måndag, oktober 19, 2009

SAMSOVNING = FARLIGT?!

Plötslig spädbarnsdöd eller att något annat hemskt ska hända ens barn är nog varje förälders mardröm! Särskilt med mitt första barn var jag jättenojjig när han låg och sov. Hade svårt att slappna av när han sov och gick och tittade till honom titt som tätt. Så stackarn fick ju knappt aldrig sova ifred!

Aftonbladet står det att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar markant om bebisen sover på rygg i sin egen säng. I en undersökning visade det sig att 54% av de barn som dött i plötslig spädbarnsdöd hade gjort det när de sov tillsammans med föräldrarna eller äldre syskon.

Men kan man verkligen kalla det en markant skillnad när det bara gäller strax över hälften av bebisarna?! Nästan lika många avled ju i så fall när de sov i egen säng. Sen är också frågan hur många som totalt sover med föräldrarna och hur många som sover i egen säng? Och hur många i vardera kategori som sov på mage och hur många som sov på rygg?! Nej det känns som det saknas lite för mycket fakta i undersökningen, och det kändes tyvärr mer som artikeln var till för att locka läsare och försöka skrämma nyblivna föräldrar.


När A var liten bebis (snart 10 år sedan... vart tar tiden vägen egentligen??!).

Det är jättemysigt att ha sitt barn tätt intill sig och närhet är viktigt, men W sover i stort sett alltid i sin egen säng. Vi har märkt att både han och vi sover mycket sämre när han sover i vår säng. Däremot när han var nyfödd och jag ammade ofta så hände det titt som tätt att han somnade intill mig. A däremot sov inte i sin egen säng förrän han var ganska stor, så det har varit lite olika här. :-)

Som förälder får man verkligen mängder med "goda råd och tips" mest hela tiden - och alla säger olika! Nä, man ska nog försöka lita till sin egen känsla så gott som går och göra det som verkar fungera bäst för en själv och ens familj.

-------------------------------------------------------------------

Lite senare...

Se där ja, nu har Aftonbladet ändrat på artikeln och erkänner att de hade tolkat rapporten om undersökningen fel.

"Men rapporten feltolkades i media, även i Aftonbladet, då det framhölls att risken för plötslig spädbarnsdöd ökade om föräldrarna sov tillsammans barnet.

Istället visade rapporten, som tidigare, att risken för spädbarnsdöd ökade om föräldrarna var drog-eller alkoholpåverkade och sov med barnet, speciellt om de sov i en soffa."

3 kommentarer:

Lotta A sa...

Det finns så mycket råd och rön, om vad det gäller bäbisar och deras sömn. Vissa perioder rekommenderas det ena och sen det andra...........
1997 när vår äldsta son föddes så skulle barnen sova på sidan, man rekommenderades att ej använda fårskinn vare sig i vagn eller i säng, för det sattes i samband med plötslig spädbarnsdöd.
1998 när Cajsa kom så skulle barnen sova på rygg, vilket hon inte ville.....
Utan hela sin bäbis tid så sov hon på mage.
Vad det gäller samsovning , så har våra barn hamnat en hel del i vår säng.
Jag tror man måste hitta det sättet som fungerar bäst för en själv och sin familj, alla är vi ju olika.........
Kram

Tina sa...

Du har så rätt så! Man ska lita på sin magkänsla och använda lite sunt förnuft. Det brukar bli bra då. :-)

Sofie sa...

Jag håller med. Det som känns bäst är säkert också bäst :)
Min Malte sover alltid i vår säng (även om tanken egentligen är att vi ska vänja honom av med det...) och vi sover jättebra allihop. Mysigt är det också!