torsdag, juli 02, 2009

BULLBAK OCH MINIGOLF

Igår eftermiddag fick jag ett ryck och ställde mig och bakade bullar! Egentligen var det redan alldeles för varmt i köket för ett bullbak, men det fick bli det ändå. Jag gjorde kalljästa bullar med vaniljfyllning. Gott och tar inte alls lika lång tid som vanliga bullar. Oftast hinner jag ju tappa lusten för att baka medan degen jäser.



Här kommer receptet om det är nån mer som vill ha nåt gott till fikat! ;-)

Kalljästa bullar med vanilj

Du behöver:
15-16 dl vetemjöl
375 gr smör
2 ½ msk socker
100 g jäst
5 dl kall mjölk

Vaniljfyllning:
100 g smör
¾ dl strösocker
2-3 tsk vaniljsocker

Blanda smör och mjöl i en bunke eller hushållsassistent, se till att smöret finfördelas i mjölet. Rör sedan ut jästen i mjölken och blanda i tillsammans med sockret. Arbeta ihop degen ordentligt och låt den stå i ca 10 minuter.

Under tiden blandar du ihop ingredienserna till vaniljfyllningen.

Kavla ut degen som till vanliga vetebullar, bred ut vaniljfyllningen och rulla ihop degen. Skär av 2½ cm tjocka bullar och lägg i bullformar. Pensla med ägg och häll på lite pärlsocker. Låt dem vila på plåten en liten stund. Grädda dem därefter i 250 grader varm ugn i 8-10 minuter eller tills bullarna fått färg.

Igår kväll var vi och spelade minigolf. Det var riktigt ljummet och skönt ute hela kvällen. Jag är urkass på minigolf och har inget bollsinne alls... men det har ju inte resten av min familj heller så jag vann! ;-)



Efteråt köpte vi mat från Hjogrillen. De har så gott mos där (och då kan jag säga att jag inte brukar vara särskilt förtjust i korvkiosksmos).



Idag blir det nog bad i någon sjö. Vid halv nio var det redan över 20 grader ute så det lär bli varmt idag också! Gillar man värme får man passa på att njuta för det ska tydligen bli lite kallare redan i helgen...

4 kommentarer:

Johanna sa...

Det receptet borde jag pröva som inte alls är någon bagare=) Det verkar ju ganska enkelt och tar inte så lång tid och behöver inte rätt temperatur och allt va det nu är...
Ser ut som ni hade en mysig kväll igår! Golf är kul men jag är inte så duktig heller minsann...he he
Ha det gott i värmen Kram från Johanna

Tina sa...

De där bullarna ser jättegoda ut! Mums... Jag kan även rekommendera dr Oetkers jäsningspulver - man bara gör degen och bakar ut som vanligt, och gör bullarna med en gång. Sedan jäser de bara 15 minuter på plåten, det blir jättegoda bullar! Ett bra recept står på baksidan av påsen.

Lotta A sa...

Åh, de där bullarna ser riktigt goda ut.........
Kanske skulle man baka någon dag?
Ha det gott i sommar värmen!
Kram Lotta

Mia sa...

Dom såg goda ut. Jag har ingen bra maskin för att baka bullar i bara en vanlig elvisp.

Har Marie kvar minigolfen i Hjo?