fredag, december 24, 2010

UPPESITTARKVÄLL OCH JULAFTON

Igår var det dagen före julafton och en liten tradition som vi haft under ganska många år nu är att ha "uppesittarkväll" med Magdalena och hennes familj. Jag tror att vi började med detta någon gång då Adam var liten. Vi umgås, äter lite julmat och julgodis och låter barnen byta julklappar.

Tyvärr kände jag mig inte som den mest sociala igår kväll. Jag hade så himla ont i kroppen hela dagen och under kvällen fick jag även hög feber, så jag slumrade till flera gånger. De andra åren brukar vi även ha träffats någon vecka innan och gjort julgodis tillsammans, men i år har jag tyvärr inte vare sig varit pigg nog eller orkat detta. 


Erik får hjälp av Tilda att öppna sitt paket.

Det onda i min kropp har under de senaste dagarna blivit värre och värre. Under dagen igår fick jag en morfinpump, fast med annat smärtstillande i eftersom jag inte tål just morfin. Men dosen som den stod inställd på var för låg (de var lite försiktiga eftersom jag haft tabletter innan och det är lite svårt att säga exakt hur stor dos det fanns i min kropp när jag fick pumpen insatt) , så det blev många extratryck för att hålla smärtan under kontroll. Fy att man kan ha så gräsigt ont!

Det blev ingen sen uppesittarkväll igår utan vi gick och la oss ganska tidigt, men tyvärr sov jag urdåligt hela natten. Jag vaknade, frös och svettades om vartannat hela natten. Usch, det är så jobbigt att ha feber och att ha så ont.


Igår klädde vi granen.

Idag är det julafton. Exakt hur dagen sett ut kan jag tyvärr inte säga, för en stor del av den har känts lite som ett enda "ludd".  Jag har haft en hel del samtal och besök från hemsjukvården och de har hjälpt mig för att få pumpen inställd på rätt dos. Förut när vi skulle äta mat så hade jag jättesvårt att ta mig från soffan till bordet. Det gjorde så himla ont!! Nu under kvällen klarar jag äntligen förflytta mig lite lättare, så det verkar som det går åt rätt håll. Men fortfarande är febern hög och jag är väldigt, väldigt trött! Har även lite svårt att se tydligt, men vet inte om det är någon biverkning av nåt kanske?!

Vi har varit hemma hela dagen, och har bland annat haft besök av mina föräldrar, makens pappa och hans sambo, samt ytterligare några släktingar. Så det har varit en trevlig dag på många sätt, men som sagt inget roligt att ha mått så här som jag gjort. Å andra sidan - jag har kunnat vara hemma och det är värt mycket!


Tack snälla tomten!


Lars pappa och hans sambo. Likheten mellan William och hans farfar är slående tycker jag!

Nej, nu blir det sängen. Jag är så trött så jag kan knappt hålla ögonen öppna och trots Panodil håller sig febern fortfarande hög. :-( I morgon åker resten av familjen iväg till släktingar i Lidköping för att fira jul och äta kalkonmiddag. Själv klarar jag inte sitta så många mil i bilen med min onda rygg och orkar omöjligt åka iväg heller när jag mår så här.

Men först bara en liten tillbakablick på den här söta lilla tomten som vi hade förra julen...

Erik när han låg på neo.

35 kommentarer:

Sister Moonshine sa...

Det gläder mig att du orkat med julaftonen åtminstone hyfsat. Det var nog viktigt för er alla i familjen. Och med rätt dos i pumpen kommer du nog i balans snart, ska du se. Ta tillfället i akt att vila när du är ensam hemma i morgon, så är du kanske på benen när de kommer hem. Jag hoppas! Kram.

/Åsa

Christine sa...

Jag önskar dig en god jul! Tänker på dig. Många kramar

Anonym sa...

Härligt att du i alla fall fick vara hemma med nära och kära på julafton. Trist att värk och feber härjar i din kropp. Hoppas att du får balans i din medicinering.
Vila nu ordentligt imorgon när familjen reser iväg.
Styrke kramar från Pia

Mia N sa...

Skönt dock att höra att du fått vara hemma med din älskade familj.
Mina tankar finns hos dej/er.
God fortsättning.
Många kramar

Anonym sa...

Har tänkt på dig ikväll. Jag hoppas trots smärta och feber att din jul varit bra. Jag kan garantera att din familj har värdesatt den högt. Stor kram till dig och din familj!

Emma

Anonym sa...

Hoppas verkligen att du får sova många timmar i natt. Att ha ont nattetid är ännu värre. Kanske försöker du som i mindfulness-kroppsskanning andas in och ut där det gör mest ont. Det kan hjälpa för en liten stund. Den smärta som du har är svår att förstå för någon annan än den som haft den. Önskar dig en god natt och en bra fortsättning på julen. Du fick vara hemma!/Helena

Anonym sa...

Lider så med dig även om det inte hjälper dig ett skit...
Hoppas febern går ner och att du får känna dig piggare, håller tummar o tår!
massa kramar Annelie ♥

Camilla sa...

Tycker att det är hemskt att du ska behöva ha så ont:(

Anonym sa...

Hej Linda!
Varje gång jag hör låten "just the way you are" så tänker jag på dig! Vet du att det är dig han sjunger om? Du är så stark, vacker och fin precis som du är! Jag önskar dig en riktigt God Jul och att dagen har varit bra trots feber och värk. Många många kramar till dig från mig.
/Maria

Ludmilla sa...

Jag hoppas att du snart får ordning på pumpen så att du inte har ont. Det kan ta ett par dagar innan man får det hela inställt.

Är det någon som har någon bra förklaring på din feber?

Kram

Ludmilla

Anonym sa...

Skönt att läsa att det kanske är på väg att stabilisera sig med morfinpumpen. Jag tror nog att du kommer att tycka att den är bra när du väl fått in rätt dosering. Ja du, denna julaftonen blev väl inte som du hoppats, men du fick vara tillsammans med nära och kära och det är ju ändå det viktigaste. Förhoppningsvis tycker du att det är skönt med lite lugn och ro när resten av familjen åker bort i morgon, du behöver verkligen vila efter flera nätter med dålig sömn. Å vad jag önskar dig några pigga dagar! Kram!
Mia

Christina sa...

Har hoppats att du skulle kunna klara dig genom julafton hemma. Det verkar som om varje gång du kommer hem blir smärtan värre!

Anonym sa...

Härligt att du fick vara hemma med de dina på julafton trots allt. Men det gör nästan ont i mig när jag läser om hur ont du har. Jag håller alla fingrar och tår att du ska må bättre snart. God fortsättning!
/Anette

Linda sa...

Ludmilla: Nej, någon riktigt förklaring till febern har de nog inte. Förmodligen sk "tumör-feber" som kommer av inflammationerna som blir i kroppen av alla metastaserna. Fast ena gången jag låg inne så var det en som sa att den sortens feber brukade ligga på ca 38-38.5. Nu har den ju varit högre än så, men prover jag tagit visar ju inga kraftigt höjda crp-värden eller så.

Usch, det känns lite som att cancer-monstren härjar runt som bara den i kroppen just nu med tanke på all smärta och feber. :´-(

kram Linda

Mia sa...

Tack Linda, för att du orkar uppdatera, OJ vad jag smugit iväg och klickat iväg till din blogg idag, undrande hur du har det.

Hoppas nu att dosen med smärtstillande är rätt inställd och att du kan få lite lindring de närmaste dagarna.

Varmaste julhälsningar till dig och din underbara familj (och jag håller med William är enormt lik sin farfar på leendet!)

Anonym sa...

Linda, tänker på dig. Önskar dig en riktigt God Jul.
Kramar Anna

Anonym sa...

En liten stund kvar på Julafton nu.. Tänkte på dig och hur du mår. Och se, du har orkat blogga trots svåra smärtor! Verkligen tråkigt att du mår så dåligt. Hoppas du kan få lindring och känna dig bättre snart!


Kram från anna i uppsala

Anonym sa...

Tänker på dig o familjen!
Du är en kämpe,KRAM

Kristina sa...

Har tänkt på dig gång på gång och kollat om du orkat skriva ngt. <blev så glad att du skrivit ett inlägg för när inget står blir jag ännu oroligare för dig. rOligt att du fått vara hemma för allas skull, men förstår oxå att det blir jobbigt med smärtan, ljudnivå och en massa händelser men du fick vara mitt i allt ändå. Hoppas att du snart får ordning på morfinppumpen. Minns att det tar tid och oxå att veta att trycka innan smärtan hinner komma på topp. Skönt för familjen att få göra en utflykt imorgon men inte ska du väl vara ensam hemma? Nog har du väl ngn som tittar till dig även om du ska ta chansen att vila så mkt som möjligt? Ber att du ska får sova i natt och att febern ska gå ner. Kram Kristina i Umeå

Anonym sa...

Så glad att fick vara hemma, med fam-:) hoppas det fortsätter länge till! Jag tror att dom löser det här med pumpen, så du får kontunierlig dos när du bara behover trycka vb.
Riktigt god fortsättning på det gamla året. Och ett ännu bättre 2011. Under har skett förr-:)
stor varm kram
//Annika

Anonym sa...

Tänt ett ljus för dig i kyrkan, varit på vacker midnattsmässa.
Önskar jag kunde trolla bort din sjukdom och smärta, det önskar vi alla här! Men du är så frisk i tanke och själ! Så otroligt levande och mån om din familj.

Kram

Annika

Anonym sa...

Många tankar och kramar!

Anonym sa...

Kom in på din blogg av en slump för någon månad sen. Sitter med tårar i ögonen och tycker livet är så förbannat j...la orättvist. Ursäkta uttrycket.Men du verkar ändå se framåt och verkar så himla positiv ändå.

Hoppas er familj haft en fin jul ändå och önskar er allt gott i livet. Tänker på er! Kramar i massor från mig <3

Fotograferande Maria sa...

Hej Linda!

Jag är så glad att du fick en jul hemma med allihop!! Även om jag förstår att det "kostade på" med smästa och feber. jag har tänkt på dig hela dagen och loggat in från min mobil och kikat :)

Hoppas du fick några roliga julklappar med. jag fick faktiskt en Key Board och blev SÅ GLAD!!

Vila idag nu!

Kram Maria
http://www.mariasdagbok.blogspot.com/

Anonym sa...

Kram till dig Linda!! //Anna

Anonym sa...

Jag undrar om man har diskuterat Temodal i tablettform istället för Xeloda? Det är ju, vad jag har förstått, en av de få cytostatikasorter som också fungerar mot metastaser i hjärnan. Och så kan man som sagt få det som tablett. Kanske kan vara idé att ta upp om du har svårt att tåla Xeloda.
Mia

Anonym sa...

Hej och god fortsättning! Nu hoppas jag att du mår bättre och att dina mediciner fungerar. Att du får en lugn dag.
Kram Kristina

ankkaa sa...

har just hittat din blogg och har nu läst den med tårarna rinnade ner för kinderna. Vill bara säga att kämpa på. Hoppas att du orkar genom jul och nyår utan "större" krämpor

youngmi sa...

Usch låter inte som att det är speciellt roligt just nu men var ju underbart att du fick fira julen hemma! Hoppas att du hade en trevlig julafton trots feber och smärta! God jul i efterskott!

Cecilia sa...

God fortsättning, med hopp om att du ska få ha mindre ont.
Älskar dej för den du är.
Kärlekskram

Annica sa...

Jag tänker på dig och din familj och hoppas att smärtan ska lindras för dig.
Jag gillar verkligen snögubben som hänger i granen. Går den att köpa någonstans?

Kram,
Annica i Finspång

Anonym sa...

Hej Linda
Det finns massor med naturliga alternativa behandlingar som du kan
testa.Detta kan inte skada dig men kan hjälpa dig.Du kan börja och drycka Pau d arco te (finns att köpa på vissa hälsokost butiker)sen finns Budwig cancer diet du kan hitta mycket om henne på Google.Börja och ta Selen,D vitamin,Q10 ,Green Magma allt finns på hälsokost.Läs om spparis för cancer och det finns annat du hittar det själv på www.cancer tutor.com.Budwig diet je jättebrå , det står vad du ska äta och vad du ska inte äta och varför,bland annat apsolut ingen socker inget kött och en del andra grejer.Du kan läsa själv om den diet innan du börjar.Det finns mer tips om du är intresserad.Vänta inte med det utan börja så snart som möjligt.Det är inget farligt detta är mat och vitaminer,
Jag önskar dig allt gott.

Linda sa...

Annica: Jag tror att jag köpte snögubben på Åhlens för ett par år sedan, så chansen att den finns kvar där är nog tyvärr rätt så liten...

Kram Linda

Anonym sa...

Hej Linda ja är glad för din skull och dina söta barn att ni fick fira jul ihop. Mindre glad att du mår så himla dåligt. Ja önskar dej allt gott hoppas din smärtlindring snabbt funkar så du får lite lindring och att din feber ger med sig.

Kram Katrin

Grodmamman sa...

Lider så med dig! Hoppas att du får hjälp av pumpen och att du snart slipper febern.
En lustig sak jag upptäckte idag var att du har släktingar i Lidköping och heter Carlgren. Jag bor i Lidköping och hette som ogift Karlgren.
Ha en skön dag imorgon och passa på att vila!
Kramar Anna