torsdag, september 10, 2009

EN FÖRSENAD 1-ÅRSRAPPORT

När A var liten så skrev jag ner om utvecklingen precis varenda månad och tog även månadsbilder. Riktigt så ambitiös har jag inte varit den här gången.

Men när det gäller utvecklingen så läste jag precis om Åke (han är precis som W född i aug -08). Det är ju roligt att ha sånt nedskrivet för det blir så lätt annars att månaderna bara susar iväg och sen glömmer man precis hur de var i en viss ålder. Så nu kommer en lite försenad 1-årsrapport om W... ;-)


lekar
Favoritleken är nog att ta ner, ställa upp och bära runt på skorna som står på skohyllan. När man kommer in i vårt hus riskerar man ofta att snubbla över en hög med skor!

Han gillar även att köra runt med diverse fordon och gör ofta brum-ljud med munnen. Han plockar gärna i och ur saker (mest ur). Älskar att undersöka vad det finns för spännande saker i kylskåpet, lådorna och skåpen i köket.

Han älskar även att leka med vatten!

sånger
Precis som de flesta barn så gillar W sång och musik! När vi gick på babycafé lärde han sig snabbt vissa sånger och ramsor och fick även några favoriter.

böcker
En av hans favoritböcker är "Sötnosar". Den handlar om husdjur och man kan även känna på hur de känns.

tal
Han är i stort sett aldrig tyst, men det mesta som kommer ur hans mun är rena kinesiskan eller grekiskan. Det kommer några riktiga ord också och han försöker ofta härma det vi säger.

mat
Nu äter W oftast det som vi äter. Men ska vi iväg nånstans är det smidigt att kunna slänga med sig en burk i skötväskan. Han är inte kräsen utan äter i stort sett allt! Han petar i sig det mesta själv, men gröt och sånt som kladdar väldigt mycket brukar vi hjälpa honom med.

motorik
När det gäller finmotoriken är han en fena på att hitta alla små pyttegrejer som ingen annan ser. Det petas och pillas på det mesta. Saker han hittar på golvet stoppar han gärna in i munnen så man får hålla lite koll (och försöka hålla golven någorlunda rena).

Han har inte lärt sig gå ännu. Han går längsmed grejer och med sin lära-gå-vagn, men han har inte släppt taget och börjat gå på egen hand. Han kan stå kortare stunder utan stöd. Kryper gör han obehindrat och det går i raketfart!

sömn
Han är oftast trött om kvällarna och slocknar smidigt i sin säng runt kl 20. Sen sover han för det mesta gott hela natten (kan vakna ibland och vara ledsen någon minut om han t ex har drömt något). Dessvärre är han väldigt morgonpigg! Ofta vaknar han runt kl 6... men ibland redan runt kl 5!

Om dagarna är det lite olika hur länge han sover, men totalt brukar det röra sig om 2-3 timmar.

övrigt
Han älskar sandlådor!! Tyvärr har vi ingen här hemma, men de gånger vi t ex har varit och hälsat på på förskolan så har han sysselsatt sig i just sandlådan en bra stund!

1 kommentar:

maria sa...

jättekul att läsa om williams utveckling som ettåring! det märks att han är i samma ålder som åke, det känns som att de är rätt lika :-)

sandlådor missade jag. jag har inte varit vid någon själv än, men får varje dag små historier berättade från david/pappan om vad som hänt i sandlådan ;-)