onsdag, oktober 27, 2010

PIFFA UPP HALVDÖDA ORCHIDÉER

Vi har ganska många orchidéer här hemma. Det är en tacksam blomma när man som jag ibland råkar glömma bort att de vill ha vatten. Men för några år sedan var jag inte alls särskilt förtjust i orchidéer. Jag lyckades inget vidare med dem. När de väl blommade så tog det bara några dagar och sen ramlade varenda blomma av. Sen stod de mest och såg halvdöda och tråkiga ut och det slutade med att de åkte i soporna.

Jag har ett litet tips om man vill piffa upp sina orchidéer när de ser så där tråkiga och livlösa ut. Man köper helt enkelt en fejkad blomma och sticker ner den i krukan. De finns i lite olika kvalitét och prisklasser, men en del av dem ser faktiskt ganska äkta ut. När dessutom själva bladen i krukan faktiskt ÄR äkta så blir det ännu svårare att se att blommorna inte är det.

Min låtsas-orchidée (fast det finns de som ser mer äkta ut än denna).

Men snart blommar den på riktigt!

5 kommentarer:

Erica sa...

Tack för tipset!
Jag har inte lyckats så bra med orkidéer tidigare bladen skrumpnar och blir trista. Men det finns bot mot detta. Det första jag provade var vitmossa (köpt på blomsterlandet, torkad och pressad) tog bara några dagar så var bladen fina igen. Och de har blommat om vilket inte skett innan. Nu testar jag även hydrokultur. Hög glaskruka/vas (tex bladet från ikea) i med lekakulor en bit upp sedan i med orkidéen (utan torv/jord) och fyll upp med lecakulor. Sen ser man till att det alltid finns nån cm vatten i botten. Viktigt att kolla så att rötterna inte växer ner i vattnet.

äppelblomman sa...

Ja orchidéer är verkligen en mycket tacksam blomma!! Jag har massor av dem i huset och när de inte blommar så står de på en gammal toalett på övervånungen;-)
Kram K

Sanna m S, B och J sa...

Så där gör jag också.:-) Det är kanon!
Kram,
Sanna m S, B och J

Anonym sa...

Hej där jag har lärt mig av en expert på en orkidee mässa att man ska vattna den då rötterna är grå sänk hela krukan helt i vatten ,,då blir rötterna gröna igen ,,,jag kan inte ens klara en garderobsblomma men min orkidee har levt bra länge nu och blommar för fullt,,
stor kram Yvonna

Anonym sa...

Vilket bra tips Linda, tack!
Kram malin