torsdag, juli 09, 2009

KNÖL I BRÖSTET

För några dagar sedan upptäckte jag en knöl i mitt ena bröst. Knöl = cancer! Det behöver såklart inte vara det, men det blir lätt första tanken som dyker upp.

Egentligen ska man ju undersöka brösten regelbundet, men medan jag ammat så har jag varit lite dålig på att känna efter. De är ju liksom lite allmänt hårda och knöliga då. Jag hade även en del mjölkstockningar medan jag ammade W vilket gjorde dem ännu knöligare och ömma emellanåt. Men nu är det 1½ månad sedan jag slutade amma och nu reagerade jag över att det fanns något där som jag inte känt innan.

Så igår ringde jag vårdcentralen och fick komma dit. Läkaren sa att han kände också något där men han sa att det är svårt att avgöra vad det är bara genom att känna efter. Det kunde vara t ex en mjölkkörtel eller ärrbildning efter någon av mjölkstockningarna jag haft. Så han skulle skicka en remiss så att en annan läkare på Ryhov kunde undersöka lite bättre och eventuellt ta prover.

Jag hann inte mycket mer än hem så ringde de från Ryhov och sa att de hade en återbudstid där redan samma eftermiddag! Tog jag inte den så skulle jag få vänta till slutet av sommaren eller början av hösten eftersom det var semester. Så det var lika bra att ta tiden och få det överstökat.

Så igår eftermiddag var jag på onkologmottagningen. Usch, bara namnet ger mig rysningar och det är inte den mottagningen som man helst vill känna att man hör hemma. Satt i väntrummet och där fanns i stort sett bara böcker och broschyrer om att leva med cancer, att bearbeta sorg och dylikt. Ville bara därifrån.

Besöket hos läkaren gick väl annars rätt bra. Han undersökte knölen och sa att det sannolikt är en ofarlig bindvävsknuta, men för säkerhets skull tog han även prover från den (med en stooor skitläskig spruta, men den såg värre ut än den var för själva sticket kändes knappt). Ska få provsvaret nästa vecka. Även om han sa att jag inte ska oroa mig så kan jag inte låta bli att göra det ändå. Risken att det är något är kanske inte så stor, men den finns där. Tänk om provsvaret visar något man verkligen inte vill. :-(14 augusti 2009: Fick svar sedan på undersökningen och knölen visade sig vara en godartad bindvävsknuta! :-)

4 kommentarer:

Fotograferande, filsoferande fembarnsmamma sa...

Linda! Där har jag med varit :( Hade en knöl när Adam var litet. Det var ärrbildning efter flera mjölkstockningar. Oroa dig inte!! Mina tårar började rinna när jag skulle gå in på mottagningen och såg skylten. Bara känslan... Kram Maria

Marie sa...

Oj, vad otäckt! Men skönt att du fick komma dit så fort och fick ganska lugnande besked. Ska hålla tummarna för att du får slutgiltigt besked fort och att det inte är något farligt!

Kram Marie

~ankiann~ sa...

Jag hoppas att det bara är en godartad förändring. Gjorde min första mammografi häromveckan och vilken pärs... Hoppas du snart har fått besked.

Mia sa...

Håller tummarna att det bara är en vanlig knöl.

Kram

Grattis till pyret i magen!!