fredag, maj 29, 2009

"HÄR SKA SOVAS, JÄKLAR ANÅDA!"

Just nu skrivs det i många bloggar och föräldraforum runt om på nätet om Anna Wahlgrens barnuppfostringsmetoder. På hennes hemsida finns bland annat "sova hela natten"-kuren. Hon visar även på olika videoklipp hur man kan gå tillväga. En av hennes metoder är den så kallade "tryckpressen" som går ut på att barnet läggs på mage i vagnen och sen körs häftigt fram och tillbaka. Med jämna mellanrum trycker man med fast hand ner barnets huvud.


Klicka på bilden för att se hela inslaget från SVT.

Nu varnar barnläkare i Aftonbladet om att barnen kan skada sig rent fysiskt av Wahlgrens metoder. Skadorna kan liknas de som uppstår vid Shaken Baby Syndrome.

Anna förespråkar även att bebisar ska bebisar ska sova på mage (trots att det sägs öka risken för plötslig spädbarnsdöd). På sitt forum skriver hon också om att ifall barnet bajsar efter kl 4 så ska man inte byta blöjan utan barnet ska få ligga kvar i sin säng med bajsblöjan på sig tills det blir morgon.

Hon vänder sig ju helt klart till en tacksam målgrupp med sina metoder. Får man inte sova blir man lätt desperat till slut. Visst är det väl de flesta föräldrars dröm att få sova gott om nätterna, men jag skulle personligen aldrig ta till misshandel och kränkningar för att få min vilja fram. Jag tror på att man ska lyssna på barnets signaler och lita på sin egen instinkt. Inte kan jag överge och ignorera mitt barn totalt om det gråter!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan fundera hur någon kan tänka sig att utföra sådana metoder på sitt barn. Typ som att kväva barnet på madrassen :S USCH!!!

Ung pappa till Inez

Ungaforaldrar.blogspot.com

Sofie sa...

Inga trevliga metoder hon förspråkar den där Anna. Och att sova med bajsblöja hela morgonen(!!), inte alls bra.
Nä, visst är det bättre att lyssna på sina egna instinkter och trösta barnet om man så vill.
Men jag förstår om många föräldrar blir desperata och till slut tar till vilken metod som helst. Otäckt!

AB sa...

Jag tycker att det är fantastiskt att det ändå uppenbarligen verkar finnas föräldrar som inte reflekterar över vad de gör när de utsätter sina barn för dessa kränkningar. Skrämmande.

Lotta A sa...

Fy farao för en sådan människa som förespråkar dessa metoder!
Personligen har jag ALDRIG gillat denna människan.
Jag tror det bästa är att prova sig fram ,till vad som funkar bra och det hela familjen mår bäst utav .
För alla är ju olika , både som barn och föräldrar.
Kram

Ann-Louise sa...

Det är hemskt att det trots allt verkar finnas så många människor som blint följer hennes råd. Visst blir man knäckt när man inte fått sova ordentligt på några månader men samtidigt så vet man ju innan att det ofta blir så när man har ett litet barn, så man får vara beredd på att det blir jobbigt. Undrar förresten om Anna själv skulle vilja ligga och sova i bajs i flera timmar...

Marika sa...

Svar: Åh så trevligt! :) Tack så jättemycket!