag idag, en nyårsafton som jag hoppas du kan/orkar fira med din familj hemma eller på sjukhuset.

Varma kramar från anna.

Tänker på dig.

Fru Söderlund sa...

Hej!
Läser din blogg varje dag, tänker på dig ofta!
jag tycker att du förklarade PVK, CVKoch CRP bra! En läsare funderar på om inte CRP är det man brukade kalla sänka förut. Nope, sänka (SR:sänkningsreaktion) är inte samma sak som CRP men man kan väl säga att båda är "ett mått på infektioner".
Styrkekramar!

Anna J M sa...

Linda! Jag håller med om den första kommentaren; be att få en picc-line istället! Mycket bättre än pvk, och betydligt mindre ingrepp än en cvk. Kram Anna

Anonym sa...

Gott Nytt År, fina Linda,naturligtvis ska du fortsätta leva något annat är otänkbart.Nu är det din tur med ett braa 2011

Anonym sa...

Men vad bra att de till slut hittade anledningen till att du är så sjuk just nu. Som jag känner det borde de nog kunna ha hittat orsaken mycket tidigare. Vilket de nog gjort om du varit helt frisk i grunden, är jag rädd.

Nu håller jag alla tummar och tår som går för att antibiotikan fungerar som den ska och att smärtorna släpper och att ni kan ägna er åt att slåss mot cancermonstren och inte ett "dåligt CRP".

Nu blir det bara bättre!!

Många kramar!!

/Kerstin som följt din blogg länge men inte tidigare skrivit något.

Jeanette sa...

Tänker på dig! Du är väldigt bra på att förklara saker. Helt fantastiskt att du orkar med allt. Men jag kan förstå att du ibland bara vill ge upp med.
/Kram Jeanette

Anonym sa...

Ville bara önska dig ett Gott slut och ett Gott Nytt!
Är helt övertygad om att du kommer att klara många födelsedagar under 2011.
Har nämligen bestämt att 2011 ska bli ett jättebra År;)
Vill också tacka dig för att du hjälper mig mer än du kan ana med ditt fantastiska sätt att skriva.
Många styrkekramar till både dig,man,barn,hundar och katter.
Ni är alla lika viktiga.
Eva

Anonym sa...

Så tufft du har det...
Men med ny antibiotika nu så SKA det vända!!
Nu är det din tur att få bra besked.. Bort med infektion och fram för starkare kropp och hård kamp mot monstren...

Önskar dig en fin nyårsafton hemma med familjen och att du mår bättre nu

Styrka Värme Hopp & Mod till er alla

Kram Jenny

Marit sa...

Styrkekramar i massor till DIG du underbara människa som jag bara "känner" här via din blogg! men du skriver så bra och utstrålar sån klarsynthet inför din djävulska sjukdom. Fast jag är frisk så har jag väldig dödsångest och rädsla för att det ska hända min familj något. Men någonstans i det du skriver så ger du mig en nypa kraft att tänka på livet på ett annat vis och att döden är det enda vi vet som vi alla kommer att drabbas av :( Jag hoppas du får komma hem till familjen snart och att dom får till dina "ingångar" i kroppen. " Du vet väl om att du är värdefull"

jessika sa...

Finaste Linda!
jag önskar dig ett lugnt, smärtfritt och underbart nytt år 2011! kramar och kärlek

Peter sa...

Många har redan besvarat vad CRP står för så du behöver inte mer förklaringar.

JAG VILL BARA ÖNSKA FRÅN HELA MITT OCH MIN FAMILJS HJÄRTA ETT GOTT NYTT ÅR.

Har själv en pojk som fyller ett den 4 Jan. så jag hoppas innerligt att du blir bättre och att du får fira hans födelsedag hemma.
Kramar från Varberg

Peter sa...

Många har redan besvarat vad CRP står för så du behöver inte mer förklaringar.

JAG VILL BARA ÖNSKA FRÅN HELA MITT OCH MIN FAMILJS HJÄRTA ETT GOTT NYTT ÅR.

Har själv en pojk som fyller ett den 4 Jan. så jag hoppas innerligt att du blir bättre och att du får fira hans födelsedag hemma.
Kramar från Varberg

Marie sa...

Önskar att du får komma hem över nyår och krama på din familj!!
Kramar!

Kristina sa...

Vill bara skriva att ajg tänker på dig o lider med dig för alla stick och smärtan och allt som plågar. Jag ber att du ska ha många dagar kvar att leva för både din skull , familjen och vännernas. Du rä otroligt stark men även du måste få ha dina svaga stunder. Om man aldrig är svag orkar man inte vara stark heller. Att vara lessen är inget tecken på misslyckande utan på att man är en kännande människa. Önskar att du får vara hemma över dagen med de dina och att 2011 ska mnedföra något gott. Guds välsignelser önskar ajg dig Kram Kristina i Umeå

Anonym sa...

Hej
CRP= CRP finns i vanliga fall löst i blodplasman och kan vid en bakteriell infektion kraftigt öka i koncentration. CRP är en del av försvaret mot bakterier, och har förmågan att binda till vissa bakterietypers kapsel CRP bildas i levern och räknas som ett akutfasprotein. Inom sjukvården mäts halten av CRP i serum eller plasma när en infektion misstänks, vilket ger mer aktuell information om pågående inflammation, än den klassiska sänkan. Mvh Eva SSK(1177)

Anonym sa...

Ville bara sända massor av STYRKA KRAFT och TÅLAMOD till dig. Hoppas det är rätt behandling så att du får komma hem snart och vara hemma med din familj. Jag önskar av hela mitt hjärta att du får vara med oss länge till!! Det måste bara vara så!!!

Massor av StyrkeKramar från
//SaraH

Tilda sa...

Linda! Du finns ofta i mina tankar. Jag tittar dagligen in på din blogg för att följa dig. Som andra redan sagt, Picc-line vore nog något för dig. Mycket smidigare än CVK som ju sitter på halsen och stör. En Picc-line stör inte alls på det viset då den vanligen sitter på insidan av överarmen. Och när du är klar med denna antibiotika kur kan den ju sitta kvar om du så vill. Omläggning 1 ggr/vecka bara. Fast känns kanske bättre att bara ta bort...För att känna sig friskare. Men är den kvar då finns den ju där om några blodprover behöver tas så behöver du inte bli sönderstucken...En PVK, perfifer ven kateter, ska ju helst också bytas varje dygn... Om du ibland behöver en ny sådan på rtg är det troligen för du har en för liten. På rtg vill de ha rosa minst. Och även om du har Picc-line kan du behöva en vanlig PVK inför ex rtg-undersökning. Hoppas det ordnar sig till det bästa och att febern och infektionen blir bättre.
/Tilda kirurg-ssk.